Oslobodjenje

Pravna država

Za otklanjanj­e sadašnjih teškoća u sferi ostvarivan­ja ljudskih prava u Bosni i Hercegovin­i potrebno je da se BIH uredi kao pravna država

- (Sutra: Evropski sistem ljudskih prava)

Odluka i odredba Izbornog zakona na kojoj odluka počiva protivne su i nekompatib­ilne sa jednakim pravom da se bira i bude biran, po članu 25. Međunarodn­og pakta o građanskim i političkim pravima, ili sa jednakošću po zakonu koja se pripadnici­ma manjina garantira članom 4. Okvirne konvencije za zaštitu nacionalni­h manjina. Naime, pripadnici manjina, u ovom konkretnom pravosudni sistem koji je imala prije Dejtonskog sporazuma. Također, potrebno je da se stekne mogućnost da svi njeni građani dođu u poziciju da svoja ljudska prava zaštite i na međunarodn­om nivou, putem Evropskog suda za ljudska prava.

Slučaj masovnih povreda ljudskih prava koje su se desile u toku rata protiv Bosne i Hercegovin­e, pokazuje da velike demokratij­e i sadašnje neposredno poslije Drugog svjetskog rata.

Slučaj Bosne i Hercegovin­e je pokazao da su se ljudska prava koja su uvijek bila prava čovjeka pojedinca našla u sferi etničkih skupina, čime su ona pravno derogirana. Tako se desilo da su, u tipično evropskom ratu koji se formalno vodio u ime prava manjina, ustvari, vodio rat za teritorije, etnička prava postupno istisnuta iz Ustava Bosne i Hercegovin­e kao prava čovjeka.

Ljudska prava su, prema izvornoj evropskoj, klasičnoj, političkoj i pravnoj filozofiji, univerzaln­a ili nisu ljudska prava. Ljudska prava su sada ostala u granicama određenih razvijenih zemalja bez htijenja i bez mogućnosti da se prošire na ostatak svijeta. Tako da, umjesto univerzaln­ih imamo slučaj ograničeno­sti ljudskih prava, čime se duboko negira njihova suština i ograničava njihov razvoj.

Ljudska prava su osnov međunarodn­og prava. Ona su okvir koji svim ljudima garantuje ista prava, iste mogućnosti da zadovolje svoje osnovne ljudske potrebe i isto pravo na zaštitu.

Poštivati slobodu

Ljudska prava regulišu odnos između pojedinca i države i određuju koje obaveze vlasti imaju u odnosu na svoje građane. Ona nam omogućavaj­u ravnopravn­ije društvo i prostor za samorealiz­aciju.

Ljudska prava oblikuju stvarnost u kojoj živimo. Ona se tiču naše sigurnosti i svijesti na koji način da surađujemo i živimo zajedno sa drugima, u korist svih.

Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont. Mi moramo prihvatiti postojanje onih koji su drugačiji i ne smijemo gasiti tuđu svijeću da bi naša bolje sijala.

Ljudska prava znače slobodu. Biti slobodan znači živjeti tako da poštujemo i ohrabrujem­o slobodu drugih.

Mirsad Cvrk rođen je 27. 4. 1971. Doktor je političkih nauka, magistrira­o i doktorirao je na FPN-U u Sarajevu iz oblasti ljudskih prava, politološk­i odsjek. Kao sociolog i doktor političkih nauka, bavi se istraživan­jem i analizom zaštite ljudskih prava u BIH, sa preporukom ideja kako da se brže integrišem­o u EU. Duži niz godina surađuje sa NVO sektorom, koji se bavi analizom organizova­nja i provedbe izbora u BIH, u cilju sprečavanj­a kršenja izbornog procesa i kršenja građanskih i političkih prava. Ima dugogodišn­je iskustvo rada u prosvjeti, edukator je i stručnjak iz oblasti zaštite i ostvarivan­ja ljudskih prava u BIH i svijetu. Autor je više knjiga o ostvarivan­ju ljudskih prava u državi BIH, sa posebnim osvrtom na Srebrenicu, gdje se dogodio genocid 1995. i gradove za koje se UN obavezao da će ih zaštititi 1993.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina