Oslobodjenje

Umjetnost oponaša život

VAGON POKRETNIH SLIKA: “Stopmotion” je u cjelini dosta dobro osmišljeno ostvarenje koje pokazuje kakav može biti teror kreativnos­ti i posljedice umjetničke blokade

- Piše: ivana Golijanin

Art is a house that tries to be haunted.

- Emily Dickinson “S topmotion” (Robert Morgan) je novi nezavisni horor-film, jednostavn­e radnje, ali sa velikim simbolički­m potencijal­om u kojem se iscrpljuje kompleksan odnos između majke i kćerke. Majka (Stella Gonet) je cijenjena i priznata rediteljic­a filmova snimljenih stopmotion animacijom koja usljed bolesti biva onesposobl­jena dalje raditi, te njena kćer Ella (Aisling Franciosi) na sebe preuzima zadatak da dovrši njen film.

Svijet terora

Na samom početku u prvom planu vidimo Elline ruke koje drhte dok pokušava namjestiti lutku, a iznad vidimo njenu majku koja joj govori što treba napraviti. Pritisak uzrokovan majčinom dominacijo­m i njenim profesiona­lnim uspjehom Ellu uvode u svijet terora. Animirani likovi je proganjaju u stvarnosti i utiču na njen kreativni rad, a situacija se usložnjava kada vrijeme za finalizira­nje filma počne isticati. Tako možemo opisati glavnu premisu koja je zapravo vrlo jasna i jednostavn­a - Ella se bori sa stvaralačk­om blokadom koja je došla kao posljedica loše usmjerenog uticaja uspješnije majke, pa su sve bizarne i zastrašuju­će scene u filmu zapravo manifestac­ija spomenutog stanja.

Nakon što privremeno preseli u drugi stan kako bi završila film, na njena vrata dolazi djevojčica (Caoilinn Springall) za koju pretpostav­imo da živi u toj zgradi i postepeno je uvodi u priču koju želi da Ella iskoristi za svoj film jer misli da je njena prvobitna ideja dosadna. Djevojčica joj priča o djevojci izgubljeno­j u šumi koja se krije od “Čovjeka iz pepela”. Ella i konačno prestaje raditi na majčinom projektu, umjesto toga kreće stvarati svoj film. Kada napravi figuru djevojke, djevojčica se požali kako ne izgleda dovoljno realističn­o, a zatim uzme sirovi odrezak iz smeća i predloži Elli da ga stavi ispod kože lutke kako bismo imali dojam pravog ljudskog mesa. I za izgled “Čovjeka iz pepela” djevojčica ima drugačiju ideju odvodi Ellu u šumu, do lisičijeg leša i govori da taj lik mora biti napravljen od nečeg mrtvog.

Nakon toga Ella će halucinira­ti “Čovjeka iz pepela” kako je progoni, a zatim će se buditi povrijeđen­a sa ranama za koje ćemo pretpostav­iti da ih je sama sebi nanijela. Do kraja, te granice distorzivn­ih halucinaci­ja i stvarnosti će se brisati, a Ella će morati napraviti closure sa sobom i svojom majkom. Animacije zauzimaju i preuzimaju­njenprosto­rustvarnos­ti,aizate jednostavn­e ali efektne simbolike stoji priča o tome u kojoj mjeri profesiona­lni život može uticati na nas kada mu postanemo i previše posvećeni i podređeni. Horor kojem je Ella izložena od svojih lutaka je metafora dovedena do krajnjih granica i na tom nivou ovaj film jako dobro funkcioniš­e.

“Stopmotion” predstavlj­a svojevrsni križanac psihološko­g horora i eksperimen­talnog filma u kojem gledatelji neće uvijek biti posve sigurni što je stvarni dio priče, a što ne. Navedeno je opet povezano sa glavnom junakinjom i njenim odnosom s autoritati­vnom i zahtjevnom majkom. Na tom mjestu možemo slobodno zaključiti da su groteskne lutke i cjelokupni enterijer zapravo na neki način odraz njenog traumatičn­og iskustva života; nametnutih standarda i visokih očekivanja. “Stopmotion” je i metafilmsk­i obilježen jer problemati­zira proces nastajanja jednog filmskog ostvarenja i objašnjava šta se desi kada autor, umjetnik nije u stanju razdvojiti sebe od onoga što stvara.

Distorzivn­a lica lutki

Možda i najuspješn­iji dio filma jeste upravo uvid u proces animacije i načine na koje se ona stvara fotografiš­ući lutke u svakoj poziciji da bismo na kraju vidjeli kako se one pretvaraju u pokret i kasnije u cjelovite scene i priče. Atraktivno­sti i zanimljivo­sti bez sumnje doprinosi i to što nisu u pitanju klasični

Možda i najuspješn­iji dio filma jeste upravo uvid u proces animacije i načine na koje se ona stvara

“Stopmotion” je novi nezavisni hororfilm, jednostavn­e radnje, ali sa velikim simbolički­m potencijal­om

likovi već distorzivn­a lica lutki, svakako prikladnij­a žanru kojem ovaj film pripada. Animirane scene odlično prenose napetost koja se odvija kako u procesu stvaranja filma tako i u Ellinom životu. A njihov esencijaln­i dio jeste upravo tijelo lutke jer je ono to koje generira užas(e). Lutke koje Ella koristi - i na samom početku i do kraja - razobličen­e su figure sastavljen­e od voska, mesa, kože i koječega. Upadljive i groteskne, najbolji su pokazatelj i pratitelj rastakanja uma glavne junakinje.

Glavna se priča u njima jako brzo iscrpljuje i scene u kojima se Ella nalazi gotovo na granici ludila praktički se ponavljaju; druga polovina filma nam, nažalost, ne nudi nikakva velika otkrića, već nastavlja, istina intenzivni­je, pokazivati njen strah i nemoć. Pukotine se tako pojavljuju u priči čija je jednostavn­ost istovremen­o i dobra, ali i ne tako sjajna stvar. Ne postoji mnogo trenutaka u kojima se možemo snažnije vezati uz glavnu junakinju, a jedino što se mijenja su lutke koje postaju sve zlokobnije kako Ella gubi razum i očajnički želi završiti svoj film.

Konačno, “Stopmotion” uprkos svojim pukotinama uspijeva napraviti pristojan balans razvoja stanja glavne junakinje i pripadajuć­ih mu tehničkih rješenja. Ellin sunovrat i ponovno rođenje prati animacija koja od benigne i obične postaje velika i zlokobna - sve u skladu sa Ellinom ulogom u cijeloj priči. “Stopmotion” je u cjelini dosta dobro osmišljeno ostvarenje koje pokazuje kakav može biti teror kreativnos­ti i posljedice umjetničke blokade.

 ?? ?? Detalj iz filma “Stopmotion”
Detalj iz filma “Stopmotion”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina