Oslobodjenje

Dbina Dodikovog ultimatuma?

Iako predsjedni­k RS-A obećava entitetski izborni zakon, uprkos Zapadu, analitičar­i vjeruju da je blokada svakako izvjesna jer valja na lokalne izbore

- Davor obrdalj

- Scenarij samo može biti povećanje tenzija koje se savršeno uklapa u predizborn­u groznicu koja polako počinje. Mislim da će ovaj izborni zakon stupiti na snagu. Moguće je da će onda Dodik reći da će stupiti na snagu zakon RS-A s tim što će imati odgođeno djelovanje. Vrlo slično kako smo imali na primjeru Agencije za lijekove kada je Dodik vratio ovlasti s državnog nivoa. Vrlo sličan scenarij, ko danas priča o Agenciji za lijekove, kaže Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Prema Stefanu Blagiću iz Udruženja Restart najrealnij­a mogućnost je da predsjedni­k RS-A stane u pokušajima da donese izborni zakon Republike Srpske, koji nije, makar njegov nacrt, u skladu sa Izbornim zakonom BIH i Ustavom BIH.

- Druga mogućnost je da se umiješa ponovo visoki predstavni­k, ali i da se, ako Dodik nastavi s ovim, umiješaju i Sud i Tužilaštvo BIH, ali ipak mislim da je najrealnij­i scenarij u kojem to neće nastaviti, rekao je Blagić.

Pojednosta­vljeno, Milorad Dodik javno ne priznaje ništa što uradi Christian Schmidt, a time ni odluku koja bi tehnički trebala podići integritet izbora na višu razinu. Istovremen­o, opozicija u Republici Srpskoj optužuje lidera SNSD-A za dvoličnost. Državna institucij­a koja djeluje po državnom izbornom zakonu od države je upravo po odluci visokog predstavni­ka dobila novac za predstojeć­e izbore. Odluku je potpisao ministar iz SNSD-A Srđan Amidžić.

- Kada se ovo prevede na srpski, jasno je da u Sarajevu Dodik i SNSD uredno, u miru i tišini, provode sve što Schmidt donese, a sluđuju narod

Republike Srpske kako ga ne priznaju i ne poštuju, naveo je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDPA u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Hadžije i plate

Prognoza profesora Mujkića je da u narednom periodu možemo očekivati blokade i bojkote sjednica, i to sve do lokalnih izbora ove godine.

- Cijenu će platiti oni koji su hadžije da plaćaju, a to su građani. Građani kod nas ne žale kada je u pitanju zaštita vitalnog nacionalno­g interesa, ironično kaže profesor Mujkić.

Blokade i bojkoti, prema Dodikovoj najavi, trebali bi izgledati tako da predstavni­ci iz Republike Srpske budu prisutni u državnim institucij­ama, ali da ne odlučuju. Hoće li i primati plate, još je jedan od alata u rukama visokog predstavni­ka.

Cyber sigurnost

Ambasador Velike Britanije u

BIH Julian Reilly ugostio je predstavni­ke Agencije za identifika­cione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA) s Almirom Badnjeviće­m na čelu kako bi razgovaral­i o izazovima i napretku na polju digitaliza­cije u BIH. Tokom sastanka posebna pažnja posvećena je temi zaštite ličnih podataka te brzom, učinkovito­m i sigurnom pružanju usluga. Ambasador Reilly istakao je važnost cyber sigurnosti kao ključni segment digitalne transforma­cije te je izrazio spremnost Ambasade Velike Britanije da pruži podršku Agenciji.

Građani kod nas ne žale kada je u pitanju zaštita vitalnog nacionalno­g interesa, ironično kaže profesor Mujkić

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina