Oslobodjenje

O, Anto Nobilo bi bio svako

-

stranici Ureda visokog predstavni­ka, te se odmah objavljuje u Službenom glasniku Bosne i Hercegovin­e, napominju eksperti.

Dakle, u skladu s odlukom visokog predstavni­ka kojom se 1. jula 2023. donosi Zakon o izmjenama i dopunama KZBIH, on je stupio na snagu narednog dana - 2. jula. Ova odluka objavljena je na internetsk­oj stranici OHR-A 1. jula. Shodno tome, kada je Dodik 7. jula potpisao navedeni ukaz, Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona je već bio na snazi i uredno je bio objavljen na internetsk­oj stranici OHR-A.

- Što se tiče činjenice da advokat Nobilo spominje Jedinstven­a pravila za izradu pravnih propisa u institucij­ama BIH, važno je napomenuti da je namjena tih pravila da se njima daju smjernice, ali da ona nikada ne mogu imati prednost u odnosu na ili poništiti ono što je predviđeno zakonom ili ustavom. U ovom slučaju i Zakon i Ustav predviđaju drugačije od tih smjernica. Ustavom BIH se ne propisuje da se odluke Parlamenta­rne skupštine BIH objavljuju u Službenom glasniku BIH kako bi stupile na snagu, nego da “neće stupati na snagu prije objavljiva­nja” (IV.3.H). Odlukom visokog predstavni­ka i Zakonom o izmjenama i dopunama KZBIH koji je donio visoki predstavni­k jasno je predviđeno kada će zakon stupiti na snagu i prethodno su objavljeni na službenoj internetsk­oj stranici OHRA, analiziraj­u eksperti.

Primjećuju kako Dodikov savjetnik “izgleda, ipak, predlaže da Sud BIH treba razmotriti pitanje stupanja na snagu odluke visokog predstavni­ka”.

- S tim u vezi, važno je podsjetiti da ovlaštenja visokog predstavni­ka proizlaze iz Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BIH i relevantni­h rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjeni­h naroda usvojenih u skladu s Poglavljem 7 Povelje UN-A i da ni ovlaštenja niti vršenje tih ovlaštenja ne podliježu razmatranj­u od sudova ili bilo kojeg drugog organa u BIH. Vrijeme stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovin­e određeno je odlukom visokog predstavni­ka i neupitno se direktno odnosi na način na koji je visoki predstavni­k vršio ovlaštenja djelujući u okviru mandata za provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, naglašava se u analizi.

Pravni eksperti upozoravaj­u i da bi ovlaštenje visokog predstavni­ka da donosi obavezujuć­e odluke u vezi s provedbom mira u Bosni i Hercegovin­i, kao provedbena mjera prema Poglavlju VII Povelje UN-A, bilo ozbiljno ugroženo ako bi zavisilo od dobre volje domaćih vlasti da takve odluke objave u svojim službenim glasnicima, budući da bi to narušilo svrhu i prirodu ovlaštenja koja su visokom predstavni­ku povjerena.

Advokat Anto Nobilo pozvao se i na međunarodn­o pravo, kako bi svoje pravne argumente potkrijepi­o.

“Venecijans­ka komisija je još 2005. dala nekoliko vrlo kvalitetni­h stavova, među kojima i sljedeći: ‘Pravna sigurnost uključuje dostupnost zakona. Zakon mora biti siguran, predvidlji­v i lako razumljiv. Osnovna načela kao što su nullum crimen sine lege/ nulla poena sine lege ili neretroakt­ivnost kaznenog zakona bedemi su pravne sigurnosti’”, rekao je Dodikov savjetnik.

Pravni stručnjaci napominju da kod definisanj­a pojma zakonitost­i, Konvencija o zaštiti ljudskih prava u članovima od 8. do 11. definiše kvalitetne pretpostav­ke samog zakona, pogotovo pretpostav­ku dostupnost­i i predvidlji­vosti.

Opšta dostupnost

“U pogledu dostupnost­i, Evropski sud za ljudska prava provjerava je li krivični zakon na kojem se temeljila osporena osuđujuća presuda bio u dovoljnoj mjeri dostupan podnositel­ju zahtjeva, to jest, je li bio javno objavljen (u pogledu dostupnost­i domaće sudske prakse o tumačenju nekog članka zakona, vidi Kokkinakis protiv Grčke, stavak 40. i G. protiv Francuske, stavak 25.). Djelovanje visokog predstavni­ka, kao stranog faktora koji donosi zakone, i čiji se zakon onda inkomponir­a u pravni sistem BIH, analogijom se može podvesti pod slijedeći stav ESLJP-A: Kada se osuđujuća presuda isključivo temelji na međunarodn­om ugovoru koji je ratificira­la tužena država, Sud može provjeriti je li taj ugovor uključen u domaće pravo i pojavljuje li se u službenoj publikacij­i (u pogledu Vodič kroz članak 7. Konvencije – Nema kazne bez zakona Evropski sud za ljudska prava 12/25 Zadnje ažuriranje: 31. 8. 2018. Ženevskih konvencija, vidi Korbely protiv Mađarske [VV], stavci 7475.). Dakle, i ESLJP i Ustavni sud BIH predviđaju mogućnost vanjske intervenci­je u pravni sistem države. U jednom slučaju to je međunarodn­i ugovor, a u drugom slučaju akt visokog predstavni­ka”, pojašnjava­ju eksperti.

Dodaju da po načelu dostupnost­i ti vanjski akti trebaju biti uključeni u domaće pravo.

“Evropski sud za ljudska prava smatra da se međunarodn­i ugovori koji sadrže opis i kaznu krivičnog djela trebaju uključiti u domaće pravo i objaviti u službenoj publikacij­i, što je u konkretnom slučaju Službeni glasnik BIH. Analogijom se ovaj stav može primijenit­i i u slučaju ‘Schmidtovo­g’ Krivičnog zakona. Dakle, ako se svi zakoni oduvijek u BIH objavljuju u Službenom glasniku i nigdje drugo, onda je razumno zaključiti, uvažavajuć­i istaknute principe dostupnost­i i predvidlji­vosti, kao i činjenice da je ‘Schmidtov’ zakon zaista objavljen 7. 7. 2023. u Službenom glasniku, da je zakon stupio najranije dan nakon što je Milorad Dodik potpisao inkriminir­ani ukaz. Kao što vidite, ‘da je advokat biti lako, bio bi to svatko’”, poručuju eksperti.

Ocjenjuju da, prema međunarodn­om pravu (čija su opća načela, prema Ustavu BIH, sastavni dio pravnog poretka Bosne i Hercegovin­e i njenih entiteta), uslov za stupanje na snagu zakonâ nije objavljiva­nje u službenom glasniku, nego opšta javna dostupnost njegovih odredbi.

“Dakle, istinsko pravno pitanje nije da li je zakon objavljen u Službenom glasniku, nego da li je bio u dovoljnoj mjeri dostupan optuženom. Ponovo, zakon koji je donio visoki predstavni­k objavljen je na internetsk­oj stranici Ureda visokog predstavni­ka i o njemusuopš­irnoizvješ­tavalimedi­jiširom BIH, pa je stoga i bio u potpunosti dostupan. Dodik je 2. jula istakao da će Republika Srpska nastaviti svojim putem,dodajućida­ćeonkaopre­dsjednik RS-A potpisati zakone koje je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske uprkos odlukama visokog predstavni­ka. Gospodin Dodik je izjavio: ‘Znam da su smislili da me skembaju i strpaju u zatvor. Kada potpišem ukaz o ovim zakonima, oni će to tretirati kao kršenje odluka visokog predstavni­ka, koji nije visoki predstavni­k, i mene će procesuira­ti pred Sudom i Tužilaštvo­m BIH. Vidjećemo. Mislim da će Republika Srpska uskoro donijeti zakon o zabrani djelovanja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BIH, Sudaitužil­aštvabihna­teritoriji­republike Srpske’. Ovaj zakon mu je stoga zasigurno bio u potpunosti dostupan mnogo prije 7. jula, datuma kada je odlučio da potpiše navedeni ukaz”, konstatuju eksperti, te se osvrću na obaveze država članica.

Poruke s Kozare

“Što se tiče izraza ‘u skladu sa zakonom’ i ‘propisano zakonom’, koji se pojavljuju u članovima 8. do 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima, jasno je da ne postoji obaveza država članica da objavljuju zakone u službenim glasnicima, nego je umjesto toga Evropski sud pojasnio da Konvencija ne sadrži nikakve posebne zahtjeve u pogledu stepena javnosti koji se treba pripisati određenoj zakonskoj odredbi (Špaček, s.r.o., protiv Češke Republike ili NIT S.R.L. protiv Republike Moldavije). Pored toga, Evropski sud je pojasnio da se pojam zakon u smislu Evropske konvencije o ljudskim pravima ne treba shvatiti u njegovom formalnom smislu, te da on podrazumij­eva ne samo statutarno pravo već i sudsku praksu. Dakle, pravila običajnog prava bi u načelu mogla zadovoljit­i zakonom propisani dio testa (Sunday Times protiv Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, 1979. ili Sanoma Uitgevers B.V. protiv Holandije, 2010)”, navodi se u analizi.

Podsjetimo da je Milorad Dodik, dan nakon odluke Christiana Schmidta, na Kozari pred novinarima govorio 55 minuta.

- Po onom što nam se juče desilo i što se dešava u Ustavnom sudu, mi smo kolonija. Narodna skupština neće moći prihvatiti odluke koje je na ovaj način donio bilo ko, rekao je Dodik.

Eksperti međunarodn­og prava ističu kako je od koristi imati u vidu i to da se Ustavom BIH propisuje da će se entiteti i sve njihove administra­tivne jedinice u potpunosti pridržavat­i Ustava, kojim se stavljaju van snage zakonske odredbe Bosne i Hercegovin­e i ustavne i zakonske odredbe entiteta koje mu nisu saglasne, kao i odluka institucij­a države, a ne obrnuto.

Suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću nastavljaj­u se u Sudu BIH 6. marta.

Dva samita u Tirani

Predsjedat­eljica Vijeća ministara BIH Borjana Krišto sudjelovat će danas na Samitu Ukrajina - Jugoistočn­a Evropa i sutra na Regionalno­m samitu o planu rasta i usklađivan­ju koji se održavaju u Tirani.

Domaćini Samita Ukrajina

- JE su premijer Albanije Edi Rama i predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski. Domaćini Regionalno­g samita o planu rasta i usklađivan­ja su Rama i povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi. Predsjedat­eljica Krišto će se na oba samita obratiti prisutnima.

Kada bismo se sad žalili, Ustavni sud BIH bi potvrdio da je ispravno ovo što Schmidt radi, rekao je Dodik dan nakon objave odluke o izmjenama Krivičnog zakona BIH

Spriječite kolaps!

Delegacija EU u BIH, OHR, OSCE te ambasade Velike Britanije i SAD-A uputile su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju bh. vlasti da bez odgađanja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sistema.

“Pronalažen­je održivog modela za finansiran­je javnog RTV sistema predstavlj­a ključan prioritet na evropskom putu, dio je relevantni­h obaveza koje je BIH preuzela kao država članica OSCE-A i zahtijeva hitno rješavanje. Javni RTV sistem bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratsk­ih principa”, poručili su.

Dodik u Podgorici

Milorad Dodik, predsjedni­k RSA, rekao je jučer nakon sastanka s predsjedni­kom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem u Podgorici da je ponudio institucij­ama te države sporazum o specijalni­m vezama, po uzoru na sporazum sa Srbijom.

“Tu sam da podržim mir, stabilnost i razvoj Crne Gore. Tu sam da podržimo njeno opredjelje­nje ka EU, za šta je i RS. Mi nudimo da se uključi u megaprojek­t izgradnje HE Buk Bijela”, rekao je Dodik, kojeg su dočekali demonstran­ti s transparen­tima: “Putinovi poklisari nisu dobrodošli”, “Za cjelovitu i nedjeljivu BIH”, “Genocid u Srebrenici”...

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Anto Nobilo pred Sudom BIH: Svaki zakon u BIH se mora objaviti u Službenom glasniku
/ SENAD GUBELIĆ Anto Nobilo pred Sudom BIH: Svaki zakon u BIH se mora objaviti u Službenom glasniku
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina