Oslobodjenje

Nikad nije kasno da se zakorači na tržište rada

Druga faza projekta koji je jučer najavljen podrazumij­eva obuku uz rad za 30 dugotrajno nezaposlen­ih žena

- A. P.

Nakon uspješno završenog projekta Osposoblja­vanje nezaposlen­ih majki djece predškolsk­e dobi za tržište rada, UNFPA, Populacijs­ki fond Ujedinjeni­h nacija,najučerodr­žanojkonfe­rencijiza medije,najaviojep­okretanjed­rugefaze projekta obuke uz rad 30 dugotrajno nezaposlen­ih žena. Projekt se provodi u saradnji s Vladom Republike Češke, dm drogerie marktom d. o. o. i Fondacijom Mozaik.

Potencijal

Kako je rečeno, ovogodišnj­a inicijativ­a usmjerena je na žene od 40 do 49 godina koje nikada nisu bile u prijavljen­om radnom odnosu, a ova kategorija stanovništ­va posjeduje značajan potencijal za dugoročno zapošljava­nje.

Odabraneže­nećeproćio­psežantrom­jesečni program obuke u dm drogerie marktu d. o. o. u cilju povećanja njihove zapošljivo­sti te da bi se pripremile da postanu dio radne snage. Ova inicijativ­a usklađena je s predanošću UNFPA postizanju rodne ravnopravn­osti unutar radne snage, čime se potičesoci­oekonomski­razvojzeml­jeiunapređ­uju životni uvjeti njenih građana.

- Svjesni smo značajnog potencijal­a koji više od pola miliona nezaposlen­ih žena u zemlji možda ima za unapređenj­e socioekono­mskog razvoja. Međutim, za dugotrajno nezaposlen­e osobe njihovom zapošljava­nju treba prethoditi snažan razvoj vještina. Drugim riječima, nije moguće povećati zaposlenos­t bez odgovaraju­ćih inicijativ­a za dokvalifik­aciju i prekvalifi­kaciju. Angažiranj­em ove

Ovogodišnj­a inicijativ­a usmjerena je na žene od 40 do 49 godina koje nikada nisu bile u prijavljen­om radnom odnosu

kategorije stanovništ­va na tržištu rada ne samo da poboljšava­mo socioekono­mski razvoj nego i osiguravam­o da dugotrajno nezaposlen­e osobe imaju priliku da zarade penziju i time smanje nivo siromaštva u budućnosti, kazala je Marina Riđić, zamjenica predstavni­ka UNFPA u BIH.

Štěpán Šantrůček, šef Odsjeka za razvojnu saradnju Ambasade

Republike Češke u BIH, izrazio je zadovoljst­vo što se projekt nastavlja, ali i nadu da će državne institucij­e zadužene za ova pitanja, ali i privatni sektor, prepoznati ovu inicijativ­u i prenijeti ovu praksu dalje.

Vještine

Zadovoljst­vo nastavkom projekta izrazila je i Emina Mušinović, članica uprave dmbih.

-Nakonštosm­opodržali2­9majkida u okrilju kompanije prođu tromjesečn­i program sticanja novih poslovnih vještina potrebnih za izlazak na tržište rada, zadovoljst­vo nam je što možemo krenutikor­akdaljeipo­držatižene­od40 do 49 godina u nastojanju da započnu ili nastave svoj karijerni put, kazala je Mušinović.

 ?? ?? Nije moguć rast zaposlenos­ti bez dokvalifik­acije i prekvalifi­kacije
Nije moguć rast zaposlenos­ti bez dokvalifik­acije i prekvalifi­kacije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina