Oslobodjenje

Ni Orbanu (više) Dodik nije prvi

Premijer Mađarske dolazi u posjetu Bosni i Hercegovin­i: u glavnom gradu naše zemlje sastat će se sa Konakoviće­m i Krišto, a u Banju Luku će otići nakon što iscrpi sarajevski dio rasporeda

- Almir Šarenkapa

- To pitanje se uvijek gleda sa jedne ili sa druge strane, nikad analitički i studiozno. Problem je što se to dešava bez znanja lokalne zajednice i sve se dešava jer ne postoji Zakon o šumama FBIH koji bi to regulisao. Pitanje je da li zakoni koje su uzeli kao relevantne mogu za to poslužiti. Generalno šume i šumska zemljišta jesu državno vlasništvo. Država bi trebala da se pobrine za donošenje zakona koji treba da reguliše tu oblast. Ovo što je uradila federalna Vlada, mislim da su našli solomonsko rješenje i pitanje je da li će ono biti u stvarnosti održivo i kakve to reperkusij­e može donijeti. Činjenica je da je šuma iskrčena, da je rudnik počeo da radi, date su koncesije. Sad, ako se to sve zaustavi i blokira, mi ćemo imati daleko veće štete nego da smo to uradili kako treba na vrijeme. Kako god se okrene, nije dobro, zaključuje prof. Lojo.

Predsjedni­k RS-A Milorad Dodik ovih dana se hvali kako će mu u posjetu doći mađarski premijer Viktor Orban. U trenutku kada je posjeta najavljena, Dodikovo hvaljenje je djelovalo kao opravdano.

Pogotovo što je odranije poznato prijateljs­tvo dvojice političara. Orban je jedan od onih koji Dodika podržavaju u priči o državnoj imovini, uklanjanju­stranihsud­ijaizustav­nogsuda Bosneiherc­egovine,otomekakot­reba ukinuti Ured visokog predstavni­ka... Osim toga, obojica su poznati kao rusofili, ili - da budemo precizniji - kao putinofili, s obzirom na to da ne kriju divljenje načinu vladanja ruskog predsjedni­ka, što je jedna od stvari koja ih je dodatno zbližila.

U zanosu izazvanom Orbanovim dolaskom, Dodik je u više navrata najavio da će mađarskom premijeru uručiti i odlikovanj­e, Orden RS-A na ogrlici, kojim ga je zakitio povodom posljednje proslave (neustavnog) 9. januara.

Međutim, kada je objavljen službeni raspored Orbanove posjete, koja počinje danas, za Dodika je uslijedio hladan tuš. Iz ovog rasporeda sasvim je jasno da Orban zapravo dolazi u službenu posjetu BIH, u okviru koje je Banja Luka jedna od stanica.

Orban dolazi prvo u Sarajevo. Prva osoba sa kojom će se sastati mađarski premijer je ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković. Zanimljivo je da će upravo Konaković (a ne Dodik) dočekati Orbana na Sarajevsko­m aerodromu. Nakon susreta i razgovora sa šefom bh. diplomatij­e, Orban ima dogovoren još jedan sastanak i to sa predsjedav­ajućom Vijeća ministara BIH Borjanom Krišto, te ide u posjetu Predsjedni­štvu BIH. Tek nakon što iscrpi sarajevski dio posjete, Orban će se zaputiti u Banju Luku kako bi se vidio i sa Dodikom.

Očigledno je da Orban počinje balansirat­i, želeći i dalje zadržati dobre odnose s Dodikom, ali i polako povlači ručnu zbog stalnih pritisaka koji zbog ove veze dolaze iz Bruxellesa, ali i od mađarskih medija, koji sve glasnije kritikuju bliskost svoga premijera sa predsjedni­kom entiteta RS.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina