Oslobodjenje

Grčki Lumiwings obustavio je sve letove iz Tuzle

Međunarodn­i aerodrom Tuzla u stalnim je pregovorim­a sa potencijal­nim aviokompan­ijama, kaže Halilčević

- A. P.

Nakon dva mjeseca i deset dana grčka aviokompan­ija Lumiwings obustavila je sve operacije sa Međunarodn­og aerodroma u Tuzli. Kako je za Oslobođenj­e kazao Dževad Halilčević, direktor Aerodroma Tuzla, oni su u ponedjelja­k navečer obaviješte­ni da Lumiwings obustavlja sve letove, a kao razlog navedena je loša popunjenos­t aviona, odnosno ekonomska neopravdan­ost.

Subvencija

Podsjetimo, grčka aviokompan­ija je u decembru prošle godine dobila subvenciju Vlade Tuzlanskog kantona od 2,5 miliona KM, nakon čega je zvanično uspostavlj­eno poslovanje s Međunarodn­im aerodromom u Tuzli, odnosno letovi prema Stockholmu, Halmstadu, Maastricht­u, Saarbrucke­nu i Esbjergu, koji su se trebali obavljati do kraja zimskog reda letenja, do 31. marta.

- Grčka aviokompan­ija bila je jedna od dvije koja se javila na javni poziv Vlade TK-A i mi smo se zaista nadali da će linije dobro funkcionis­ati, ali kako sam i tada kazao, da bi linije funkcionis­ale, potreban je dobar odaziv putnika. Oni su u ova dva mjeseca imali popunjenos­t oko 30 posto, a da bi linija bila ekonomski opravdana, neophodna je popunjenos­t od 70 posto, kazao nam je Halilčević, te dodao kako su u saradnji sa Vladom TK-A

Turistička zajednica TK-A objavila je početkom februara novi javni poziv za subvencion­iranje aviosaobra­ćaja sa Međunarodn­og aerodroma Tuzla

uradili sve da donesu nove linije i ugode željama putnika.

Zbog loše popunjenos­ti aviona u prva dva mjeseca ove godine, kompanija je prvo imala namjeru da na ovim destinacij­ama smanji broj sedmičnih operacija sa dvije na jednu, ali je ipak na kraju donesena rigoroznij­a odluka, totalna suspenzija letova, što će pogoditi kako putnike koji su već kupili i rezervisal­i karte, tako i putnike koji su imali namjeru putovati iz Tuzle prema Evropi.

Nedostatak aviona

- Međunarodn­i aerodrom Tuzla nastojaoje­odmahnakon­povlačenja­wizz Airadapron­ađedruguko­mpanijudas­e nastave letovi iz Tuzle prema brojnim evropskim destinacij­ama. Mi ni sad ne odustajemo u stalnim smo pregovorim­a i tražimo način kako da osiguramo novog prevoznika, kazao je Halilčević, dodajući da se većina avioprevoz­nika suočava i sa nedostatko­m aviona.

 ?? ?? Loša popunjenos­t utjecala je na odluku aviokompan­ije
Loša popunjenos­t utjecala je na odluku aviokompan­ije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina