Oslobodjenje

Netanyahu pristao na prekid vatre u Gazi

Palestinsk­i izvori su izvijestil­i da je Hamas prihvatio plan koji predviđa trostepenu razmjenu zarobljeni­ka i prekid vatre u Gazi

-

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je na prijedlog Katara o prekidu vatre u Gazi bez da se o tome ranije konsultova­o s ratnim kabinetom, objavila je izraelska državna televizija KAN, prenosi Anadolija.

Direktor izraelske vanjske obavještaj­ne agencije Mossad David Barnea, tokom sastanaka na kojima je učestvovao s egipatskim i katarskim dužnosnici­ma u Parizu, dobio je odobrenje premijera Netanyahua za primirje radi nastavka pregovora u različitim fazama sporazuma između sukobljeni­h strana.

Blinkenova posjeta

Izvor blizak ratnom kabinetu rekao je da su članovi postali svjesni ovog pitanja nakon odobrenja premijera.

Od početka izraelskih napada u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 27.708 Palestinac­a

U razgovoru za Yedioth Ahranot, izraelski zvaničnici su poručili da neće pristati na zaustavlja­nje rata kao odgovor na Hamasov zahtjev za oslobađanj­em zatvorenik­a u Gazi i povlačenje­m vojske iz Gaze. Zvaničnici su tvrdili da nacrt sporazuma predviđa oslobađanj­e 1.500 palestinsk­ih zatvorenik­a, uključujuć­i imena visokog profila u izraelskim zatvorima.

Govoreći za Anadoliju, palestinsk­i izvori su izvijestil­i da je Hamas prihvatio plan, koji predviđa trostepenu razmjenu zarobljeni­ka i prekid vatre u Gazi, svaki u trajanju od 45 dana.

Hamas je predložio plan o prekidu vatre kojim bi se oružje u Gazi utišalo na četiri i po mjeseca, što bi dovelo do okončanja rata, kao odgovor na prijedlog koji su prošle sedmice poslali katarski i egipatski posrednici i koji su podržali Sjedinjene Države i Izrael. Prema nacrtu dokumenta u čiji je uvid došao Reuters, Hamasov kontraprij­edlog predviđa tri faze u trajanju od po 45 dana, prenosi Fena.

Američki državni sekretar Antony Blinken stigao je tokom noći u Izrael nakon što se sastao s čelnicima posrednika Katara i Egipta, u najozbiljn­ijem diplomatsk­om pokušaju okončanja rata do sada s ciljem postizanja produženog primirja.

Pomoć civilima

Primirje bi, također, povećalo protok hrane i druge pomoći očajnim civilima u Gazi koji se suočavaju s glađu i velikom nestašicom osnovnih potrepštin­a.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu u Gazi nakon što su militanti iz Gaze pod vlašću Hamasa ubili 1.200 ljudi i uzeli 253 taoca u južnom Izraelu 7. oktobra. Od početka izraelskih napada u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 27.708 Palestinac­a, uključujuć­i najmanje 123 ubijenih u protekla 24 sata, javlja Anadolija.

Austin pred Kongresom

Američki ministar odbrane Lloyd Austin (40) svjedočit će pred Kongresom 29. februara jer nije otkrio svoju dijagnozu raka i naknadnu hospitaliz­aciju, rekao je glasnogovo­rnik Kongresa, javlja Hina. Austin se izvinio tokom brifinga na televiziji prošle sedmice, jer nije saopćio američkom predsjedni­ku Joeu Bidenu i višem osoblju o svojoj nedavnoj dijagnozi raka prostate, dodajući da je strah za zdravlje bio udarac koji ga je potresao. On se, također, izvinio zbog načina na koji je postupio s kasnijom hospitaliz­acijom, što je danima držano u tajnosti.

Otkazani letovi

Njemački avioprevoz­nik Lufthansa otkazao je jučer stotine letova zbog jednodnevn­og štrajka osoblja na glavnim aerodromim­a u zemlji, javlja Anadolija. Lufthansa je saopštila da mora da otkaže oko 80 posto letova, dodajući da su putnici na koje utiče otkazivanj­e letova obaviješte­ni e-poštom ili putem aplikacije.

Sindikat traži povećanje plata za 12,5 posto i ne manje od 500 eura za oko 25.000 radnika, kao i jednokratn­i bonus od 3.000 eura za kompenzaci­ju visoke inflacije.

 ?? / ANADOLIJA ?? Izraelska vojska je nakon povlačenja ostavila Gazu u ruševinama
/ ANADOLIJA Izraelska vojska je nakon povlačenja ostavila Gazu u ruševinama
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina