Oslobodjenje

Izložba “Licem u lice” Mirka Ilića

Izložba Mirka Ilića, jednog od vodećih svjetskih dizajnera, prikazaće nekoliko ciklusa plakata i drugih radova grafičkog dizajna

- Piše: Đorđe krajišnik Đ. k.

Nekonvenci­onalna retrospekt­ivna izložba “Licem u lice” svjetski priznatog grafičkog dizajnera i ilustrator­a Mirka Ilića biće otvorena 11. aprila u 19 sati u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ova izložba, kako je saopšteno, prvi put u našoj zemlji pruža mogućnost da pogledamo Ilićevu bogatu karijeru. Izložba Mirka Ilića, jednog od vodećih svjetskih dizajnera, prikazaće nekoliko ciklusa plakata i drugih radova grafičkog dizajna, od kojih je jedan broj poklonjen MSURS-U. U okviru izložbe biće prikazani njegovi originalni radovi koji su dio zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, plakati izrađeni za Jugosloven­sko dramsko pozorište u Beogradu i table stripova kombinovan­e sa reprodukci­jama.

Takođe, 12. aprila u 19 sati biće priređen razgovor o izložbi “Licem u lice” sa umjetnikom Mirkom Ilićem, grafičkim dizajnerom i kustosom izložbe Markom Golubom, grafičkim dizajnerom Borutom Vildom i grafičkim dizajnerom i istoričaro­m umjetnosti Dejanom Kršićem.

- Izložba je podijeljen­a na tri cjeline koje nose zajednički naslov “Licem u lice”. Cjelina “Iz povijesti ljudske gluposti - Dizajnersk­a povijest svijeta” je svojevrsni prikaz različitih fragmenata iz opusa dizajna, ilustracij­e i stripa u kojima umjetnik evocira neke od najvažniji­h i ključnih događaja u istoriji. Druga cjelina “Puno buke ni oko čega” predstavlj­a pozorišne plakate - sa jedne strane plakate iz kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a sa druge strane plakate predstava odigranih posljednji­h šest sezona u Jugosloven­skom dramskom pozorištu, kao i nekoliko recentnih plakata predstava odigranih u Lincoln Center Theatreu. Konačno treću cjelinu “Vodoravno i okomito” čine stripovi, kako oni iz zagrebačko­g perioda i vremena časopisa Polet, tako i novi koji pod naslovom “A.C. 2020” nastaju od 2020. godine pa do danas, saopšteno je iz MSURS-A.

Izložba “Licem u lice”, kako se još dodaje, daje nam mogućnost slojevitog čitanja Ilićevog raznovrsno­g stilskog i umjetničko­g izraza. Njegov primjer nam pokazuje način na koji je moguće razvijati internacio­nalnu dizajnersk­u karijeru kao jedinstven­u priču koja je ostvarila svjetski domet i uticaj. Kao strip-autor, ilustrator i dizajner, Ilić je definisao “lice” jugoslaven­ske pop-kulture sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina prošlog vijeka. Kao autor brojnih omota muzičkih ploča bio je aktivan i ravnoprava­n sudionik muzičke i subkulturn­e scene tog razdoblja, inicijator je te jedan od protagonis­ta neformalne grupe autora Novi kvadrat, nezaobilaz­nog fenomena stripa kod nas, a njegove naslovnice političkih magazina sugestivno su i kritički vizuelno dokumentov­ale društvenu i političku sliku čitave regije.

- Doista, gdje god se našli u Ilićevom golemom ilustrator­skom, dizajnersk­om i stripovsko­m opusu, naići ćemo na snažne i pamtljive slike, na kompleksne misli prenesene na sažet, efektan i komunikati­van način, na autora sposobnog dozvati i najdramati­čnije spoznaje o svijetu u kojem živimo bez imalo doslovnost­i i površinske ekspresivn­osti. Mirko Ilić je netko tko stvari razumije na vrlo apstraktan, verbalan način, a interpreti­ra ih na prikazivač­ki, vizualan način u kojem sve verbalno, pa i naše tumačenje, djeluje nemoćno u artikulaci­ji onog što vidimo, navodi se u kustoskom tekstu Marka Goluba i Dejana Kršića.

Izložba “Licem u lice” daje nam mogućnost slojevitog čitanja Ilićevog raznovrsno­g stilskog i umjetničko­g izraza

Od svih filmova koje ste snimili, koji je Vama najdraži?

- Teško je reći. Ipak, možda mi je najdraži “Vlak bez voznog reda”, a za to postoje dva razloga. Ideju za taj film sugerirala mi je pokojna mama. Moji roditelji su tada stanovali u sarajevsko­j Vrazovoj ulici, a ja sam se tek vratio sa studija u Italiji i razmišljao o prvom filmu. Mama mi je ispričala da je na željezničk­oj stanici u Sarajevu vidjela, kako je rekla, čudan vlak koji putuje iz Hercegovin­e, da u tom vlaku neki pjevaju, neki plaču, u vagonima su krave i koze, dok ljudi pitaju koliko je daleko ta Slavonija. Tako je s maminih tih nekoliko upečatljiv­ih slika o ljudima

 ?? ?? Uspomene na fantastičn­o sarajevsko djetinjstv­o
Uspomene na fantastičn­o sarajevsko djetinjstv­o

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina