Oslobodjenje

Minimalac od 900 KM zat

Prave posljedice će se tek vidjeti, kažu poslodavci, dok iz prijedorsk­e firme koja je 40 radnika poslala kući ističu da opterećenj­e nisu mogli podnijeti

-

Najmanje plaćeni radnici u Republici Srpskoj trebali bi odahnuti. Bar je tako bilo zamišljeno. Minimalac je odlukom Vlade RS-A podignut na 900 KM. Međutim, umjesto sreće, slijede otkazi i zatvaranje firmi. Tako je kompanija Mila-tekstil iz Prijedora zbog “nerazumnog” rasta minimalca propala. Struka kaže porast plate da, ali uz smanjenje doprinosa. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić kaže da su poslodavci bili fer, ne bi došli u ovaj problem.

Likvidacij­a

Fabrika je zatvorena. Četrdeset radnika je od 20. januara bez posla.

Suvlasnik firme Mile Popović kaže da je to porodična kompanija, njegova djeca su vlasnici firme. Radnici su isplaćeni u potpunosti i poslati kući.

- Kako je Vlada RS-A donijela ovu nerazumnu odluku da se digne ta plata za 200, 300 maraka, na ovo naše poslovanje, sve je mimo pameti i mi to ne možemo da podnesemo, kaže Popović.

Ovo su posljedice kada se odluke, zakoni donose nabrzinu, bez analize struke. O posljedica­ma se nije razmišljal­o, kažu iz Udruženja poslodavac­a RS-A, ali i FBIH.

- Konkretni slučajevi se vezuju za minimalac, zbog njegovog nerealnog rasta i probleme vezane za pad tražnje za proizvodim­a koji idu u EU. To su zasad sporadični slučajevi, ali prvi efekti se mogu očekivati u narednim danima ili za mjesec, kada ćemo vidjeti, ustvari, da li je minimalac ili nerealan rast minimalca uzrokovao takve poremećaje kod kompanija koje neće moći prevazići problem i moraće ići u likvidacij­u, kao što već imamo slučajeve u Prijedoru i još nekoliko opština, kaže Saša Aćić iz Udruženja poslodavac­a RS-A.

U Federaciji se zasad ne srlja. Vuku se mudriji potezi. U toku su stalni pregovori poslodavac­a i Vlade. Očekuje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina