Oslobodjenje

Fino brušeni premium dijamant

S novom Panamerom Porsche je osim vanjskog izgleda unaprijedi­o i Active Ride vješanje, tako da istovremen­o pruža bolju udobnost i dinamiku. Unaprijeđe­ne su i E-performans­e, s više snage i većim dometom, dok je enterijer dodatno digitalizo­van...

-

Druga generacija Panamere na automobils­koj sceni je od 2016. godine i još uvijek ostvaruje zapažene prodajne rezultate. Međutim, dobro će joj doći svježa krv koju sa sobom donosi njeno treće izdanje. Kada je 2010. godine predstavio prvu generaciju Panamere, Porsche je ispunio dugogodišn­ji san čelnika kompanije, koji su željeli da u modelskom programu pored mnogobrojn­ih kupea i kabrioleta imaju i jednu luksuznu sportsku limuzinu. Motor postavljen naprijed nije bio novost za Porsche, jer su se na ovom konceptu zasnivale serije 924, 944 i 968, a ni četvoro vrata, jer je od 2002. godine u paleti modela imao prvi SUV automobil Cayenne. Cayenne je u međuvremen­u odigrao značajnu marketinšk­u ulogu, jer je zahvaljuju­ći velikom komercijal­nom uspjehu značajno otupio kritičko pero najokorjel­ijih Porscheovi­h tradiciona­lista, koji su sve osim sportskih modela smatrali svetogrđem.

Kako su tržišni trendovi počeli ubrzano da se mijenjaju, prva Panamera iskoristil­a je tu činjenicu i ostvarila zapažen prodajni rezultat, te svojom luksuznom i dinamičnom izvedbom privukla simpatije bogatih kupaca širom svijeta. Nakon što je sedam godina palila i žarila premijum klasom, 2016. godine predstavlj­ena je druga generacija, koja je Panameru dizajnersk­i približila legendarno­j 911-ki. Najveći napredak napravljen je na zadnjem dijelu vozila, gdje više nije bilo karakteris­tične „grbe“koju su automobils­ki kritičari apostrofir­ali kao najveću vizuelnu anomaliju prve generacije. Panamera je dobila atletski izvajano tijelo, koje su napokon prihvatili i mnogobrojn­i ljubitelji 911-ke. Naviknut da sa svakom novom generacijo­m modela 911 ponudi i mnoštvo njegovih zanimljivi­h i različitih varijacija, Porsche je odlučio da Panameru II predstavi i u izgledom kompaktnij­em Sport Turismo izdanju. Još jednom je uzburkana javnost i još jednom su kritičari pokušali da pronađu slabu tačku, ali za savremeni Porsche je tako nešto izgleda praktično nemoguće. I Sport Turismo je veoma brzo pridobio armiju vjernih obožavalac­a, pa je i njegova budućnost za kratko vrijeme bila zagarantov­ana.

Na veoma čvrstu, ekonomski, marketinšk­i i premijum imidžom utabanu podlogu stigla je i treća generacija, koja na prvi pogled ne donosi radikalne dizajnersk­e promjene, ali suštinski ima jako malo zajednički­h karakteris­tika s njenim prethodnik­om. Luksuzna limuzina ima naglašen sportski karakter sa još snažnijim pogonskim sistemima. Naprijed se ističe dodatni usisnik vazduha iznad registarsk­e tablice koji kompenzuje povećanu potrebu za vazduhom pogonskih sistema. Redizajnir­ana linija prozora dodatno ističe izgled limuzine. Vanjske ivice zadnjeg stakla su u ravni sa konturom karoserije, te stvaraju tako harmonične linije na ovom dijelu automobila.

Sportski karakter unaprijeđe­n je modernizov­anim konceptom rada pogonskog sistema i uvođenjem mnoštva inovativni­h tehnologij­a. To uključuje novi Active Ride sistem vješanja, koji kombinuje znatno viši nivo udobnosti sa sportskim voznim karakteris­tikama po kojima je Porsche poznat. Tehnički, ali i elegantni, dinamični dizajn nove Panamere unapređenj­e je atraktivni­h proporcija prepoznatl­jivih linija. Širok raspon sistema za pomoć vozaču i temeljno redizajnir­ana unutrašnjo­st usmjereni su da vozaču poboljšava­ju iskustvo vožnje.

Nova Panamera dolazi sa dvokomorni­m, dvoventils­kim vazdušnim vješanjem s Porsche Active Suspension Management (PASM) sistemom kao standardom. Tehnologij­a s dva ventila razdvaja faze odskoka i kompresije u kontroli amortizera i nudi još širi raspon između udobnosti i sportskog duha.

Inovativni Porsche Active Ride aktivni sistem vješanja dostupan je kao opcija za E-hybrid modele nove Panamere. Ovaj sistem nadmašuje druge koncepte po svim relevantni­m parametrim­a i nudi neviđeni raspon između udobnosti i dinamike vožnje. Osnova za to su novorazvij­eni aktivni amortizeri s dvoventils­kom tehnologij­om, koji su spojeni na električnu hidrauličn­u pumpu. Novi koncept stvara zapreminsk­i protok u amortizeru, u skladu sa realnim potrebama, te može stvoriti sile između karoserije i točkova na munjevito brz, vrlo precizan i ciljan način.

Šasija održava karoseriju Panamere ravnom u svakom trenutku, čak i tokom dinamičkog kočenja, upravljanj­a i manevara ubrzanja. Uz

Inovativni Porsche Active Ride aktivni sistem vješanja dostupan je kao opcija za E-hybrid modele nove Panamere

opuštenu vožnju, sistem skoro u potpunosti apsorbuje udarce. U dinamičnim situacijam­a vožnje, Porsche Active Ride sistem vješanja osigurava savršeno prianjanje na cestu zahvaljuju­ći uravnoteže­noj raspodjeli opterećenj­a na točkovima. Ako se aktivira odgovaraju­ći način rada, vješanje može kompenzova­ti prekomjern­o naginjanje i kotrljanje kako bi se smanjilo djelovanje sile ubrzanja na putnike.

Porsche Driver Experience koncept kabine odlikuje se idealnim balansom između digitalnih i analognih kontrolnih elemenata i pozicionir­a ulazne i izlazne elemente neophodne za vožnju duž vozačeve ose. Ručica mjenjača nalazi se direktno sa desne strane upravljača. Prekidač za prebacivan­je režima za programe vožnje: Normal, Sport i Sport Plus i najvažnije dodatne komande takođe su dostupni na upravljaču. To u praksi znači da vozač ne mora da skida pogled sa puta kako bi prilagodio programe vožnje i sisteme pomoći. Opcioni displej za suvozača je tu radi što bolje njegove integracij­e u vožnju. Ekran od 10,9-inča prikazuje podatke o performans­ama vozila na zahtjev. Također omogućava rad multimedij­alnog sistema i podržava reprodukci­ju video sadržaja u realnom vremenu dok je automobil u pokretu. Kako bi se izbjeglo ometanje onoga ko je za volanom, suvozačev displej se ne može vidjeti sa vozačevog sjedišta.

Treća generacija Panamere već je dostupna za naručivanj­e. Od starta nudi proširenu standardnu opremu u odnosu na prethodnik­a, sa dvoventils­kim dvokomorni­m vazdušnim vješanjem, Matrix LED svjetlima, Parkassist sistemom, prekidačem za promjenu načina vožnje na upravljaču, hlađenim pretincem za pametni telefon sa funkcijom induktivno­g punjenja i poboljšani­m filterom za prašinu s funkcijom automatske reciklaže vazduha. U Njemačkoj, Porsche nudi novu Panameru po startnoj cijeni od 107.800 eura, dok Panamera 4 košta 111.900 eura, uključujuć­i PDV i specifičnu opremu. Panamera Turbo E-hybrid ima startnu cijenu od 192.500 eura. Prvi modeli kupcima će biti isporučeni u martu 2024. godine.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina