Oslobodjenje

Čovićeva borba već

- Piše: edin Barimac

Uprkos upozorenji­ma iz SAD-A, lider HDZ-A nastavlja po starom, jer mu, kao ni predsjedni­ku SNSD-A, nije cilj da evropski zakoni zažive u BIH

Lider HDZ-A BIH Dragan Čović kazao je jučer da je u Bosni i Hercegovin­i potrebno prestati sa politikom nadmudriva­nja, te da odluke treba da donosimo sami.

- Ne možemo ići prema Europskoj uniji sa nametnutim odlukama, naveo je Čović, najavljuju­ći da će danas u Sarajevu biti održan sastanak stranaka partnera u vlasti na državnom nivou.

HNS i pravna država

Poručio je i da u naredne tri sedmice treba da donesemo ključne odluke. Osvrnuo se Čović i na kritike koje mu je uputio pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijsk­a pitanja James O’brien.

- Pozivam sve te predstavni­ke koji su s nama potpisali Mostarski sporazum da provedemo do kraja ovaj sporazum. U Mostar se danas investira i rado dolazi, u kojeg se polako vraća, kazao je Čović.

Osvrnuo se i na kritike o blokadi južne interkonek­cije te ostao pri stavu da se formira javno preduzeće sa sjedištem u Mostaru.

- On je ponovio tezu koju prvo često izgovara - da je vrijeme da se prestanemo nadmetati, ali onda je naveo svoje zahtjeve u onome što bismo mi trebali uraditi. I u tim zahtjevima je i dalje sve ono na čemu je on do sada insistirao, naglašava akademik Slavo Kukić.

Akademik potcrtava da kad je u pitanju integritet izbora, Čović uopšte pod integritet­om ne podrazumij­eva sve ono što onemogućuj­e krađu volje biračkog tijela, nego samo ono što njemu treba.

- Ili, recimo, on danas govori o tome kako je zadnje vrijeme da mi počnemo jačati pravnu državu, a odmah nakon toga govori o historijsk­oj ulozi za BIH koju igra HNS. Dakle, jedna nevladina udruga koju je on izdigao na ravan paradržavn­e tvorevine i koja s pojmovima kao što su pravna država nema ništa zajedničko. To je po sebi, dakle po sistemu automatizm­a, negacija pravne države. Na koncu, on je i danas ponovio sve svoje stavove u vezi sa južnom interkonek­cijom. Nije pomoglo ni vrlo direktno prozivanje američkog dužnosnika O’briena. Nije pomoglo ni upiranje prsta u njega i njegov najbliži interesni krug na korupciju i kriminal, koji se kriju iza tog pozivanja na nacionalni interes Hrvata u BIH. Sve stavove koje je do sada izricao, ponovio je, naglašava Kukić.

Da u HDZ-U ne cvjetaju ruže, pokazala je jučerašnja najava nekadašnje­g dužnosnika ove stranke Ive Tadića da 11. februara osniva Hrvatski demokratsk­i savez.

- Svega se nakupilo i već dugo smo razmišljal­i o tome šta dalje. Odlučili smo da pravimo novu političku stranku HDS. Mi smo tu priču kad je u pitanju HDZ završili. Idemo dalje, kaže Tadić za Oslobođenj­e.

Akademik Kukić ističe da za događanja unutar HDZ-A ima više faktora, te da određeni broj ljudi koji se ne slaže s Čovićevom politikom istupa iz te partije.

- Dragan Čović, po mom dubokom uvjerenju, zbog tih događanja baš i nema miran san. On je pokušao da preko HNS-A stvori privid o svehrvatsk­om jedinstvu, političkom naravno, koje je na fonu politike koju on kreira, kaže Kukić.

Politički tajnik HRS-A Slavko Zovko ističe da hrvatsku politiku prema euroatlant­skim integracij­ama ne možemo gledati samo kroz prizmu HDZ-A BIH.

- Ako je gledamo kroz prizmu HDZ-A BIH, onda nije njima politika usmjerena na Hrvate, nego na njih i njihovu političku kastu. Oni da misle o hrvatskom narodu u BIH i da im je stalo do hrvatskog naroda u BIH, sigurno ne bi vodili politike kakve vode desetljeće, kaže Zovko.

Ističe da je Čovićeva borba za legitimno predstavlj­anje doživjela punoljetst­vo.

Dodika i Čovića povezuje zajednički interes - da BIH ne uskoči u evropski voz, kaže Kukić

 ?? ?? Borjana Krišto je izrazila žaljenje zbog nepo
Borjana Krišto je izrazila žaljenje zbog nepo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina