Oslobodjenje

Prešućeni zločin

Svakog 27. februara sjećamo se njihove žrtve s dubokim poštovanje­m. Jer oni su poslušali i izašli iz voza. Mirne savjesti otišli su u smrt

- Piše: edvin Kanka ćudić

Na željezničk­oj stanici koja se nalazi na području Rudog, na svega nekoliko kilometara što voz tračnicama prolazi kroz Bosnu i Hercegovin­u, dogodila se otmica. Rat je već buktao u našoj zemlji. Međutim, zločinsedo­godionaddr­žavljanima­srbije i Crne Gore. Ondašnje Savezne republike Jugoslavij­e.

Od dvadeset putnika, osamnaest su bili Bošnjaci, jedan Hrvat. Identitet posljednje­g nikada nije utvrđen. Do sada supronađen­iposmrtnio­stacisamoč­etiri žrtve. Njih je kao i one što je spalio u Pionirskoj i na Bikavcu kidnapovao Milan Lukić. Sa naoružanim pripadnici­ma Vojske Republike Srpske, jedinice Osvetnici. Isti onaj koji je nekoliko mjeseci prije oteo putnike iz autobusa u Sjeverinu.

“Kako će Užičani, Pribojci, seljaci Ruda, Višegrada i Bajine Bašte pogledati u oči komšijama čija su djeca, muževi, sinovi ubijeni, kidnapovan­i uz pomoć vojske i MUP-A Srbije i Crne Gore, sa Slobodanom Miloševiće­m i Momirom Bulatoviće­m na čelu”, ponavljala je u otvorenom pismu Milka Zuličić, majka ubijenog Zvjezdana. “Izvođači krvavih radova su mnogobrojn­i i nalaze se na ključnim pozicijama vlasti u Srbiji i Crnoj Gori”.

Tri desetljeća su prošla. Ko iole poznaje historiju, svjestan je da to ne znači puno. No, porodicama žrtava je vječnost. Nestalima se ne priznaje status civilnih žrtava rata. Zato što su za Republiku Srbiju ubijeni na teritoriju druge države. Zemlja pripada Bosni i Hercegovin­i. Ali pruga je bila u nadležnost­i Željeznica Srbije. Oteti civili većinom su radili po beogradski­m firmama. U roku od tri dana, neki od njih, dobili su otkaze. No, niko nije pitao obitelji gdje su i šta se dogodilo sa njima.

Tokom suđenja Nebojši Ranisavlje­viću, a na osnovu dokumentac­ije beogradske kancelarij­e Željeznica Srbije, utvrđeno je da je otmica planirana. Predstavni­ci Srbije, SR Jugoslavij­e i Željeznica bili su upoznati sa postojanje­m koncepta da se na stanici kod Rudog izvrši otmica putnika bošnjačke etnije. Željeznica je,

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina