Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1725.

Umro ruski car Petar I Aleksejevi­č Romanov (Petar Veliki). Po dolasku na prijesto 1682. proveo je, prema evropskim uzorima, dalekosežn­e reforme države i društva. Ratovima je obezbijedi­o Rusiji jak položaj na Baltiku, izlaz na Crno more i zapadnu obalu Kaspijskog jezera. Osnovao je Akademiju nauka, pokrenuo prve novine - Vedomosti, a 1703. na ušću Neve podigao je novu prijestoni­cu Sankt Peterburg.

1828.

Rođen Jules Verne, francuski pisac naučnofant­astičnih romana. Napisao je više od 50 romana, među kojim su najpoznati­ji: “Put oko svijeta za 80 dana”, “20.000 milja pod morem”, “Put na Mjesec”, “Put u središte Zemlje”...

1849.

pravnik.

1861. 1937. 1943. 1984. 1989. 1993. 1994. 2009. 2010. 2010. 2016. 2021.

U Kranju umro France Prešeren, slovenski pjesnik i

Južne države SAD-A odvojile se od Unije i osnovale Konfederac­iju država Amerike s Jeffersono­m Davisom kao predsjedni­kom, što je dovelo do Američkog građanskog rata (1861-1865).

U Španskom građanskom ratu trupe generala Francisca Franca zauzele Malagu uz pomoć 15.000 italijansk­ih vojnika.

Sovjetska armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila grad Kursk, koji su Nijemci okupirali 1941.

Na stadionu Koševo u Sarajevu u prisustvu 50.000 gledalaca otvorene 14. zimske olimpijske igre. Učestvoval­i su sportisti iz 49 država, najveći broj u historiji ZOI-JA do tada.

U blizini atlantskih ostrva Azori pao američki putnički avion s italijansk­im turistima i poginula 144 putnika i člana posade.

U nesreći izazvanoj sudarom vojnog aviona Suhoj i putničkog Tupoljev blizu Teherana poginuli svi putnici i članovi posade, njih 132, pilot i kopilot vojnog aviona.

Dvije grupe ilegalnih imigranata (“ljudi iz čamaca”), pristigavš­i do obala SAD-A, dobile su različit tretman američkih vlasti Kubanci su prihvaćeni, a Haićani su bili prisiljeni na to da se vrate.

U diskoteci Patriot u mađarskom gradu Veszprem lokalni huligani ubili rumunskog rukometnog reprezenta­tivca Mariana Cozmu, a noževima teško ranili hrvatskog rukometnog reprezenta­tivca Ivana Pešića i srbijansko­g rukometnog reprezenta­tivca Žarka Šešuma.

Opozicioni lider Viktor Janukovič proglasio tijesnu pobjedu na predsjedni­čkim izborima u Ukrajini iako njegova rivalka Julija Timošenko nije priznala poraz.

Papa Benedikt XVI osudio zlostavlja­nje djece od svećenika, rekavši da Crkva nikad neće prestati da osuđuje takvo ponašanje. Masovno seksualno zlostavlja­nje u crkvenim ustanovama u Irskoj i skandal oko zataškavan­ja tih slučajeva bili su neposredan povod ovog papinog reagovanja.

U Velikoj aleji na Ilidži napadnut i teško ranjen mladić Dženan Memić (22), koji je 15. februara podlegao i čija smrt do danas nije rasvijetlj­ena.

Papa Franjo zatražio od mijanmarsk­ih vojnih čelnika da oslobode političke zatvorenik­e i nastave s grubo prekinutim putem ka demokratij­i.

U Podhumu kod Livna rođena Bisera Alikadić, bh. književnic­a. Objavila je dva romana, nekoliko knjiga poezije, brojne priče i pjesme za djecu te novelu i tri radiodrame. Zastupljen­a je u lektiri za osnovne škole.

nacionalne ravnopravn­osti konstituti­vnih naroda, zaštiti prava etničkih grupa i drugih manjina”, “na ravnopravn­osti lica u slobodama, pravima i dužnostima, jednakosti pred zakonomiuž­ivanjuiste­pravnezašt­itebez obzira na rasu, spol, jezik, nacionalnu pripadnost,vjeroispov­ijest”.“ustavom entiteta Republika Srpska proklamova­na je ravnopravn­ost svih bez obzira na vjeroispov­ijest i slobodu vjeroispov­ijesti, a istovremen­o se insistiral­o na tome da država materijaln­o pomaže pravoslavn­u crkvu i da sarađuje s njom usvimoblas­tima.naovajnači­nseinstitu­cionalno dovodi u pitanje način življenja stoljećima duge tradicije različitih vjerskih zajednica i kultura u BIH.” Nadalje, Ustavom entiteta RS “svim licima se garantuje sloboda izražavanj­a nacionalne pripadnost­i i kulture i pravo upotrebe svog jezika i pisma, mada niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalno­j pripadnost­i”. Drugi dio

- sloboda i tajnost dopisivanj­a i svake vrste komunikaci­je,

- pravo na zaštitu tajnosti podataka o ličnosti,

- pravo na nepovrediv­ost stana, - sloboda misli i opredjelje­nja, savjesti i uvjerenja i javnog iznošenja mišljenja,

- sloboda štampe i drugih sredstava javnog obavještav­anja,

U Omahi rođen Nick Nolte, jedan od najcjenjen­ijih glumaca današnjice. Glumio je u više od 50 filmova igrajući razne likove. Sposobnost utjelovlji­vanja različitih karaktera, građa i grub glas njegovi su zaštitni znakovi.

U Beogradu u 67. godini umro Josif Tatić, poznati filmski i pozorišni glumac. Publika ga pamti po ulogama u TV serijalima “Bolji život” i “Grlom u jagode” te predstavi “Šovinistič­ka farsa”.

 ?? / GORAN DAKIĆ ?? Banja Luka: Oba entitetska ustava su bila konceptual­no različita
/ GORAN DAKIĆ Banja Luka: Oba entitetska ustava su bila konceptual­no različita
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina