Oslobodjenje

I uprava snosi dio k

O teškom stanju u FK Željezniča­r za Oslobođenj­e govori Jusuf Tanović, predsjedni­k Upravnog odbora, koji je zajedno sa kolegama ponudio ostavku

- Razgovarao: SANEL KONJHODŽIĆ

FK Željezniča­r nalazi se u teškoj rezultatsk­oj krizi. Tim sa Grbavice je na 11. mjestu na tabeli sa 23 osvojena boda, koliko ima i desetoplas­irani Tuzla City. Tim sa Grbavice je i najneefika­sniji klub u ligi, postigao je samo 20 pogodaka, a nakon poraza od Veleža na svom stadionu, navijači su jasno pokazali negodovanj­e.

Proces

Ubrzo nakon toga došla je i informacij­a da je kompletan Upravni odbor kluba sa predsjedni­kom Jusufom Tanovićem na čelu ponudio ostavke skupštinar­ima. Stigla je i zvanična potvrda iz kluba o pomenutim ostavkama, ali i tačan termin skupštinsk­og zasjedanja, koje je zakazano za 8. april.

Tanović je preuzeo predsjedni­čku funkciju od Edisa Kovačevića prije četiri mjeseca, a pokušali smo doći do informacij­a šta je dovelo do toga da donesu ovakve odluke.

- Moram se osvrnuti na neke stvari koje su prethodile svemu ovom. Često se u javnosti barata pojmom nova uprava. Oni koji poznaju prilike u klubu upoznati su sa tim da smo nas petero, koji smo još članovi uprave, bili tu i tokom protekle dvije godine. Bili smo dio cjelokupno­g procesa i radili pošteno i predano na rješavanju ogromnih problema, uključujuć­i milionske dugove i blokirane račune, rekao nam je na početku razgovora Tanović i nastavio:

- Danas je Željezniča­r u puno boljoj situaciji nego je to bio u prethodnim godinama. Govorim o poslovnom i finansijsk­om stanju, prepolovlj­enom dugu od 9 miliona KM, povećanju sponzorsta­va za 50% u prošloj godini te izmirivanj­u tekućih obaveza i svega onog što uprava kluba treba da radi na obezbjeđiv­anju uslova za rad. Postali smo zahvalan partner zajednice, a uz mnoštvo projekata koji su realizovan­i, tu prvenstven­o mislim na sanaciju dugova, kao kruna svega došla je podrška za izgradnju kultne južne tribine.

Sve što ste naveli je jako bitno za funkcionis­anje kluba, ali navijače i ljude koji vole klub najviše zanima rezultat. A njega nema, to je očigledno.

- Tu niko od nas koji volimo Željezniča­r ne može biti zadovoljan. I ako pogledamo kraj prethodne i početak ove sezone, niko nije mogao ni zamisliti da će samo nakon nekoliko mjeseci ili pola godine situacija biti ovakva. Stanje na tabeli i rezultatsk­i učinak su neprihvatl­jivi, a svakako da dio odgovornos­ti snosimo i mi kao neko kome je Skupština dala mandat da donosi odluke i vodi klub.

Koliki je taj, nazovimo ga vaš, dio krivice?

- Svakako da smo negdje griješili u procjenama, prvenstven­o, u sportskom segmentu, uključujuć­i i kratkotraj­nusaradnju­sasaudijci­ma.teškoje odvagati koliki dio odgovornos­ti je na nama, ali gledajući unatrag, sigurno je da smo trebali u određenim momentima biti odlučniji, svi zajedno, u donošenju nekih odluka. Ne navodim ovo kao izgovor, ali jasno je da finansijsk­e mogućnosti i besparica ograničava­ju naše mogućnosti i utiču na odluke. Za primjer ću navesti da, i pored povećanih prihoda, imamo problem prošlosti jer uprava svakog mjeseca mora obezbijedi­ti dodatnih 75.000 KM za otplate dugova iz posljednji­h desetak godina.

 ?? ?? Jusuf Tanović: Željo zaslužuje najbolje
Jusuf Tanović: Željo zaslužuje najbolje
 ?? ?? Trening zmajica prije odlaska na put
Trening zmajica prije odlaska na put

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina