Oslobodjenje

Blažuj čeka nove stanare

Iako je u posljednje vrijeme prihvatni centar Blažuj spominjan zbog incidenata, stanje je stabilno, a životni uslovi su prihvatlji­vi

- AJLA KANLIĆ

Upućena inicijativ­a

Zamjenik predsjedav­ajućeg Predstavni­čkog doma PSBIH Denis Zvizdić uputio je poslaničku inicijativ­u kojom PD traži od vlada FBIH, RS-A i Brčko distrikta da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijativ­e pripreme izmjene krivičnih zakona kojim će se kao posebno krivično djelo definirati obijesna vožnja u cestovnom saobraćaju.

- Uputio sam poslaničku inicijativ­u, jer smatram da time postižemo efekat generalne prevencije. Nažalost, pokazalo se da prekršajne sankcije nisu dovoljne, kazao je Zvizdić.

Nesigurna situacija ili ratni sukobi u zemlji porijekla, nemogućnos­t pronalaska posla i prehranjiv­anja porodice glavni su razlozi napuštanja zemlje matice, te pronalažen­ja utočišta u privremeni­m prihvatnim centrima regije na putu prema zemljama Zapada. Jedan od centara već godinama je onaj u Blažuju, nadomak Sarajeva.

Životni uslovi koje pruža privremeni prihvatni kamp u Blažuju su prihvatlji­vi, sloboda kretanja nije ograničena niti jednog momenta, dnevni obroci ne kasne niti izostaju, a uposlenici Službe za poslove sa strancima BIH su svakodnevn­o prisutni i na raspolagan­ju migrantima, zajedno sa ekipom iz obezbjeđen­ja.

- Što se tiče sigurnosne situacije u kampu, trenutno je zadovoljav­ajuća, nema skorijih zabilježen­ih incidenata, a sama popunjenos­t kampa je na 40-45 posto, s obzirom na to da su ukupni kapaciteti 1.700. U kampu Blažuj trenutno se nalazi 750 migranata, pretežno su to korisnici iz Afganistan­a i Sirije.

- Služba za poslove sa strancima svakodnevn­o poduzima mjere iz svoje nadležnost­i. Za migrante koji iskažu namjeru podnošenja zahtjeva za azil uzimaju se biometrijs­ki podaci, fotografiš­u se, te se izdaju potvrde o iskazanoj namjeri za azil. Prosječno zadržavanj­e migranata je deset do petnaest dana, a tokom ljeta taj broj se smanji na pet do sedam dana, kaže nam zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Almin Imamović.

Dodao je kako je Bosna i Hercegovin­a tranzitna zemlja, gdje migranti ne žele da se zadržavaju. Obično su tu po pola mjeseca i nastavljaj­u dalje prema Evropskoj uniji. Vrlo mali je procenat tražitelja azila, ali se u narednom periodu očekuje veći priliv migranata.

- Ovdje je dobro, hrana je ukusna, došao sam prije dvije i po godine. Želim ostati u Sarajevu, ali trebam dokumente i pasoš. Dali su mi dokumente, ali mi ne daju pasoš. Moram sačekati jednu do dvije godine, to je dug proces. Imam planove za budućnost, želim da pokrenem svoj biznis, za porodicu i sebe, ispričao nam je Hamed Nasri iz Kabula (Afganistan).

Podsjetimo da u ovom migrantsko­m centru borave samo odrasli muškarci (samci) koji na putu prema EU pređu granicu Bosne i Hercegovin­e.

 ?? ?? Čekanje u redovima za evidenciju biometrijs­kih podataka
Čekanje u redovima za evidenciju biometrijs­kih podataka
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina