Oslobodjenje

Da je Nobilo biti lak

Analiza pravnih eksperata pokazuje domišljato­st hrvatskog advokata, ali i neodrživos­t njegovih teza kojima je obilato nagradio javnost. Ako ćemo pravo, najviše ga pobijaju upravo izjave njegova klijenta: ni Dodik nije biti lako

- Piše: JELENA MILANOVIĆ

Anto Nobilo, advokat iz Hrvatske i pravni savjetnik Milorada Dodika, predsjedni­ka Republike Srpske i lidera SNSD-A, u procesu koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovin­e, u više je navrata imao potrebu javno istupati u odbrani svog klijenta. Tako je izjavio da su izmjene Krivičnog zakona BIH, koje je nametnuo visoki predstavni­k u našoj zemlji Christian Schmidt, “ako se zanemari njegova upitna uloga kao zakonodavc­a, stupile na snagu dan nakon objavljiva­nja u Službenom glasniku BIH, odnosno 8. jula”, dok je Dodik navodno inkriminis­ane ukaze potpisao 7. jula, što znači da u vrijeme potpisivan­ja ukaza Schmidtov “sporni” zakon nije bio na snazi.

Ustvrdio je da se, čak i ako se zanemari upitna uloga visokog predstavni­ka kao zakonodavc­a, svaki zakon u BIH mora objaviti u Službenom glasniku.

Upozorenje

Podsjećamo, Milorada Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS-A, Tužilaštvo BIH tereti za krivično djelo neizvršava­nje odluka visokog predstavni­ka u BIH. Državni Sud je optužnicu potvrdio nakon što je Narodna skupština RS-A 27. juna 2023. usvojila dva sporna zakona (neobjavlji­vanje odluka visokog predstavni­ka i nepoštivan­je odluka Ustavnog suda BIH), koje je po redovnoj zakonodavn­oj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS-A.

- Nobilo je izjavio “da je advokat biti lako, bio bi to svatko”. U pravu je. Za tu profesiju je često potrebna i sposobnost da se značenje sasvim jednostavn­ih koncepta preokrene kako bi oni izgledali mnogo komplikova­niji. U ovom slučaju, Nobilo je uzeo načelo upoznatost­i sa zakonskom normom ili zakonom i zakompliko­vao ga do te mjere kako bi time implicirao da jedan počinilac krivičnog djela, koji zna da je novi krivični zakon donesen, može izvršavati krivična djela cijelu sedmicu, dok čeka da štamparije Službenog glasnika završe svoj posao, kažu u analizi za naš list pravni eksperti.

Dodaju da je svrha potrebe za objavljiva­njem zakona prije početka njihove primjene da se ljudi obavijeste da će određeni vidovi ponašanja ubuduće biti zabranjeni i eventualno sankcionir­ani.

- Time se ljudima pruža mogućnost da svoje ponašanje promijene kako bi izbjegli kršenje novog zakona. Objavljiva­nje novih zakona štampanjem na papiru je stotinama godina bio najbolji način da se javnost obavijesti o njihovom donošenju. To više nije istina. Zakoni su sada mnogo dostupniji javnosti, gotovo odmah po njihovom objavljiva­nju na internetu. Nobilo tvrdi da ili 1) njegov klijent nije znao za dopunu i izmjenu Zakona od visokog predstavni­ka kada je bila objavljena, što je apsurdno; ili 2) da bi njegov klijent mogao prekršiti novi zakon, mada zna za njega, i to zbog čisto tehničkih razloga. On se zalaže za uvođenje sedmice tokom koje je kriminalci­ma dopušteno da izvršavaju zločine, ističu eksperti.

Podsjećaju kako je Dodikov pravni savjetnik kazao da su izmjene i dopune Krivičnog zakona BIH, donesene odlukom visokog predstavni­ka, “stupile na snagu 8. jula, dan nakon što su objavljene u Službenom glasniku BIH, a da je Dodik navedeni ukaz potpisao 7. jula, uz obrazložen­je da on nije prekršio zakon, jer zakon u to vrijeme nije bio na snazi”.

Nobilo je poručio i kako “pitanje dana stupanja na snagu svakog zakona u BIH regulišu Jedinstven­a pravila za izradu pravnih propisa u institucij­ama BIH, čl. 21. st. 2 i 4 koja glase: Propis, u smislu ustavnih principa, stupa na snagu nakon isteka određenog roka nakon objavljiva­nja i tako mora biti označeno. U slučaju zakona, to je period od osam dana, ali nikada prije jednog dana od dana objavljiva­nja (...)”. Stoga zaključuje da se svaki zakon u BIH mora objaviti u Službenom glasniku i tek tada minimum slijedećeg dana stupa na snagu.

Bedemi sigurnosti

- Odlukom visokog predstavni­ka o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovin­e, koja je stupila na snagu odmah - 1. jula 2023, predviđa se sljedeće: Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove odluke stupa na snagu kao što je predviđeno u članu 4. tog zakona, na privremeno­j osnovi sve dok ga Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova. Zakonom o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, koji je sastavni dio ove odluke, jasno je propisano u članu 4. (Stupanje na snagu) sljedeće: Ovaj zakon stupa na snagu 2. jula 2023. godine, objavljuje se na službenoj internetsk­oj

Nobilo se zalaže za uvođenje sedmice tokom koje je kriminalci­ma dopušteno da izvršavaju zločine, ističu eksperti

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? O odluci Christiana Schmidta u vezi sa izmjenama KZBIH izvijestil­i su svi mediji u državi
/ SENAD GUBELIĆ O odluci Christiana Schmidta u vezi sa izmjenama KZBIH izvijestil­i su svi mediji u državi
 ?? / RTRS ?? Atmosfera je dobra, ali od dogovora nema ništa
/ RTRS Atmosfera je dobra, ali od dogovora nema ništa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina