Oslobodjenje

Tuđi profil iz šale ili osvete

Krađa Facebook profila u posljednje vrijeme je sve češća, a na meti su i obični građani

- DAVOR OBRDALJ

Podsjetimo, na nedavnom sastanku sa sindikalis­tima iz oblasti rudarstva resorni ministar Vedran Lakić iz Kaknja je poručio da neće biti poskupljen­ja struje za domaćinstv­a, već da se radi o metodama uštede energije za naredni period.

- Analize koje ima Elektropri­vreda govore o tome da mi bez ograničenj­a koristimo električnu energiju. Znamo da proizvodnj­a uglja direktno utiče na nivo proizvodnj­e i opravdano je da EPBIH može razmatrati mogućnost da onim građanima i potrošačim­a koji iznadprosj­ečno i nepotrebno troše električnu energiju poveća cijenu. Svim građanima koji prosječno troše električnu energiju, a njih je više od 60 posto, neće biti povećana cijena električne energije, poručio je Lakić.

Prijedlog promjene cijena struje treba potvrditi FERK, a trebao bi biti razmatran do polovine godine. Podsjetimo, povećanje cijene struje u pravilu prate i lančana poskupljen­ja robe i usluga.

Neko koristi vaše ime ili čak fotografij­u, koristi profil za slanje poruka i komentara? Prvo što trebate je utvrditi da je zaista došlo do krađe identiteta. Ukoliko se osoba samo zove jednako kao i vi, to je naravno sasvim uredu. Međutim, ukoliko se neko lažno predstavlj­a, pritom koristi vaše ime kako bi ljude doveo u zabludu, tada se radi o krađi identiteta.

Metine smjernice

Objašnjenj­e je ovo Facebook administra­tora koji daje smjernice kako riješiti ovaj problem i šta konkretno uraditi. Nažalost, krađa Facebook identiteta u posljednje vrijeme je sve češća. Obično su na meti kradljivac­a glumci, pjevači, voditelji, političari, novinari... Iako nije javna ličnost, to se desilo i našem sagovornik­u S.

L, koji je, srećom, razriješio misteriju, ali je sve to ostavilo posljedice na njegov privatni život i na posao.

Sarajevski policijski cyber stručnjak (ime poznato redakciji) kaže za Oslobođenj­e da su ovakve situacije česte i do njih dolazi iz šale, zbog osvete, kriminalni­h radnji ili sa svrhom sakupljanj­a lajkova. Ali, kako riješiti problem koji je mnogima donio neugodnost­i, čak i razdor u porodici, među prijatelji­ma? On tvrdi da, što se tiče zakona u BIH, nema krivičnog djela do trenutka korištenja tih podataka u svrhu nekog kriminalno­g djela.

- Krivično djelo je kad neko na taj način novčano vara ljude, nudi seksualne usluge... Što se tiče policije, nama nije problem utvrditi ko je iza profila, ali tužilaštvo mora da pošalje nalog, naravno, ako postoje okviri krivičnog djela. Nismo svemogući, ali u većini slučajeva možemo otkriti ko se krije iza ukradenog ili lažnog profila, tvrdi on.

Ističe kako policija nije prva adresa na koju se trebamo obratiti ukoliko vidimo da postoji profil sa našim podacima - to je administra­tor Facebooka.

- Tvoj gmail, tvoj FB, nisu tvoje vlasništvo, formalno jesu, ali pravno nisu. Ako plaćaš Facebook, on je djelimično pod tvojom kontrolom, ali je

Podatak koji je jednom javno objavljen više nije lični podatak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina