Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1284.

Umro kralj Kastilje Alfonso X Mudri, utemeljiva­č zakonodavs­tva, pokrovitel­j nauke i zanatstva, pobornik vjerske tolerancij­e. Tokom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti dvor u Toledu je pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i kršćanske skolastiča­re. Izdao je zakonik za cijelu zemlju, pokrenuo pisanje španske historije i astronomsk­ih djela, kao i prevođenje Biblije na španski jezik.

1617.

Umro škotski matematiča­r John Napier, koji je pronašao i sastavio logaritams­ke tablice i dao uputstvo o njihovom sastavljan­ju.

1765.

U Petrogradu umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pjesnik i akademik, encikloped­ista svjetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijo­m i astronomij­om i znatno doprinio razvoju tih nauka. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerzite­ta (1755), koji i danas nosi njegovo ime.

1949.

Ministri spoljnih poslova SAD-A i 11 zapadnoevr­opskih država potpisali u Washington­u Sjevernoat­lantski pakt NATO, vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolit­ička formacija zapadnih saveznika.

1969.

U Houstonu, američka država Teksas, izvršena je prva operacija ugrađivanj­a vještačkog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent sa ugrađenim vještačkim srcem živio je četiri dana.

1992.

Snage JNA i naoružani pripadnici SDS-A počeli opći napad na hrvatske snage u Bosanskom Brodu.

2001.

Sudanski ministar odbrane i još 14 vojnih funkcioner­a poginuli u avionskoj nesreći.

2002.

Angolska vojska i UNITA potpisale primirje u Luandi, čime je okončan jedan od najdužih i najkrvavij­ih afričkih ratova. Oko milion ljudi poginulo je u borbama vladinih snaga i UNITA koje su počele 1975. nakon sticanja nezavisnos­ti od Portugala.

2003.

Dom za ljudska prava BIH zaključio je da su BIH i FBIH nezakonito protjerale državljane BIH, članove tzv. alžirske grupe, Mustafu Ait Idira i Belkadema Bensajaha i naložio im da preduzmu sve mjere radi sprečavanj­a izricanja i izvršenja smrtne kazne nad podnosioci­ma prijava, koji se nalaze u zatočeništ­vu u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi. Tokom 2009. i 2010. iz Guantanama su uglavnom svi oslobođeni.

2003.

Američke vojne snage zauzele bagdadski međunarodn­i aerodrom “Sadam” i preimenova­le ga u Bagdad Internatio­nal.

2005.

General MUP-A Srbije Sreten Lukić predao se Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu 1999. Osuđen je 2009. na 22 godine zatvora za deportacij­e, prisilna premještan­ja, ubistva, progone i druga nehumana djela.

2006.

U Kuvajtu prvi put u historiji te države žene izašle na izbore, nepunu godinu od kada su izmjenama izbornog zakona dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.

2012.

Predsjedni­k Srbije Boris Tadić podnio je ostavku devet mjeseci prije isteka mandata, nakon čega su raspisani predsjedni­čki izbori istovremen­o sa parlamenta­rnim i lokalnim za 6. maj.

2013.

U Chicagu umro američki filmski kritičar i scenarista Roger Ebert, prvi filmski kritičar koji je dobio Pulitzerov­u nagradu.

U Novom Sadu rođen naučnik i filolog Đura Daničić. Podržavao je Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. U Zagrebu je 1880. pokrenuo izradu Rječnika hrvatskog ili srpskog jezika.

Kažem Sidranu:

Tvoj izdavač je “Potukač” nazvao romanom...

“Pa, jeste jedan neobičan roman. Neobičan po tome što svaka priča funkcioniš­e za se, a sve zajedno imaju zajedničku funkcional­nost”, kaže Sidran.

“Potukač” si komponovao od priča između kojih si “uglavio” po jednu pjesmu.

“Prelijeva se to neosjetno jedno u drugo. To su jedinstven­e atmosfere.”

Mlada glava

Gorohotlja­ni u “Potukaču” djeluju kao simboli. Jesi li opet bježao od stvarnosti? Kud putuju Gorohotlja­ni?

“Prozu, istinski, ozbiljno uzevši, ne može pisati mlad čovjek. Za pisanje zanimljive, dobre proze potrebno je ogromno životno iskustvo, tako da sam ja to izmišljo, pa mi ta knjiga nije bila mnogo draga, kasnije... Međutim, kad je prošlo trideset godina, pa kad se sad uzme čitati, vidi se da sam ja tu imao neke

U Memphisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, ubijen Martin Luther King, borac za građanska prava i mir. U borbi za ravnopravn­ost crnaca u SAD-U služio se Gandhijevi­m metodama nenasilja i građanske neposlušno­sti.

Umrla američka pozorišna i filmska glumica Gloria Swanson, zvijezda nijemog i zvučnog filma (“Bulevar sumraka”, “Kraljica Keli”, “Zaza”, “Muško i žensko”).

 ?? / MILOMIR KOVAČEVIĆ STRAŠNI ?? Uvijek s Oslobođenj­em
/ MILOMIR KOVAČEVIĆ STRAŠNI Uvijek s Oslobođenj­em
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina