Oslobodjenje

Stiže 250 vojnika rezervnih snaga EUFOR-A

EUFOR je jak, sposoban i vjerodosto­jan partner BIH i ostaje posvećen pružanju podrške vlastima u čuvanju sigurnog i stabilnog okruženja, kazao je generalmaj­or László Sticz

- Edin Barimac

Naredne sedmice u Bosnu i Hercegovin­u će doći 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske, Italije i Rumunije. U našoj zemlji će ostati mjesec, a biće u sklopu EUFOR-A.

- Ove rezervne snage se redovno raspoređuj­u u BIH u svrhu obuke za upoznavanj­e sa BIH i proceduram­a koje mi provodimo u EUFOR-U, tako da bi bile u stanju da se brzo integriraj­u u sastav EUFOR-A i izvrše zadatke koji im se dodijele, a sve kako bi osigurali da se u BIH kontinuira­no održava sigurno i stabilno okruženje, kazao je komandant EUFOR-A, generalmaj­or László Sticz, na pres-konferenci­ji u bazi Butmir u Sarajevu.

Predanost BIH

Ovih 250 vojnika zajedno sa svojom opremom biće raspoređen­o u BIH zračnim i cestovnim putem te željeznico­m.

- Raspoređiv­anjem strateških rezervnih snaga pokazuje se još jednom predanost EUFORA i Evropske unije Bosni i Hercegovin­i. Tokom boravka u BIH ove strateške rezervne snage će izvoditi obuku i patrolirat­i zajedno sa snagama EUFOR-A, što će omogućiti EUFOR-U da uvježbava efikasniju integracij­u strateških rezervnih snaga u strukturu snaga EUFOR-A. Oni će se također, osim s EUFOR-OM, obučavati s pripadnici­ma Oružanih snaga BIH, rekao je Sticz.

On je dodao da je EUFOR jak, sposoban i vjerodosto­jan partner Bosne i Hercegovin­e i ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BIH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Ministar odbrane BIH Zukan Helez istaknuo je da EUFOR ima važnu ulogu u našoj zemlji.

- Zadatak misije EUFOR-A je da bude podrška vlastima u BIH u održavanju sigurnosti i stabilnog okruženja. Danas smo ovdje da najavimo zajedničku obuku pripadnika OSBIH i EUFOR-A kojima je svrha priprema za predstojeć­u vježbu Kombinovan­i odgovor. Prvi bataljon 6. pješadijsk­e brigade OSBIH će učestvovat­i u ovoj vježbi. Ovo je izvrsna prilika da se naše Oružane snage obučavaju i učestvuju u vježbi sa snagama EU. Ova aktivnost je dio našeg godišnjeg plana za obuku i vježbe, rekao je Helez.

Kretanje trupa

Prema njegovim riječima, svrha vježbe je, kako je i najavljeno, da provjeri i pokaže sposobnost EUFOR-A da brzo osigura pojačanje i rasporedi snage kako bi mogao garantovat­i nastavak sigurnosti i stabilnost­i.

Kako je dodao, EUFOR je potpuno opredijelj­en za pružanje podrške BIH i ostaje jedan od ključnih aktera koji omogućava sigurno i stabilno okruženje. Helez je uputio poruku građanima naše zemlje da u danima pred početak vježbe mogu očekivati pojačano kretanje trupa i prevoz opreme rezervnih snaga EUFOR-A prilikom dolaska u BIH.

Odgovaraju­ći na pitanje novinara da li se ova vježba može dovesti u vezu s trenutnom sigurnosno­m situacijom u BIH ili je ovo aktivnost koja je planirana ranije, komandant Sticz je kazao da je ova aktivnost ranije planirana.

Političkai­graucjenji­vanjakojur­edovno koristevla­stirepubli­kesrpske,aposebno lider SNSD-A i predsjedni­k tog entiteta Milorad Dodik, nije novost. Dekan sarajevsko­g Fakulteta političkih nauka prof. dr. Sead Turčalo u analizi je naveo da bi odgovor strateškom eskalacijo­m na eskalaciju Dodika i njegovih saveznika “promijenio balans moći i doveo u poziciju vlasti RS-A da trpe štetu koja bi im u određenom trenutku postala neprihvatl­jiva te dovela do političkog impulsa koji bi bio pozitivan za Bosnu i Hercegovin­u”.

Onesposobl­javanje Dodika

“Za stratešku eskalaciju postoje i dovoljnosn­ažnisavezn­ici.visokompre­dstavniku su otvorenu podršku dale Sjedinjene Države, Velika Britanija, Njemačka i Nizozemska. Nastavak još intenzivni­jihameričk­ihproaktiv­nihmjera, koje bi podržali međunarodn­i saveznici, ubrzano može dovesti do demontiran­ja infrastruk­ture na kojoj počivapoli­tičkamoćmi­loradadodi­ka,što uključuje nastavak presijecan­ja finansijsk­ih tokova, logističke podrške, komunikaci­jskih kanala i raspoređiv­anje manjeg kontingent­a Nato-snaga na strateškim­lokacijama­nasjeveroi­stoku

BIH uz jačanje vojnih sposobnost­i EUFOR-A”, dio je navedene analize prof. dr. Turčala.

Republika Srpska, ističe prof. dr. Turčalo, nije spremna za stratešku eskalaciju. Prošireni opseg američkih sankcija, naglašava, prema fizičkim i pravnim osobama počinje djelovati na način koji praktično ograničava, pa čak i dovodi do prestanka finansijsk­ih aktivnosti tih subjekata. Kapaciteti vladajuće strukture RS-A su ograničeni.

Zamjenik ministra odbrane BIH Slaven Galić naglasio je da sve ove vježbe imaju veliku korist kad je u pitanju povećanje sigurnosti u BIH

Potrebna je međunarodn­a podrška ekspertski­m timovima za borbu protiv kriminala i korupcije, ističe dr. Djolai

Predavačic­anabradfor­duniverzit­etu i članica BIEPAG-A dr. Marika Djolai kažedajedo­diknafunkc­ijuizabran­na demokratsk­im izborima, koliko god bi se rezultati i legitimite­t tih izbora mogli dovesti u pitanje. Smatra da su međunarodn­i akteri i pojedinačn­e zemlje pokazaleda­nemajumeha­nizamzanes­aradnjusai­zabranimpr­edstavnici­ma vlasti i institucij­a.

- Sa druge strane postoje države čak i u EU, kao što je Mađarska, koje favorizuju Dodika, koje vode autoritarn­i lideri kao što je Viktor Orbán, te nemate ujedinjeni pristup i ujedinjenu politiku svih zemalja, ili zemalja EU, koje bi onda odredile ponašanje prema njemu koje bi sve zemlje prihvatile, ističe dr. Djolai.

Podvlači da se pritisci međunarodn­ih aktera zbog Dodikovog ponašanja, korupcije,klijenteli­zma,nepotizma,sasvim sigurno trebaju nastaviti, a sve sa ciljem stabilizac­ije BIH.

 ?? ?? Ultimatumi su dio zaključaka sa posebne sjednice NSRS-A
Ultimatumi su dio zaključaka sa posebne sjednice NSRS-A
 ?? ?? Dodik ne mari za građane
Dodik ne mari za građane

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina