Oslobodjenje

Vara firme u RS-U

- Jovanka nina todorović

Način na koji je minimalac ove godine uređen u RS-U ne ukazuje na to da će izaći na dobro, ističe Aćić

se da se napravi fiskalna reforma, da se značajnije spuste doprinosi i da se omogući prostor za povećanje plata, rekao nam je Adnan Smailbegov­ić iz Udruženja poslodavac­a Federacije.

- Mi imamo ekstremno visoko opterećenj­e rada i to opterećenj­e se mora smanjivati, a paralelno s tim imamo PDV izuzetno povoljan, možda najniži u Evropi. Očito taj balans nije uravnoteže­n, kaže Smailbegov­ić.

Upozorenje

Aćić ističe kako je stav poslodavac­a poznat.

- Najniža plata se treba utvrđivati na bazi formule koja treba biti utvrđena pravilniko­m, sada mislim da to treba uraditi zakonom, tako da to nije problem populizma, to je stvar makroekono­mskih pokazatelj­a koji ukazuju na to da se ta korekcija može kretati u nivou inflacije i predviđeno­g ekonomskog rasta, kaže Aćić.

Smanjenje broja zaposlenih, preseljenj­e firmi u FBIH, zatvaranje radnji, sve će se to dešavati u narednom periodu.

- Najniža plata će ostati ovakva kakva jeste. Možemo razgovarat­i o određenim mjerama. Vlada jeste spremna i ima namjeru da pomogne, ali za to mora da prođe određeno vrijeme, poručuje Egić.

Poslodavci ne misle tako. Očekuju da se ove odluke povuku.

- Vjerujem da će biti posljedice slične onima koje su se desile već u Prijedoru i nekim drugim opštinama, pogotovo u sektorima niskoakumu­lativnim, gdje ćemo imati takvu vrstu problema, govori Aćić.

FBIH ima bolju ekonomiju od RSA, ali će se nakon isplate uvećanog minimalca u Srpskoj i vlasti u Federaciji zamisliti. Primjer iz Prijedora treba da bude škola svima, kažu iz Udruženja poslodavac­a Federacije.

 ?? ?? Kompanija Mila je zatvorila vrata
Kompanija Mila je zatvorila vrata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina