Oslobodjenje

Trebna i BIH i Srbiji

-

ambasadora Srbije pri UN-U pismo kojim pokušava kod članica Ujedinjeni­h naroda izlobirati da ne podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Iz kabineta Cvijanović saopšteno je da je apsolutna neistina da je pismo poslato organima UN-A i misijama zemalja članica preko ambasadora Srbije pri UN-U. Upravo je suprotno, pismo je poslano redovnim diplomatsk­im kanalima, posredstvo­m MIP-A i Stalne misije BIH pri UN-U, ali oni nisu izvršili svoju zakonsku obavezu. Ministar inostranih poslova kaže da je civilizaci­jska dužnost da Rezolucija o Srebrenici bude usvojena.

- Nadamo se velikoj, masovnoj podršci. Žao mi je što Srbija koristi priliku da Vučić i njegovi saradnici odgurnu tu kolektivnu odgovornos­t od sebe i jednim tekstom, koji je čisti civilizaci­jski tekst zasnovan na pravnim činjenicam­a i aktima međunarodn­og prava, iskorače i budu sponzori takve rezolucije. Još za to imaju šansu, kaže Elmedin Konaković.

Ministar bezbjednos­ti Nenad Nešić tvrdi da vraćanje u prošlost ne donosi ništa dobro. Kaže, ako se sjećamo Srebrenice, tu je i Jasenovac.

- Zašto neko nakon toliko godina spominje genocid u Srebrenici i šta želi da postigne? Mislim da to u ovom trenutku nikome nije potrebno. Smatram da ne treba da živimo u prošlosti, nego da se okrenemo budućnosti, ističe Nešić.

Za Konakovića to je osnova za zdravu budućnost u BIH.

- Nikada neću shvatiti, nikada neću razumjeti kako neko može opravdati, glorificir­ati one koji su skupili civile, nenaoružan­e ljude, žene, djecu, pobili ih i bacili u masovne grobnice. Ja ne želim prevaspita­vati nikoga, to je pitanje ogledala onih koji gledaju u našu prošlost i to radimo zbog budućnosti BIH, a nezbogproš­losti,poručujeko­naković.

Ilija Cvitanović, delegat u Domu naroda PSBIH, kaže da treba sačekati odluku.

- Vidjećemo u kojem pravcu će ta rezolucija će ići. Ne mogu prejudicir­ati iz ove pozicije. Ako UN donese takvu rezoluciju, to se mora poštovati, konstatuje Cvitanović.

Podigla se prašina

Beogradski univerzite­tski profesor Ivan Videnović smatra da je ova rezolucija ustvari prijeko potrebna Srbiji.

- Podigla se prašina i sa jedne i sa druge strane. Rezolucija UN-A koja je najavljena, po onome što se sada zna o njoj, nema nikakvu pogrešku, neku pogrešnu ili tešku reč. Da je razuma i pameti, Srbija bi trebala oberučke da prihvati ovu rezoluciju, da je podrži i da bude jedan od njenih sponzora. Sasvim je prihvatlji­vo i čak poželjno da 11. juli postane Dan obeležavan­ja i sećanja na genocid u Srebrenici, jer to on jeste i to on zapravo i predstavlj­a, smatra Videnović.

U okviru prijedloga se dodaje da bi se Rezolucija donijela uoči 30. godišnjice genocida u Srebrenici, koja se obilježava 2025. godine.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovin­e i predsjedni­k Naroda i pravde Elmedin Konaković predao je krivičnu prijavu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) protiv ministra zdravstva Federacije BIH Nediljka Rimca.

Ministar Rimac je dva puta odbio dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankape­tanovića za generalnog direktora KCUS-A iako je privremeni­upravniodb­oroveustan­oveproveo konkursnu proceduru na kojoj je Gavrankape­tanović bio prvorangir­ani.

Također, Rimac se oglušio i na posljednji zaključak Vlade FBIH po kojemjeupr­avniodbort­rebaoizmij­eniti svoj zahtjev prema Rimcu, na osnovu čegabiontr­ebaodatisv­ojusaglasn­ost.

Rimac je, kako je ranije naveo, odbio dati saglasnost jer Gavrankape­tanović ne ispunjava uslove konkursa. U odgovoru je naveo da ne razumije novi zahtjev i ponovo odbio dati saglasnost, navodeći da Gavrankape­tanović nema certifikat iz oblasti menadžment­a.

Konaković je podnio krivičnu prijavu navodeći da Rimac pogoduje “interesnim grupama”.

Nezvanično, u krivičnoj prijavi koju je ministar Konaković podnio navedeno je da se sumnja da postoji kriminalna hobotnica koja želi opljačkati KCUS i da se u ovoj ustanovi pribojavaj­u dolaska prof. dr. Ismeta Gavrankape­tanovića.

“U krivičnoj prijavi piše da je ministar Nediljko Rimac namjerno prekršio zakon i zloupotrij­ebio svoja ovlaštenja”, navodi Konaković.

Podsjetimo, Vlada FBIH je u martu naknadno tražila od Upravnog

Nisu usamljeni glasovi u Srbiji koji 11. jula podsjećaju i srpsku javnost šta se tog dana desilo, ističe Videnović

Sumnja se da postoji kriminalna hobotnica koja želi opljačkati KCUS i da se pribojavaj­u dolaska Gavrankape­tanovića

odbora KCUS-A da ispravi prethodni zahtjev za saglasnost. Na sjednici Vlade FBIH, koja je održana u ponedjelja­k u Mostaru, ponovo je izostala saglasnost ministra Rimca.

 ?? / ANADOLIJA ?? ćnosti BIH
/ ANADOLIJA ćnosti BIH
 ?? ?? Nediljko Rimac je optužen da pogoduje interesnim grupama
Nediljko Rimac je optužen da pogoduje interesnim grupama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina