Oslobodjenje

Ona ni na vidiku

-

imovinom u smislu Zakona o privremeno­j zabrani raspolagan­ja državnom imovinom BIH. Osporenim rješenjem ne mijenja se namjena šumskog zemljišta te se na taj način ne vrši ni direktni ni indirektni prenos vlasništva na državnoj imovini. Vlasnik državne imovine je i dalje BIH i ovo pitanje nije ni bilo predmet postupka, kažu u Ministarst­vu.

Prof. dr. Ahmet Lojo, dekan Šumarskog fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu, kaže za Oslobođenj­e da bi volio da se državno Pravobrani­laštvo uključilo i kod drugih slučajeva, poput ovog koji je najviše aktuelizir­an.

- Ista stvar se dešava i sa krčenjem šuma na Igmanu, davanjem nekakvih dozvola za dio po dio zemljišta, a onda se to pretvori u krčenje velikih razmjera. Generalno imamo nesređenu zakonsku regulativu koja bi trebala da zaštiti šume i šumska zemljišta. Jedan od razloga zašto se sve to dešava je Zakon o šumama na nivou FBIH. Taj Zakon bi trebao da postoji i on bi tada i regulisao ta pitanja koja se tiču promjene namjene korištenja šuma, izuzimanja... Da li je to sve urađeno po zakonu? Ne znam, jer ne znam šta piše u Zakonu o šumama ZDK-A. To privremeno izuzimanje šumskog zemljišta - ne znam kako tumačiti tu formulacij­u jer je svima jasno da je tu šuma iskrčena i možda će se za 150-200 godina to poravnati i pošumiti. Ne izgleda mi ozbiljno, rekao nam je prof. Lojo.

No, kako kaže, postavljaj­u se druga pitanja - da li je to urađeno u skladu sa zakonom i kako će generalno poslovanje tog rudnika uticati na okoliš? Da li će doći do zagađenja voda? Kakav će biti uticaj na lokalnu zajednicu? O tome treba razgovarat­i.

Gubitak sedam hektara nije veliki u smislu površine šuma, ali ekološki gubici mogu biti značajno veći, smatra naš sagovornik.

Veće štete

To privremeno izuzimanje šumskog zemljišta ne znam kako tumačiti, jer je jasno da je šuma iskrčena i možda će se za 150-200 godina pošumiti

 ?? ?? U Ministarst­vu tvrde da je vlasnik imovine i dalje BIH
U Ministarst­vu tvrde da je vlasnik imovine i dalje BIH
 ?? ?? Borjana Krišto je ugostila Viktora Orbana u junu prošle godine
Borjana Krišto je ugostila Viktora Orbana u junu prošle godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina