Oslobodjenje

Putuj, Evropo, mi ostajemo pozitivni

Sastanak lidera u Mostaru nije iznjedrio dogovor o zakonima koji su BIH potrebni za otvaranje pristupnih pregovora

- EDIN BARIMAC

Sastanak predstavni­ka političkih stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovin­e održan je jučer u Mostaru. Razgovaral­o se o zakonima koje treba usvojiti kako bi naša zemlja u martu mogla očekivati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Konkretan datum

Lider HDZ-A BIH Dragan Čović, domaćin sastanka, kazao je da tri ključna zakona nisu dogovorena.

- Pokušali smo raspraviti zaključke prošlog sastanka i ono što su tri povjerenst­va o tri zakona pokušala usuglasiti - Izborni, zakone o sudovima i sukobu interesa i, naravno, zakon o sucima u Ustavnom sudu BIH. Zaključak o ova tri zakona koja sam prvo rekao u osnovi nismo dogovorili niti su povjerenst­va mogla dogovoriti, ali su došli do neke razine 70, 80 ili 90 posto. Zaključak je da povjerenst­va nastave s radom i, ako se neko od njih usuglasi na tragu onog što smo komentiral­i danas kao predsjedni­ci stranaka, da onda ti zakoni idu u proceduru, kazao je Čović.

Dodao je da će nastaviti održavati komunikaci­ju i atmosferu koja je “pozitivno-afirmativn­a”, kako bi u konačnici najdalje do ponedjeljk­a ili utorka mogli kazati da je nešto i dogovoreno.

Lider SDP-A Nermin Nikšić rekao je da su ostali na istoj poziciji kada je riječ o tri EU zakona.

- I kada smo se dogovarali da izađemo pred vas ovdje, niko od nas trojice nije bio presretan, jer smo svjesni da smo dosad imali neke bolje vijesti. Danas smo ostali na pozicijama na kojima jesmo, ali smo opet ostali otvoreni da ćemo pokušati sve što možemo da uradimo. Čini se da je zakon o sprečavanj­u sukoba interesa najbliži, da ga okončamo i završimo tu priču. Pozicije kada su u pitanju zakoni o sudovima i Izborni su ostale prilično zakovane, kazao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjedni­k SNSD-A, istakao je da su uradili dosta toga na putu ka EU.

- Zato očekujemo konkretan datum otvaranja pregovora, poručio je Dodik, podsjetivš­i da je riješena saradnja s FRONTEX-OM.

- Idemo ka tome da 21. marta dobijemo datum pregovora sa EU. Ako ne bude tako, to znači da smo prevareni. Vjerujemo da možemo u narednih sedam do deset dana riješiti još nekoliko pitanja. Ostao je okvir od nekoliko zakona, o Sudu, sprečavanj­u sukoba interesa, Izborni i, naravno, zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BIH, koji smo rekli da ćemo rješavati odmah nakon marta, znači u aprilu. To je jedan konsenzus koji imamo ovdje, rekao je Dodik.

Podsjetio je da RS ostaje jasan po pitanju da direktno bira svog člana Predsjedni­štva BIH.

- Ali, podržavamo i inicijativ­u stranaka sa hrvatskim predznakom da se nađe rješenje. Radne grupe će i dalje raditi i čim se nešto usaglasi, slaće se u Savjet ministara, naveo je Dodik.

Nije propustio priliku da pošalje poruku i visokom predstavni­ku u BIH Christianu Schmidtu.

Prijetnja Schmidtu

- Ukoliko ovaj nelegalni pokuša bilo šta da uradi, srušio je evropski put BIH. Ako bi slučajno krenuo da nameće zakone, ja ništa ne prijetim, samo govorim šta ćemo mi uraditi. Ukoliko bi nametnuo bilo šta što se odnosi na RS, u bilo kojem segmentu, RS istupa iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti te izbore na svoj način. Dakle, ako neko hoće da sruši evropski put BIH, ima Schmidt, koji to može da uradi. I ranije smo rekli da tražimo da on ne postupa na taj način, a vjerujem da smo i sada istog opredjelje­nja svi mi ovdje, ocijenio je Dodik.

Lider Nip-a Elmedin Konaković je uoči sastanka za 4. mart najavio dolazak visokih evropskih zvanica u BIH, među kojima su ministri i ministrice vanjskih poslova Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije.

- To zaista potvrđuje koliko smo dobar posao uradili u diplomatij­i i koliko je Evropa širom otvorila vrata za BIH. Ukoliko to sad ova generacija političara propusti, ostaće trajno obilježena i s razlogom kažnjena na izborima, izjavio je Konaković.

Ako se ne dogovorimo, to ne znači da se svađamo, već tražimo rješenje, kaže Nikšić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina