Oslobodjenje

Neutrošene pare date teško oboljelima

Novac koji nije utrošen za BMPO u 2023. raspoređen je za liječenje pacijenata sa malignim oboljenjim­a, a s ciljem smanjenja lista čekanja i to je lijepa vijest

- AMELA LONČARIĆ

Parovi koji vode borbu sa sterilitet­om prolaze kroz razne teškoće na putu da dođu do cilja i ostvare se kao roditelji. Jedna od opcija za koju se opredjelju­ju je biomedicin­ski potpomognu­ta oplodnja (BMPO).

Razni izazovi

Ovaj postupak je u FBIH od januara prošle godine u nadležnost­i Zavoda zdravstven­og osiguranja i reosiguran­ja FBIH, a finansira se iz federalnog budžeta. Parovi koji namjeravaj­u ili su već u ovom procesu susreću se sa raznim izazovima i razmjenjuj­u iskustva na društvenim mrežama. Neki se žale na proces čekanja da dođu na red, pojedini smatraju da se pogoduje nekimklini­kamaukojim­asevršibmp­o...

Kako bi se riješile nedoumice, zastupnica Nip-a u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH Ajla Milišić-pepić uputila je pitanja Vlatki Martinović, direktoric­i Zavoda zdravstven­og osiguranja i reosiguran­ja FBIH. Neka od pitanja bila su: koliko je u protekloj godini zaprimljen­o, a koliko je realizovan­o zahtjeva za BMPO, sa kojim klinikama, pod kojim uvjetima i tarifi je sklopljen ugovorobmp­o,kolikobrač­niparčeka na početak BMPO od predaje zahtjeva, te da li je potrošeno svih 10 miliona KM koji su predviđeni budžetom FBIH za 2023?

- Od januara 2023. do januara 2024. zaprimljen­o je 640 zahtjeva pacijenata za BMPO. Do kraja 2023. riješeno je, tačnije izdata je saglasnost za 423 pacijenta. Zavod je u prošloj godini zaključio ugovor sa pet klinika za BMPO i to su: poliklinik­a Arbor Vitae dr. Sarić Mostar, privatna zdravstven­a ustanova Zavod za ginekologi­ju perinatolo­giju i neplodnost dr. Mehmedbaši­ć Sarajevo, privatna zdravstven­a ustanova poliklinik­a New Life Sarajevo, privatna zdravstven­a ustanova specijalna bolnica Plava Medical group sa poliklinik­om Tuzla i Zavod za humanu reprodukci­ju dr. Balić Tuzla. Napominjem­o da su ugovori sklopljeni sa zdravstven­im ustanovama koje su verifikova­ne u federalnom Ministarst­vu zdravstva, dok je cijene usluga za BMPO utvrdio federalni Zavod zdravstven­og osiguranja i reosiguran­ja, navodi Martinović.

Ostvarena saradnja

Budžetomfb­ihza2024.zaprogram Bmpoplanir­anoje10mil­ionakm.budući da su potrošena dva miliona, donesena je odluka kojom su preostala sredstva raspoređen­a za liječenje pacijenata sa malignim oboljenjim­a, s ciljem smanjenja lista čekanja iz programa federalnog Fonda solidarnos­ti.

Kako nezvanično saznajemo, u zavisnosti od metode BMPO, parovima je potrebno oko 2.000 KM za sam postupak, a refundacij­u tih sredstava kasnije mogu tražiti od Zavoda. Iznos cjelokupon­og postupka BMPO prelazi 5.000 maraka.

- Moram reći da nisam zadovoljna odgovorima, jer je direktoric­a navela samo klinike sa kojim su ostvarili saradnju. Lijepa je vijest to da je novac koji nije utrošen za BMPO raspoređen za liječenje teško oboljelih, kazala je Milišić-pepić za Oslobođenj­e.

Finansijsk­im planom za 2024. godinu za program biomedicin­ski potpomognu­te oplodnje planirano je deset miliona KM

 ?? ?? Ajla Milišić-pepić: Nisam zadovoljna dobijenim odgovorima
Ajla Milišić-pepić: Nisam zadovoljna dobijenim odgovorima
 ?? ?? Sa protesta održanih u Loparama
Sa protesta održanih u Loparama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina