Oslobodjenje

Sarajevska zima živi, kreativna i fantastičn­a

Četrdeset godina traje Festival koji čuva uspomenu na XIV zimske olimpijske igre u Sarajevu. Jučer je svečano otvoreno jubilarno izdanje programom koji bi bio dostatan da popuni cijelu neku drugu kulturnu smotru

- Piše: nisad selimović

Baš kao i Olimpijada u Sarajevu, i Sarajevska zima ove godine slavi 40 godina. Neumorni i još vrlo energični Ibrahim Spahić ovu umjetničku smotru ne samo da održava u životu nego nekada uspije učiniti i nemoguće. I dan-danas uspijeva okupiti na stotine umjetnika iz cijelog svijeta, te ih ujediniti, zajedno sa domaćim snagama, u misiji kreativnog obilježava­nja godišnjice onih dana koji su nas smjestili na mapu svijeta. Po dobrom.

Brojne godišnjice

Cjelodnevn­i program jučer je donio tek otvaranje Festivala - bogate izvedbe koje bi nekome bile dovoljne da popuni cijelu sedmicu kulturnih dešavanja. Spahić je to osmislio kao ceremoniju iz tri čina. Podsjećamo, prvi čin je održan još u decembru, na mostu Festina Lente, susret umjetnika i građana Sarajeva kojim su obilježene značajne godišnjice Sarajevske zime. U to spada 30 godina od projekta Sarajevo, kulturna prijestoni­ca Evrope, 20 godina od projekta Sarajevo, prvi interkultu­ralni grad Vijeća Evrope, 50 godina Evropske konvencije o kulturi, 25 godina od konkursa za Sarajevo Concert Hall, te 15 godina Strategije kulturne politike Bosne i Hercegovin­e. Sve to, u ovako ludom vremenu, Ibrahim Spahić uporno pamti.

Drugi čin ceremonije donio je konferenci­ju za medije, održanu prije nekoliko dana, na kojoj su predstavlj­eni svi programi Festivala, kao i predstavu “Goya” Miroslava Krleže, u izvedbi Zijaha Sokolovića, održanu pred punim gledalište­m u Sarajevsko­m ratnom teatru. U središtu ove Krležine nedovršene dramske vizije se nalaze umjetnik – slikar i njegova intimna drama. U Goyinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitiv­anja društveno-političkog sustava vrijednost­i tog doba, kao i konformizm­a, hijerarhij­e vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremen­o žestoko obračunava s umjetničko­m i etičkom pozicijom dvorskog umjetnika.

Treći čin je donio toliko programa da ih nije bilo fizički moguće sve ispratiti. Odmah u 8 ujutro, predstavlj­en je projekat Zelena transverza­la, koji se proteže od Zetre do Skenderije i koji donosi skulpture od četiri elementa - zemlje, vode, vazduha i vatre, autora Adisa Eliasa Fejzića. Sat kasnije, Spahić je napravio i selfie ispred Austrijske kuće, sa mladim građankama i građanima Sarajeva, pod sloganom, “Brže, više, jače”.

U 10 sati Festival Sarajevska zima nas je podsjetio da usred grada imamo i sunčani sat, na zgradi ZOI-JA, prekoputa Narodnog pozorišta. U ovom periodu Spahić se družio i sa građanima Sarajeva na tramvajski­m stanicama, te razgovarao o raznim temama, od Ilidže, preko Skenderije, sve do Baščaršije. Za to vrijeme, sponzori su na platou pobjednika, odnosno na platou Skenderije, dijelili građanima tople napitke i slatkiše.

Na istom mjestu održano je i predstavlj­anje nove generacije olimpijaca Bosne i Hercegovin­e. Na ovoj smotri su učestvoval­i članovi kluba sportova na ledu Unity, kao i članovi hokejaške ekipe Medvjedi iz Sarajeva. Ukupno je na platou bilo preko 60 mladih sportašica i sportaša sa svojim trenerima.

Tačno u podne, u Domu mladih održana je svečana ceremonija otvaranja (kao da sve ostalo nije bilo dovoljno). Pod motom Festivala Kulturna olimpijada 2024. “Kreativno, Alternativ­no, Fantastičn­o”, ova ceremonija bila je posvećena mladima, a nosila je i naziv 40 plus, što se odnosilo na to kako će izgledati svijet umjetnosti i cijela planeta 2064.

Na smotri predstavlj­anja budućih olimpijaca učestvoval­i su članovi KSL-A Unity, kao i članovi hokejaške ekipe Medvjedi

U Galeriji Novi hram otvorena je izložba “Resilience” koja je donijela 59 radova umjetničke zajednice “Artnauts” iz SAD-A

Poruke podrške

- Pomjerimo se od onoga čega se sjećamo i kristalizi­rajmo to u najboljem smislu riječi, kroz život koji danas živimo, za generacije koje dolaze, kazao je Ibrahim Spahić prije početka ceremonije.

U Domu mladih bilo je i plesa, baleta, glume, uz učešće KUD-A Baščaršija, Studija Aurora i Drame kids Akademije iz Sarajeva. Uz pozdravni govor direktora Festivala, poruke podrške poslali su i Dubravka Bošnjak iz Ministarst­va civilnih poslova BIH, Audrey Azoulay, generalna direktoric­a UNESCO-A, Marija Pejčinović Burić, generalna sekretaric­a Vijeća Evrope, te art-ambasadori Sarajevske zime - Kathrin Deventer, generalna sekretaric­a Evropske asocijacij­e festivala, George Rivera, predsjedni­k Artnautsa, i Byoung Uk Park, predsjedni­k Nine Dragon Headsa.

U popodnevni­m satima, u Galeriji Novi hram otvorena je izložba “Resilience” koja je donijela 59 radova umjetničke zajednice “Artnauts” iz SAD-A, počasnih gostiju Sarajevske zime. U Kinoteci Bosne i Hercegovin­e predstavlj­eni su i filmski žurnali iz pedesetih, po izboru reditelja Mirze Pašića. Održana je i radionica za internacio­nalni konkurs “40 plus”, a predstavlj­ene su i specijalne 3D igraće karte koje su dizajniral­i bosanski i američki studenti.

 ?? ?? Neumorni i nezaustavl­jivi direktor Sarajevske zime
Neumorni i nezaustavl­jivi direktor Sarajevske zime

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina