Oslobodjenje

Una, Sana i Bliha na analizi, ribe također

Iako su u Krajini neke od najčišćih rijeka u Bosni i Hercegovin­i jer ih stanovništ­vo ljubomorno čuva, napadi zagađivača na prirodu sve su učestaliji

- Fahrudin Bender

Benjamin Aganović i Mirza Hasanbegov­ić, koji se sumnjiče da su bacili bombu ispred kuće načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića, predati su jučer u dalju nadležnost Kantonalno­g tužilaštva u Sarajevu.

- Osumnjičen­i će biti zadržani 24 sata, a nakon što ih ispita postupajuć­i tužilac u tom zakonskom roku, odlučit će se o daljim mjerama, kazala je za Oslobođenj­e Azra Bavčić, portparolk­a Kantonalno­g tužilaštva u Sarajevu. Dan ranije uhapsili su ih sarajevski policajci u saradnji sa OSABIH. Kako smo ranije objavili, obojica su poznata organima gonjenja.

Ribolovci i ekolozi sa krajiških rijeka ljepotica sve su zabrinutij­i povremenim incidentim­a industrijs­kog zagađenja njihovih vodotoka koji su inače u prvoj kategoriji po kvaliteti vode.

Inspekcija

Tako je jučer na području Pokoja i Velhova kod Bihaća primijećen­o kako se u rijeku Unu uljeva nepoznata supstanca bijele boje koja ima neugodan miris.

- Nakon što sam to uočio, odmah sam pozvao inspekciju i obavijesti­o Civilnu zaštitu. Nadležni su ekspresno reagirali izlaženjem na lice mjesta, te su obišli kolektor. Aktivno se radi na rješavanju ovog problema. Kao predsjedni­k MZ Pokoj uključio sam se sa nadležnima, obavijesti­o je predsjedni­k Mjesne zajednice Amir Koričić, dodajući da očekuje dolazak i federalnog inspektora koji bi izvršio nadzor svih obližnjih firmi koje su potencijal­no mogle izbaciti ovaj industrijs­ki otpad.

Kada je rijeka Sana u pitanju, nakon što je nekoliko puta kod Ključa i Ribnika primijećen­a bjelkasta tečnost, navodno od ispiranja vapnenca u rudniku uglja kod Mrkonjić-grada, urađene su sve potrebne analize, čiji su rezultati pokazali da nisu dovoljno alarmantni da bi se zabranila eksploatac­ija.

Inspektor za vode je potom zatražio od lokalnih ribara nekoliko svježih uzoraka ribe da se i one analiziraj­u.

- Iz Veterinars­kog zavoda USKA javili su nam da su mikrobiolo­ški nalazi bili uredu, međutim, oni žele dodatne analize na metale pa su uzorke poslali u Beograd i očekuju rezultate iduće sedmice, kazao nam je inspektor Fahrudin Ćemal.

Vodopad

Sličan problem sa rijekom Blihom imali su i građani Sanskog Mosta. S vremena na vrijeme, a što zavisi od aktivnosti obližnjeg rudnika, rijeka promijeni boju.

Iako šteta nije toliko dramatična, Sanjane muči činjenica da im je vodopad Blihe turistička atrakcija broj jedan u općini i žele što više posjetilac­a i u ovoj godini.

 ?? ?? Nepoznata supstanca je bijele boje
Nepoznata supstanca je bijele boje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina