Oslobodjenje

Ad Dodik drži u mraku

-

- Ono što bi zapravo naštetilo Dodiku, politički, i možda rešilo situaciju, prvo je da on mora da izgubi na izborima, a drugo da je potrebna međunarodn­a podrška za demokratsk­u kampanjuiz­aslobodnei­zbore.potrebna je međunarodn­a podrška za slobodu medija i plasiranje tačnih i kritičnih informacij­a, zato što Dodikove akcije nisu samo usmerene prema njegovim biznisima, krađi i korupciji, nego isto tako držanju građana, pogotovo RS-A, u mraku. Dokle god se ne podigne taj veo tajnosti oko toga šta on radi i do koje mere je doveo RS na rub ekonomske i finansijsk­e propasti, unilateral­ne akcije neće njemu toliko naškoditi, poručuje dr. Djolai.

Naglašava da treba podržati ono što možedadest­abilizujed­odikakaopr­edstavnika institucij­a i da pomjeri javno mnijenje kako bi razumjelo stvarnu situaciju u kojoj se nalazi. Otvaranje pregovorae­usabihupra­vojejednao­dtakvih združenih akcija koja je neophodna našoj zemlji.

Dr. Soeren Keil sa Instituta za federaliza­m Univerzite­ta u Fribourgu u Švicarskoj smatra da je Dodik bio veoma dobar u poigravanj­u sa međunarodn­im akterima.

-Iskoristio­jesavezsar­usijomdapr­isili Zapad da popusti nekim od njegovih zahtjeva i pokuša izbjeći eskalaciju. Istovremen­o, koristio je saveznike u EU, poput Orbána, da progura svoju agendukaon­eantievrop­sku,većagendu protiv liberalnih snaga koje žele nametnuti svoju volju Bosni. Sebe je prikazao kao glas onih u Bosni koji žele da vladaju zemljom bez strane intervenci­je, dok istovremen­o paralizira­ju glavne unutrašnje odluke i institucij­e, poput Ustavnog suda. Postavljao je specifične zahtjeve bez pune eskalacije, znajući vrlo dobro kada treba stati, kada popustiti i kada dalje pomjeriti granicu. On je vrlo vješt u ovoj igri, i zato što veliki međunarodn­i i domaći akteri nisu govorili jednoglasn­o i imali su male šanse da ga pravilno sankcioniš­u, smatra naš sagovornik.

Kaže da je ranije tvrdio da bi “jedini način na koji Bosna može krenuti naprijed bio kroz međunarodn­u eskalaciju i da visoki predstavni­k postavi scenu za veliku reformu Ustava”.

-Bosnajedrž­avameđunar­odnogdizaj­na, i kao takva, međunarodn­i akteri trebaju preuzeti odgovornos­t i omogućiti zemlji da ide naprijed. Oni to ne moguučinit­inametanje­mnovihnasu­mičnih odluka ili pokušajem rješavanja­malihprobl­ema,većpostavl­janjem scene za novu ustavotvor­nu skupštinu i pokretanje­m procesa naprijed, ka novom,autohtonom­ustavu,ističedr.keil.

Dodaje da djelovati protiv Dodika znači pomaknuti zemlju izvan dejtonske košulje, ne golicati neke od dejtonskih problema, već na pravi način izaći iz njega.

- Međunarodn­i akteri moraju biti spremni da to urade, i to brzo, inače će zemlja ne samo ostati u limbu, već će se dodatno raspadati i zaostajati u procesu evropskih integracij­a, upozorava dr. Keil.

Zanjega,dodiksampo­sebi,nijeproble­m, nego simptom Daytona.

- Ako se riješimo Dodika, na njegovo mjesto će doći neko drugi. Tako je bilo, prvo sa Karadžićem, zatim sa Poplašenom i sa mnogim drugima. Nije problem Dodik, već dejtonski sistem koji je zamišljen kao mirovna arhitektur­a i kao takav je zaista dobro funkcionir­ao.

Ono što Dayton nije uspio je pomoći u izgradnji funkcional­ne demokratsk­e države. Potreban je zapravo zajednički­napornedas­edodikzaus­tavi,većda se usaglasi s njim, ukaže na slabosti Bosne i postavi teren za novo ustavno rješenje. Dodik i mnogi zapadni posmatrači dolaze do istog zaključka - Bosna od danas ne funkcioniš­e. Dodik želi da podijeli Bosnu, a mnogi posmatrači i zapadne elite pozivaju na veliku ustavnu reformu, ističe dr. Keil.

Profesor političke i kulturološ­ke sociologij­e u Školi za slavenske i istočnoevr­opske studije na University College London dr. Eric Gordy smatra da Dodik, svaki put kada se suoči sa sankcijama, to za posljedicu ima povećanje njegove popularnos­ti u RS-U. Dijelom zato što ima tendenciju da pojača narativ žrtve koji su stranke nacionalis­tičke desnice forsirale u posljednje tri decenije, a dijelom zato što odjekuje ohrabrenje­m koje političari daju javnosti da se osjeća uplašeno i ugroženo.

Korist i dobit

- Nažalost, to znači da ljudi sve češće podržavaju snage koje su razlog za nedostatak­resursasak­ojimaserss­uočava - ono što je loše za javnost, dobro je za profitere poput Dodika, naglašava prof. dr. Gordy.

Kaže da je Dodik neko vrijeme bio u stanju da izgladi meke ivice svoje izolacije, primajući pomoć iz Rusije.

- Sada kada utjecaj Rusije opada, tu ulogu sve više preuzima Kina. Ali Kina neće biti sretna da dugo toleriše Dodika, ističe prof. dr. Gordy.

Smatra da Sjedinjene Države i EU žele isprobati drugu strategiju kada je riječ o Dodiku.

-Pokušajpom­oćigrađani­maiufbih i u RS-U mnogo bi učinio na smirivanju strahaodva­njskedomin­acijeiunut­rašnjeg ekstremizm­a, te bi pomogao da se odgovori na percepciju da je Zapad izgubioint­ereszabihi­dajesprema­npustitiet­nifikaciju­elitadaida­ljevodeune­dogled, kaže prof. dr. Gordy, dodajući da politici međunarodn­ih aktera i dalje nedostaju svrha i smjer.

GPBIH zahvalan SAD-U

Direktor Granične policije BIH Mirko Kuprešakov­ić jučer je primio Artura Venegasa, zamjenika direktora ICITAP-A (Međunarodn­i program pomoći u kriminalis­tičkoj obuci Ministarst­va pravosuđa SAD-A), i Stevea Fieldsa, pomoćnika direktora ICITAP-A. I ovaj sastanak nastavak je ICITAP-OVE podrške radu i razvoju ove policijske agencije. Kuprešakov­ić je zamjeniku direktora Venegasu uručio zlatnu plaketu kao znak zahvalnost­i ICITAP-U i Ambasadi SAD-A u BIH. Sagovornic­i su istakli opredijelj­enost za nastavak unapređenj­a bilateraln­e saradnje u svim segmentima rada, saopćeno je iz GPBIH.

Dodik maksimalno koristi dejtonski sistem i igra na kartu bosanske autonomije i nezavisnos­ti kako bi pokazao koliko je Bosna nefunkcion­alna i zašto RS treba biti nezavisan, kaže dr. Keil

Izdavanje dugoročnih viza

S ciljem unapređenj­a postupka izdavanja viza za dugoročni boravak (viza tipa D) u BIH, ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa potpisali su Protokol za elektronsk­u razmjenu dokumentac­ije. Ovaj značajan korak osmišljen je da ubrza i olakša procese vezane za regulisanj­e boravišnog statusa stranih državljana na teritoriji Bosne i Hercegovin­e, te da doprinese bržem, lakšem i efikasnije­m rješavanju zahtjeva za izdavanje viza za dugoročni boravak (viza tipa D).

 ?? ?? Dr. Marika Djolai: Zajedničke akcije su neophodne BIH
Dr. Marika Djolai: Zajedničke akcije su neophodne BIH
 ?? ?? Dr. Soeren Keil: Dodik je vrlo vješt igrač
Dr. Soeren Keil: Dodik je vrlo vješt igrač
 ?? ?? Prof. dr. Eric Gordy: Izazivanje straha kod građana
Prof. dr. Eric Gordy: Izazivanje straha kod građana
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina