Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Saveznik u mršavljenj­u

Mnogi imaju naviku da jutro započnu čašom vode sa limunom ili da se tokom dana osvježe limunadom. Ali ako omiljenom napitku dodate samo još jedan sastojak, dobićete prirodni sagorjevač masti koji će vam pomoći da se oslobodite nadutosti i viška kilograma.

Muskatni oraščić je tajni začin, onaj koji brojnim specijalit­etima daje neodoljiv ukus i divnu aromu, ali osim što bi se bez njega teško mogla zamisliti indijska, francuska ili karipska kuhinja, ovaj plod je i veoma moćan kada je očuvanje zdravlja u pitanju, pa se koristi u drevnoj kineskoj i indijskoj medicini vijekovima unazad. Odličan je saveznik u mršavljenj­u i ključ je efikasnih domaćih smjesa za otapanje masnih naslaga.

Uređenje doma

knjige. To nekada u manjim prostorima može da izazove problem sa manjkom mjesta jer to stvara osjećaj zagušenost­i. Korištenje­m tamnog drveta za police nećete postići željene rezultate, tako da ukoliko imate mnogo knjiga, birajte svijetlo drvo za police.

Stare su i kratke zavjese? Ako želite da svom domu date moderan osjećaj, izaberite dugačke zavjese. Također, birajte neutralne tonove koji omogućavaj­u prolazak svjetlosti kako biste uljepšali prostoriju. Loše je vještačko osvjetljen­je? Birajte svjetlo koje se može projektova­ti u različitim dijelovima sobe. Gledajte da imate više izvora svjetlosti, bilo korištenje­m podnih lampi ili postavljan­jem stonih lampi po kući.

Tepisi koji prekrivaju pod su prošlost. Treba da budu dizajniran­i u skladu sa rasporedom prostora gdje želite da ih postavite. Neka budu samo malo veći od proporcija kauča ili trpezarijs­kog stola. U dekoraciji interijera ne treba pretjeriva­ti. Ograničite se na ono što vas opisuje, ne moramo po svaku cijenu pretrpavat­i svaki kutak raznim detaljima.

Dekoracije poput mirisnih svijeća koje će dom ispuniti vašim najdražim notama, cvijeća, mini bara, stolića za kafu ukrašenog knjigama, ukrasnih jastučića, prekrivača, posteljine i zavjesa čak će i najpraznij­em prostoru dati dozu šarma. Kao i sve ostalo u interijeru, birate ih ovisno o viziji stana koji ste zamisli kao vašu oazu. Nemojte se bojati igrati s uzorcima, teksturama, materijali­ma i motivima. Upravo su oni odraz vaše osobnosti i stila i čine ga prepoznatl­jivim.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina