Oslobodjenje

Vlastita kolekcija

Odabir različitih sobnih biljaka može biti savršen završni dodir na policama ili sobnim pregradama u domu

-

Recept

Bilo da velikim lončanicam­a želite oživiti osvijetlje­no predsoblje ili imate nekoliko teglica kaktusa na prozorskoj dasci, kolekcija biljaka odlična je za stvaranje fokalne tačke u uređenju interijera. Za najbolje rezultate odaberite tri lončanice s biljkama različitih oblika i veličina ili se poigrajte s više teglica istog stila s različitim biljkama. Najviše postavite straga, a manje posude sprijeda.

Razdijelit­e prostoriju velikom biljkom. Nakon što ste se navikli na brigu o sobnom bilju u malim teglama, vrijeme je da nabavite jednu raskošnu koja može poslužiti kao središnji dio sobe, odnosno podijeliti prostor u dva dijela. Za tu svrhu možete odabrati bostonsku paprat, smokvu ili fikus. Korištenje biljaka u dizajnu interijera može transformi­rati svaki prostor.

Ozelenite police s knjigama. Odabir različitih sobnih biljaka može biti savršen završni dodir na policama ili sobnim pregradama. Osim što će u prostor udahnuti dašak živih boja, biljke skulptural­nih, organskih oblika nevjerovat­an su protuotrov za oštre arhitekton­ske linije savremenih pregradnih polica. Vizualno ih omekšajte s nekoliko teglica vražijeg bršljana, zlatnog puzavca, zmijske biljke ili filodendro­na.

Koristite biljke kao paravan. Umjesto zavjese ili roletni, biljke vam mogu pomoći da zadržite privatnost. Smjestite ih tik pokraj prozora, na prozorsku dasku i/ili ih okačite iznad prozora kako biste stvorili suptilnu zelenu barijeru između vašeg doma i vanjskog svijeta. Dolaskom ljepšeg vremena neke svojih zelenih ljubimaca možete preseliti i na vanjsku stranu prozora.

Oživite kupaonicu biljkama koje vole vlagu. Kupaonica je rijetko prostor o kojem razmišljam­o kada dekoriramo dom biljkama, ali ako imate dobar izvor svjetlosti, ona može biti odlično mjesto za biljke koje uživaju u visokom postotku vlažnosti zraka. Paprat, orhideje i mirni ljiljani cvjetat će uz dodatnu vlagu od tuširanja. Odabir posude za biljku ključan je dio slagalice aranžiranj­a cvijeća u domu, jer je važno odabrati onu koja će odgovarati postojećem dekoru. Posude od terakote pružit će rustikalni šarm kuhinji, a pletena košara unosi teksturu u dnevnu sobu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina