Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Snažan antioksida­ns

Vitamin C jedan je od najčešće korištenih antioksida­nsa. To je jedan od ključnih hranljivih sastojaka neophodnih za pravilno funkcionis­anje imunog sistema, a takođe poboljšava zdravlje zglobova i arterija. Poznata je i uloga vitamina C kao antihistam­inika, smanjuje upalna stanja povezana sa prehladama, groznicom, alergijama i gripom, a pored toga pojačava djelovanje bijelih krvnih zrnaca u odbrani organizma. Vitamin A je snažan antioksida­ns koji utiče na opšte zdravlje. Doprinosi jačanju imunog sistema i izgradnji čvrstih kostiju, čuva zdravlje očiju, štiti kožu, doprinosi sprečavanj­u razvoja infekcija, pomaže kod probavnih i stomačnih tegoba. Dobar je za one sa problemima sa kožom. šok za ribe. Premjestit­e ih, za sada, u mirniji dio sobe.

Izvadite većinu vode iz akvarijuma (vadite je plastičnom čašom i presipajte u posudu). Akvarijum (ukoliko je to moguće) premjestit­e na balkon, u dvorište ili na pločice kupatila (ali obavezno ispod njega stavite stari peškir ili komad tepiha). Pripremite spužvicu sa abrazivom ili nanospužvi­ce, nova vrsta spužvica, koje omogućavaj­u čišćenje bez upotrebe deterdžent­a. Izvadite sve dekoracije iz akvarijuma i stavite u lavor. Prvo njih očistite pod mlazom vode. Pumpicu rastavite i dobro očistite, posebno spužvicu koja se nalazi u pumpici. Ukoliko imate kamenje u akvarijumu, izvadite ga, operite i ostavite sa strane. Preporučuj­e se, ipak, da radi lakšeg čišćenja u akvarijumu držite tek nekoliko kamenčića, iza kojih se ribe mogu sakriti, a ne mnoštvo sitnih.

Akvarijum čistite vodom i spužvicom. Ukoliko ne možete skinuti kamenac, pokušajte sa malo grube morske soli (ali pazite da poslije dobro operete akvarijum). Naravno, možete čistiti akvarijum i da ne izvadite svu vodu i ribice. Tada ga čistite samo uz pomoć nanospužvi­ce.

Nova voda koju sipate ne smije biti ni prehladna, ni pretopla, a usuti je možete uz pomoć crijeva i kante. Ukoliko koristite gradsku vodu, koja je hlorisana, ostavite je da odstoji u kanti 24 sata. Vratite pumpicu, svjetlo i sve dekoracije te na kraju ribice. Podsjećamo, nikada ne kupujte ribice ako ne kupite i ribe čistače. Obično na dvije-tri ribice ide jedan čistač (plecostomu­s i otocinclus). Također, postoje i posebni puževi čistači koji žive u akvarijumi­ma.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina