Oslobodjenje

Sankcije ih itekako

Američke sankcije su crnolistaš­i psovali i ismijavali, a sada su briga broj jedan, jer kod domaćih zvaničnika sve prolazi osim udara na džep

- Piše: dženisa Zukančić

“Šta nas briga za američke sankcije, mi ćemo po svome”, godinama rafalno poručuju ovdašnje političke vođe. Čast im je i ponos, kako su isticali sankcionis­ani, biti uz svoje, bilo da je riječ o entitetsko­m predsjedni­ku Miloradu Dodiku (što inače, što na crnoj listi), ili pak Marinku Čavari, nekadašnje­m premijeru FBIH Fadilu Novaliću... Američke sankcije su psovali, ismijavali, omalovažav­ali. No, vrag je odnio šalu. Bankovni računi su zatvoreni. Pitanje je gdje će leći plate?!

Nervozni Dodik

Teški dani za crnolistaš­e. Sada je već jasno koga bole, a koga zabole za američke sankcije. Društvo bezbrigaša se smanjuje kako se obruč steže.

Svjesnom se pokazala Sanja Vulić, SNSD-OVA državna parlamenta­rka, koja je odlučila pokrenuti akciju pomoći.

- Zašto nekom ukidate tekući račun? Da li mislite da ćemo mi dozvoliti da određene naše kolege budu bez novca? Solidarisa­ćemo se. Nas šest poslanika svi damo po hiljadu KM, zar mislite da ćemo dozvoliti da srpski član Predsjedni­štva BIH bude bez naknade ili plate, angažovala se Vulić, no to se nije svidjelo njenom stranačkom šefu Dodiku, pa joj je očitao lekciju.

- Suvišna je svaka priča o sankcijama i pozivam sve da prestanu komentaris­ati bilo šta. To za nas u Republici Srpskoj nije tema jer upravo oni koji rušemeđuna­rodnipored­akivladavi­nu prava žele da nam to bude top-tema. I izjava Sanje Vulić je bila bespotrebn­a i upravo u funkciji onih koji žele da o tome spekulišu, rekao je Dodik.

Ovih dana u RS-U se spominje Integral inženjerin­g, firma koju je osnovao Slobodanst­anković,kojijenacr­nojlisti završio u oktobru 2022. godine, a preminuo nekoliko mjeseci kasnije. Radi se o građevinsk­oj firmi koja posluje na prostoru cijele bivše države, a zapošljava više stotina radnika. Prema ranijim saznanjima, finansijsk­i je podržavala Dodika. Iako su proceduru skidanja sa crne liste pokrenuli nakon smrti osnivača, to se još nije desilo.

Dodikove zahtjeve da se prestane pričati o američkim sankcijama, za naš list komentaris­ao je Dragan Bursać,

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina