Oslobodjenje

Počinje sadnja ruža

Namačite korijenje biljke u vodu 20 do 30 minuta. To će napojiti ružu i pripremiti je za postupak

-

Recept

Biljke koje se prodaju samo s korijenom, a bez zemlje, obično dolaze u plastičnim vrećicama i povoljnije su od kolegica u teglama. Također, postoji vremensko ograničenj­e za njihovu kupovinu. Takve ruže se mogu kupiti samo dok miruju i kroz zimske mjesece, odnosno još kratko vrijeme koje je preostalo.

Golo korijenje ruža može se razlikovat­i od onoga na što ste navikli kada je u pitanju kupovina biljaka, ali drugačije ne znači teško. Gotovo sve korijenje ruža ima specifične informacij­e o tome kako ih saditi. Jedino što stvarno trebate upamtiti je da nakon što uzmete svoju ružu samo s korijenom, morate je što prije ubaciti u zemlju.

Ako nemate vremena za sadnju odmah, stavite ružu vani i pobrinite se da je korijenje malo vlažno. Saditi morate kada je ruža još u stanju mirovanja, što čini kasnu zimu i rano proljeće najboljim vremenom za kupovinu ovih ruža i za njihovu sadnju. Ako ih ne možete posaditi u vrt u roku od nekoliko dana, najlakše je da ih posadite u posudu i ostavite ih tamo dok ne nađete mjesto gdje ćete ih trajno posaditi.

Kada budete spremni posaditi korijenje ruže, slijedite nekoliko jednostavn­ih koraka. Namočite korijenje. Uzmite kantu i napunite je vodom, a zatim namačite korijenje biljke 20 do 30 minuta. To će napojiti ružu i pripremiti je za postupak sadnje. Ako primijetit­e da je korijenje biljke suho, potopite ga malo duže, oko sat.

Iskopajte rupu. Ružama obično treba najmanje pet sati direktnog sunca. Ako niste sigurni gdje posaditi svoj grm, istražite određenu sortu. Imajte na umu da ruže ne vole vjetrovita ili previše izložena mjesta. Također neće uspjeti ako se moraju natjecati, zato se pobrinite da su vaše ruže dovoljno udaljene (najmanje metar i po) od drugih biljaka, posebno od ostalih ruža i grmova s cvijećem. Za korijenje ruže iskopajte rupu duboku najmanje pola metra i jednako toliko široku. Na dno rupe dodajte kompost i smjestite biljku.

Temeljito zalijevajt­e. Nakon što završite sadnju ruže, temeljito je zalijevajt­e. Umjesto da cijelu biljku prelijete vodom, točite vodu oko baze ruže. Malčirajte i ostavite dok kasnije u proljetnoj sezoni ne primijetit­e novi rast.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina