Oslobodjenje

Uz punu dvoranu do pobjede protiv Grkinja

Najbolje bh. rukometaši­ce u meču 3. kola kvalifikac­ija za Evropsko prvenstvo 2024. dočekuju selekciju Grčke i nadaju se prvim bodovima

- Piše: JASMIN TAJIĆ Z. Š.

četvrti duel protiv Grčke. U pretkvalif­ikacijama za Euro 2022. Grčka je na mini turniru na svom terenu slavila sa 29:18. Prije godinu i po u predbaražu za SP 2023. oba meča smo igrali u Cazinu. Grčka je u prvom slavila sa 23:21, a mi u drugom sa 22:21.

Za našu selekciju večeras će nastupati Anica Gudelj (Corona Brasov, Rumunija), Darjana Vukliš (Borac), Sara Majkić (Borac), Martina Pandža (Zrinjski), Ana Vrančić (PAOK, Grčka), Slađana Andrić (Borac), Damljana Bošnjak (La Rioja, Španija), Matea Šumelj (Grude), Helena Ćurić (Borac), Desire Kolašinac (Kappel Windeck, Njemačka), Armina Isić (Dacia Mioveni, Rumunija), Sara Bašić Salkić (Krivaja), Edina Demić (Le Pouzin, Francuska), Azra Topčić (Krajina), Lana Lončar (Borac), Alena Latifović (Ilidža).

Đoković prvi kandidat

Srbijanski teniser Novak Đoković, argentinsk­i fudbaler Lionel Messi i svjetski prvak u Formuli 1 Nizozemac Max Verstappen u užem su izboru za dodjelu sportskih nagrada Laureus 2024.

Novak Đoković, koji je postao rekorder po broju osvojenih Grand Slam naslova (24), Messi, svjetski prvak 2022. s Argentinom, i Verstappen, koji je osvojio treći uzastopni naslov svjetskog prvaka u Formuli, takmičit će se u kategoriji najboljeg sportiste.

Nagrade će biti podijeljen­e na svečanosti u Madridu 22. aprila.

Svjetski prvak u skoku s motkom Armand Duplantis, prvak na 100 metara Noah Lyles i norveški napadač Manchester Cityja Erling Haaland ostali su kandidati koje je odabrala komisija od 1.300 sportskih novinara.

U konkurenci­ji sportistki­nja favoritkin­ja je svjetska prvakinja sa španskom fudbalskom reprezenta­cijom i osvajačica Zlatne lopte 2023. Aitana Bonmati.

Osim nje, u ovoj su kategoriji nominirane atletičark­e Faith Kipyegon iz Kenije, Sherricka Jackson iz Jamajke i Amerikanka Sha’carri Richardson, poljska teniserka Iga Swiatek i američka skijašica Mikaela Shiffrin.

Jude Bellingham, engleski reprezenta­tivac koji igra u Real Madridu, kandidat je za otkriće godine. Napadač Borussije Dortmund Sebastien Haller, koji je osvojio Afrički kup nacija s Obalom Slonovače nakon što je prebolio rak, favorit je u kategoriji povratnika godine.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina