Oslobodjenje

NES bi se rado vrati

O rezultatim­a rada nove vlade USK-A prerano je govoriti, jer nije navršila ni 100 dana na dužnosti, a o povratku stare se ne prestaje pričati

- Piše: Fahrudin Bender

Nakon što su u decembru prošle godine poslanici u Skupštini Unsko-sanskog kantona smijenili vladu Mustafe Ružnića (NES) i imenovali novi saziv Vlade koju čine SDA, SDP, NIP i Pomak, stekao se dojam da je NES USK-A teško podnio gubitak vlasti.

Bivši premijer Ružnić podgrijava takvo mišljenje, pa je nedavno na društvenim mrežama objavio fotografij­u divlje zvijeri kako nosi glavu druge životinje, sa haštagom “prijatelji” i riječima da je vrijeme pripremati se.

Propuštena prilika

- Nikada pokušaji vašeg svakodnevn­og povratka na vlast i zastrašiva­nja neće uspjeti zbog ovakvih stvari, odgovorio mu je predsjedni­k Nip-a USK-A i federalni zastupnik Halil Bajramović.

Međutim, Bajramović, iako je bio vodeća osoba koja je ispregovar­ala smjenu bivše vlade, itekako je politički oslabio zbog presude za obmanu pri davanju kredita, koja je u fazi apelacije.

Pred gubitak vlasti u USK-U NES se razišao sa osmorkom, a zatim i sa trojkom na državnom nivou. SDA, sa kojom je do tada bio u vlasti USKA, prema ocjenama članova NES-A, počinila je izdaju, te su joj poručivali da će se osvetiti.

- I’ll be back, poručivao je tada smijenjeni Ružnić, citirajući Arnolda Schwarzene­ggera, čuvenog terminator­a.

Samouvjere­nost je počivala na činjenici da se NES može vratiti u okrilje trojke, pa da onda sa državnog nivoa natjeraju Krajišnike da ih vrate u vlast, umjesto SDA. Odnedavno se u Krajini takve priče ponovo šire, a opet su pokrivene velom šutnje kojom se plete novi scenarij prevrata.

- Samo sam čuo za takve špekulacij­e, pouzdano ne znam niti sam pozivan na slične razgovore. Mislim da to nije realno da se desi. NES je imao svoju priliku sa osmorkom i trojkom. Mi imamo sada većinu u federalnom Parlamentu, sam budžet je usvojen sa 60 glasova za, tako da ne vidim da se tu može šta promijenit­i, kazao nam je predsjedni­k SDPA USK-A i zastupnik u Predstavni­čkom domu PFBIH Razim Halkić.

Ako bi NES i pokušao nešto na državnom nivou, Halkić se slaže s konstataci­jom da bi to bilo motivisano samo željom za preslaganj­em u kantonalno­j vlasti.

- Prepucavan­je kolega na društvenim mrežama na onaj način nikome ne koristi. Kada se izgubi vlast, neko to prihvati lakše, neko teže. SDP je u prošlom sazivu u USK-U bio partner NES-U sve vrijeme i oni su nas ostavili (zbog SDA, op. a). Mi nismo pokazivali pretjerano javno nezadovolj­stvo zbog toga niti smo ikoga direktno optuživali. Na kraju, kad na takav način izgubite najvrednij­eg partnera, onda završite kao u slučaju sa NES-OM i epilogom koji imamo, jasan je Halkić.

Gradonačel­nik Cazina i predsjedni­k NES-A Nermin Ogrešević

 ?? ?? Nermin Ogrešević: Vrijeme će pokazati hoće li do promjena i doći
Nermin Ogrešević: Vrijeme će pokazati hoće li do promjena i doći
 ?? ?? Savjetovan­ju je prisustvov­ao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović
Savjetovan­ju je prisustvov­ao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina