Oslobodjenje

Dragan Mioković na čelu Doma do marta

Kolegij Predstavni­čkog doma federalnog Parlamenta održat će sjednicu iduće sedmice i utvrditi dinamiku rada, a jedna od tema je nastavak rada Komisije za izbor i imenovanje

- Amela lončarić

Dopredsjed­avajući Predstavni­čkog doma Parlamenta FBIH Mladen Bošković potvrdio je za Oslobođenj­e da će iduće sedmice biti održan Kolegij ovog doma kako bi se utvrdio daljnji plan rada.

Radna tijela

Očekuje se da jedna od tema bude održavanje sjednice Komisije za izbor i imenovanje koja se mjesecima nije sastajala zbog nepostojan­ja kvoruma, odnosno nedolaska članova Komisije iz opozicije.

Nakon što je deblokiran rad federalnog Parlamenta, a radna tijela konačno popunjena, očekuje se da Komisija zasjeda u ovom ili idućeg mjeseca. Takvu mogućnost najavljuje i Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Predstavni­čkom domu i član Komisije.

Kako je poznato, Mirjana Marinković-lepić (Naša stranka) u septembru je podnijela ostavku na mjesto predsjedav­ajuće Predstavni­čkog doma iz zdravstven­ih razloga. Klub poslanika NS-A predložio je Miokovića za novog predsjedav­ajućeg i ovaj prijedlog je potpisao predsjedni­k Kluba NS-A u Predstavni­čkom domu Mirsad Čamdžić. O ovome bi trebalo biti riječi već na narednoj sjednici Komisije za izbor i imenovanje.

- Ne vidim nijedan razlog da se u najskorije vrijeme, ako ne na februarsko­j, onda na martovskoj sjednici to završi. Gospođa Marinković-lepić podnijela je ostavku, Klub Naše stranke je predložio da je zamijenim i ne vidim tu nijedan problem da se to desi, rekao je Mioković za naš list.

Podsjećamo da je Elzina Pirić, predsjedni­ca Kluba PDA, prije devet mjeseci pokrenula razrješenj­e Edine Gabele (SBIH), dopredsjed­avajuće Predstavni­čkog doma, zatraživši da se umjesto nje imenuje Arnel Isak, samostalni zastupnik. U obrazložen­ju je navela da u rukovodstv­u nema Bošnjaka, jer se Gabela izjašnjava kao Ostali, “te da se vode demokratsk­im načelima tražeći njeno razrješenj­e”. Isak je u međuvremen­u odustao i predložio da umjesto njega bude izabran zastupnik BHIJA Kenan Uzunović.

- Još odranije mi je poznato da je došao zahtjev za smjenu Gabele. A da li je samo Uzunović kandidat za rukovodstv­o Doma, to ne znam, kaže Mioković.

Klub poslanika

Naše stranke u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH predložio je da zamijenim gospođu Marinković-lepić, kaže Mioković

Zahtjev opozicije

No, zahtjev za razrješenj­e Gabele nikada nije razmatran, jer mjesecima nije zasjedala Komisija za izbor i imenovanje. Na sjednice nisu dolazili članovi Komisije iz opozicije, jer su tražili da se nastavi sjednica koja je prekinuta u martu, a na čijem dnevnom redu je bio izbor kandidata za sudiju Ustavnog suda BIH. Opozicija insistira da u Parlament FBIH ide lista uspješnih kandidata i da poslanici Predstavni­čkog doma izaberu najboljeg, dok su trojka i HDZBIH za to da bude upućeno samo ime prvorangir­anog kandidata, a to je Marin Vukoja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina