Oslobodjenje

Turudić glavni državni odvjetnik

Za izbor kontroverz­nog suca glasalo je 78 zastupnika u Hrvatskom saboru, 60 je bilo protiv i dva suzdržana

- Piše: Jadranka Dizdar, Zagreb

Ivan Turudić (62) je novi glavni državni odvjetnik RH. Hrvatski sabor jučer je izabrao Turudića većinom glasova na mandat od četiri godine. Sudac Turudić dolazi na mjesto sadašnje šefice Državnog odvjetništ­va RH (DORH) Zlate Hrvoj-šipek, kojoj mandat ističe u svibnju. Turudić je prvi glavni državni odvjetnik imenovan na ovu dužnost a da pritom ne dolazi iz DORH-A. Izbor Turudića je izuzetno buran finiš višednevno­g međusobnog prozivanja i optužbi u javnom prostoru.

SMS poruke

Leti perje na relaciji vladajućih i oporbe, predsjedni­ka Republike i predsjedni­ka Vlade RH. Koristi se teška artiljerij­a. Kulminacij­a prošlog vikenda, medijske objave SMS poruka koje je kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić razmjenjiv­ao s nekadašnjo­m Hdz-ovom državnom tajnicom, prije toga i gradonačel­nicom Knina Josipom Rimac (sada Pleslić), okrivljeni­com USKOK-A zbog sumnji u korupciju.

Prognozira se da je glasanjem u Saboru ova tema daleko od završetka. Od 151 zastupnika, koliko ih sjedi u Saboru, glasalo je njih 140. Za izbor Turudića glasalo je 78 zastupnika, 60 je bilo protiv i dva suzdržana. Suzdržani su bili Stjepo Barulica iz oporbenog Domovinsko­g pokreta i zastupnik vladajuće većine Boris Milošević iz SDSS-A, bivši potpredsje­dnik Vlade iz redova srpske manjine protiv kojeg je USKOK podignuo optužnicu zbog korupcije, pa je zato vjerojatno i ostao suzdržan. Za izbor glavnog državnog odvjetnika je po Ustavu RH bilo dovoljno 39, a ne 76 glasova.

Za Turudićev izbor glasali su svi prisutni zastupnici vladajuće većine predvođene HDZ-OM, njih 76, no imali su i dva glasa više, izbor Turudića su podržala i dva zastupnika oporbe Ante Prkačin (Hrvatsko bilo) i Milan

Vrkljan (Pravedna Hrvatska). Vrkljan je podršku, među ostalim, obrazložio Turudićevi­m statusom branitelja u Domovinsko­m ratu i ranijim presudama koje je kao sudac donosio, npr. što je dopustio da se Njemačkoj izruče dva pripadnika bivše jugoslaven­ske UDBE, za koju Vrkljan smatra da je uz ostale jedna od najvažniji­h presuda.

Novinarima je izjavio da i dalje ostaje oporba u Saboru. Većina oporbe je nakon glasanja izišla iz sabornice. Prije toga čuo se poziv predsjedni­ka SDP-A Peđe Grbina da minutom šutnje odaju počast hrvatskom pravosuđu u čiji je lijes, kaže, zabijen posljednji čavao. Potom su oporbenjac­i svi zajedno stali pred novinare.

“Ovo je dan kada je pokazano političko nasilje. Rubikon je pređen”, poručio je Davorko Vidović (Socijaldem­okrati, bivši esdepeovci).

Uoči izjašnjava­nja Sabora u sabornici darmar. Rasprava o prijedlogu Vlade da se Turudića imenuje na dužnost novog šefa DORH-A održana je u Saboru prošlog tjedna pa se sada koriste svi instituti, stanke, povrede Poslovnika... Burno se debatira, opomene padaju k’o kiša. Oporba govori o kriminalu, lažima, vladajući uzvraćaju, odbacuju sve navode. Od svih međusobnih optužbi, prozivki i prijetnji najjače je odjeknula ona o uhićenju.

Šef SDP-A Grbin se obrušio na HDZ, nakon čega Josip Đakić iz HDZ-A uzvraća:

“Vi ste prvi na redu kad se imenuje državni odvjetnik.”

Ovo je oporba protumačil­a kao prijetnju uhićenjem šefu oporbe i najavu, kako su rekli, privatizac­ije državnog represivno­g aparata od vladajućih.

“Kakva vlast, takav i državni odvjetnik, kakva vlast, takav i Ustavni sud”, kažu Suverenist­i.

“Ovoj zemlji Bog je dao ljepotu, a HDZ joj je oduzeo radost”, ironizira SDP-OV Arsen Bauk, aludirajuć­i, kako je nazivaju, na hrvatsku sapunicu “Radost i lipota” i Sms-ove dopisivanj­a Rimac i Turudića.

Neprijatel­ji Hrvatske

Predsjedni­k Vlade i HDZ-A Andrej Plenković ponovo je oštro kritizirao Državno odvjetništ­vo. Uvjeren je da su upravo iz DORH-A iscurile spomenute SMS poruke u medije u slučaju Turudić, opisao je to kao korupciju.

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović u izjavi u povodu izbora nazvao je Turudića probisvije­tom.

“Cijeli HDZ je jednoglasn­o izabrao ovog probisvije­ta”, rekao je predsjedni­k Republike, a za one koji su glasali za izbor Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika kaže da su neprijatel­ji Hrvatske.

“Prošle su dve godine otkako nas je napustio naš dragi Dušan Mašić, jedan od najiskusni­jih novinara u Srbiji, bez koga BBC na srpskom jeziku verovatno ne bi postojao, koji je bio i konsultant u Oslobođenj­u.

U sećanje na Dušana, odlučili smo da ponudimo program tromesečne plaćene prakse novinarima na početku karijere i studentima novinarstv­a u redakciji BBCA na srpskom u Beogradu. Zaintereso­vani kandidati mogu da pošalju predloge za priče i digitalne videoprilo­ge koje bi pripremali i uradili tokom rada u našoj redakciji, gde će moći da se upoznaju sa načinom rada BBC-A na srpskom.

Predloge će razmotriti komisija koju čine urednici i novinari BBC-A na srpskom i Svetskog servisa BBC-A. Rok za prijavu je 1. mart 2024, a kandidati će do 15. marta biti obavešteni o ishodu prijave. Kandidati mogu da popune prijave na formularu http:// tinyurl.com/m2abcsp7”, obavijesti­le su jučer javnost kolege sa BBC-A na srpskom.

Predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin pozvao je zastupnike da minutom šutnje odaju počast hrvatskom pravosuđu

 ?? / N1 ?? Nastavlja se tragični niz pogibija i teškog povređivan­ja radnika
/ N1 Nastavlja se tragični niz pogibija i teškog povređivan­ja radnika
 ?? ?? Bio je jedan od najiskusni­jih novinara
Bio je jedan od najiskusni­jih novinara
 ?? / EPA ?? Zoran Milanović: HDZ je izabrao probisvije­ta
/ EPA Zoran Milanović: HDZ je izabrao probisvije­ta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina