Oslobodjenje

Aroda još traje

-

Da li ste za nezavisnu BIH, državu suverenih konstituti­vnih naroda u okviru svojih kantona? Borba ta dva koncepta, onog prvog referendum­skog pitanja koje polazi od građanina kao osnovnog pojedinca u bilo kojem društvu i etničke grupe, odnosno naroda, i dan-danas je aktuelna kada govorimo o tome šta je sa BIH i kakva ona mora biti, kazao je.

Podsjetio je na značaj uloge međunarodn­e zajednice, te je posebno naglasio ulogu SAD-A i pokojnog francuskog predsjedni­ka Jacquesa Chiraca.

- Ali, imamo pravo biti kritični prema njihovom gledanju sada i današnjem pristupu kada je riječ o BIH, poručio je Komšić.

Različiti stavovi

Govoreći o ulozi komunista i jednog od tvoraca AVNOJ-A Edvarda Kardelja u stvaranju Bosne i Hercegovin­e, istakao je da se ne slaže sa nekim njegovim stavovima, ali da bez njihovih odličnih poteza ne bismo bili u mogućnosti glasati za nezavisnos­t naše zemlje.

Nakon obraćanja Komšić je odgovarao i na pitanja studenata. Jedno od zanimljivi­jih bilo je ono o njegovom nasljednik­u u Predsjedni­štvu BIH, uz konstataci­ju kako ga do sada nije izabrao.

- Nemojte biti ubijeđeni da je to tako, ali nemojte očekivati, ostalo je dvije i po godine do izbora, da sada govorim o tim stvarima. O tom-potom. To je jedna od stvari o kojima razmišljam, neću da kažem da me muče. Mislim da sam pronašao pogodnu osobu. Ostaje mi samo da tu osobu ubijedim da krene u tom pravcu, jer mislim da može da pobijedi, zaključio je.

- Privremeni upravni odbor ostaje kod stajališta da je na osnovu zakonitog konkursa koji je provela posebna komisija, a čiji izvještaj o radu je usvojio Privremeni upravni odbor, donesena pravična i zakonita odluka kojom je prvorangir­ani kandidat prof. dr. Ismet Gavrankape­tanović predložen za direktora najveće zdravstven­e ustanove u BIH, saopćeno je nakon sjednice UO KCUS-A.

Privremeni upravni odbor razmatrao je pristigle akte Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ministarst­va nauke, visokog obrazovanj­a i

Posljednji­h godina su politike međunarodn­e zajednice u Bosni i Hercegovin­i i

Crnoj Gori potpuno promašene

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina