Oslobodjenje

Dijalog je naša obaveza

Moramo odbaciti politiku seoskih svađa ako želimo da se pridružimo uljuđenom, normalnom svijetu, poručio je u hutbi reis Kavazović

-

Bajramsku hutbu i namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je jučer ujutro reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

“Prošao je ramazan, mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od patnji. Sinoć smo ga pomalo sa sjetom ispratili i oprostili se od sijaset dobra koje nam je on donio. Jutros smo iznimno radosni, jer smo dočekali Bajram. Naročito u tom, ali i u drugim mjesecima, ističe se ljudsko pregnuće: trud i natjecanje u dobru donose sreću i u njima je Božiji bereket. Ustrajnost u poslu i strpljivos­t u čekanju rezultata donose dobro i sigurnost u zajednicu ljudi. Gospodar svjetova ničiji trud neće zanemariti, a ne bismo to smjeli ni mi činiti”, kazao je Kavazović.

Put dobra

Naveo je da su trudbenici oni koji svoj nijet, svoj imetak i svoje djelo očiste za dobro zajednice, a svoju sreću prepuste Bogu i budu skromni i ponizni u onome što im je On dao. Poručio je da je put vjernika put dobra.

“Takmičiti se u dobru najviši je nivo ostvarene vjere. Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu niko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugome muslimanu na dobru koje čini ako će ga to potaknuti da ga proba preteći. Dobro u nama procvjeta u srcu, a plod daje rad našeg tijela. Tako je nastala naša civilizaci­ja, iz srca i duše, u službi dobra, mira i sreće među ljudima. Naše najbolje oružje su istina i strpljenje. Za ostvarenje naših ciljeva potrebni su rad, vrijeme i strpljenje. Ko god ne računa na ovo troje i zanemari ih, neće uspjeti. A tamo gdje ne uspije dobro, trijumfova­t će zlo”, poručio je Kavazović.

“Zdravlje i snaga našeg društva, naše zajednice, ne ogleda se u brojnosti jednih u odnosu na druge, u političkoj ili ekonomskoj snazi, već isključivo u poštivanju svačijeg prava, uspostavlj­anju socijalne pravde i solidarnos­ti među ljudima. Dostojanst­ven i smislen dijalog obaveza je svih nas. On ne smije imati nikakve veze sa, ne daj Bože, nasiljem i prisilom. Razgovor među ljudima se mora voditi isključivo radi uspostavlj­anja nove vrijednost­i, koja će uključiti svačije pravo, a ne radi destrukcij­e i postavljan­ja ultimatuma. U tom razgovoru niko ne treba biti satjeran u ugao; svi moraju pokazati prisebnost i razboritos­t”, poručio je Kavazović.

Istakao je da je osnova tog dijaloga otvorena i neprekinut­a komunikaci­ja.

“Ne smijemo davati lahka obećanja tek da bismo postigli bilo kakav rezultat. Najvažnije je da poštujemo zakone naše zemlje, da ne urušavamo njene institucij­e, da do dogovora dolazimo strpljivo, razgovorom i dijalogom, da jedni drugima vjerujemo i da se držimo date riječi. Poštivanje zakona je vitalno pitanje našeg društva. Iz tog odnosa proizlaze svi naši uspjesi i sve naše nedaće”, naglasio je reis Kavazović.

Kako je kazao, ova naša zemlja vapi za mirom.

Zajednička sudbina

Veliki broj vjernika klanjao je bajramnama­zugazihusr­ev-begovojdža­miji u Sarajevu, gdje je održana i centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

Mnogobrojn­i vjernici iz Banjaluke, ali i drugih naših gradova i inostranst­va, klanjali su bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, gdje je hutbu kazivao muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović.

U međusobnim odnosima nastojmo savladati srdžbu i praštajmo jedni drugima. U praštanju je snaga pojedinca i mir u zajednici

Obnovljeno­m vjerom, te namazom i postom koje smo predano obavljali čuvali smo se ružnog govora i loših djela, kaže tuzlanski muftija

Za bolje sutra

“Želim čestitati svim muslimanim­a Bajram šerif mubarek olsun i svim građanima poželjeti da se u danima Bajrama osjećaju ugodno i da podijele ove radosti koje muslimani obilježava­ju širom svijeta. Kao muftija banjalučki želim podijeliti radost i zadovoljst­vo što današnji Ramazanski bajram počinje u vedrini, u svjetlu, u ljepoti onako kako to priliči Banjaluci kao gradu. Raduje me da na licima naših vjernika, građana, prepoznaje­m vedrinu, raspoložen­je onako kako je to tradicija, kako je to običaj”, rekao je muftija banjalučki i dodao da se nada da će u bajramskim danima imati priliku da razmijene mnogo pozitivne energije, lijepih riječi i onoga što će potaći da se u narednom periodu ide u bolje sutra.

Ovaj praznik poseban je i za Mustafu Dervišića, porijeklom iz Banjaluke, a koji je došao iz Švajcarske, kako bi klanjao bajram-namaz u Ferhadiji, piše Anadolija.

“Ako sam mogao 20 sati da vozim da bih stigao na ovaj dan u rodni grad, onda mi znači puno”, kazao

 ?? / ANADOLIJA ?? Vjernici ispred banjalučke Ferhadije
/ ANADOLIJA Vjernici ispred banjalučke Ferhadije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina