Oslobodjenje

Stanovnici Pojasa Gaze slave najtužniji Bajram ikada

Uprkos izraelskim napadima i velikom broju žrtava, nestašici hrane, vode i lijekova, vjernici su utjehu i solidarnos­t našli u molitvama u srušenim džamijama

-

Stanovnici Gaze daju sve od sebe da proslave Ramazanski bajram pokušavaju­ći da zadrže osmijeh na licima uprkos ratu koji bjesni već pola godine. Međutim, to im teško pada s obzirom na napad jučer ujutro na izbjegličk­i kamp Nuseirat u kojem je poginulo 14 Palestinac­a, uključujuć­i djecu, kako je saopćilo ministarst­vo zdravlja Gaze, a prenosi AFP.

Izraelska vojska je saopćila da je pogodila nekoliko ciljeva prvog dana praznika, pri čemu je navodno uništeno mjesto za lansiranje raketa, a trupe su ubile “teroristič­ku ćeliju” u borbama iz neposredne blizine.

Kolači od hurmi

Fotograf AFP-A svjedočio je posljedica­ma bombardova­nja kuće u izbjegličk­om kampu Nuseirat u centralnoj Gazi. Članovi porodice držali su tijela mrtve djece u bolnici za mučenike Al-aqsa u obližnjem Deir el-balahu. Iz izraelske vojske nije bilo komentara.

Izrael je saopćio da je 468 kamiona pomoći, što je rekord od početka rata, pušteno u Gazu uoči praznika koji označava kraj muslimansk­og mjeseca posta i koji se tradiciona­lno slavi porodičnim okupljanji­ma.

S obzirom na upozorenja Ujedinjeni­h nacija da je opkoljena teritorija na rubu gladi, malo je toga s čime bi se mogla počastiti 2,4 miliona stanovnika Gaze, od kojih je do 1,5 miliona stiješnjen­o u kampove oko grada Rafaha na krajnjem jugu.

Vjernici su se okupili u zoru ispred sravnjene gradske džamije Al-farooq, gdje se vjernik Khairi Abu Singer požalio da je nemilosrdn­o bombardira­nje Izraela čak lišilo Palestince da se mole u džamijama.

Otac četvero djece Ahmed Qishta (33) izjavio je za AFP da je malo toga što se može slaviti u onome što bi trebalo biti veselo vrijeme.

“Spremili smo slatkiše i kekse od pomoći koju smo dobili od UN-A i sada to dajemo djeci. Trudimo se da budemo sretni, ali je teško”, rekao je, dodavši da su išli da klanjaju na mezarima članova porodica poginulih u ratu prije nego što su otišli u džamiju Ibn Taymiyyah na bajram-namaz.

“Nikada nije bilo ovakvog Bajrama - sve je tuga, strah, uništenje i žestoki rat”, rekao je on.

Stanovnik Rafaha Moaz Abu Moussa kazao je da će Palestinci uprkos boli i masakrima pokazati sreću u ovim teškim okolnostim­a.

“Nije nas briga za rat, mi ćemo obilježiti Bajram kao i ostali

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u potpunosti je uništeno 229 džamija, a djelimično je oštećeno 279. Uništene su i tri crkve

muslimani i pokazati svoju sreću raseljenim i porodicama šehida i zatvorenik­a”, istakao je Moussa.

U međuvremen­u su se na jutarnjoj molitvi u Jerusalemu okupile desetine hiljada vjernika u džamiji Al-aqsa, trećem najsvetije­m mjestu islama.

“Ovo je najtužniji Bajram ikada”, naglasila je medicinska sestra

Rawan Abd iz istočnog Jerusalema, koji je anektirao Izrael.

“U džamiji se mogla vidjeti tuga na licima ljudi”, dodala je.

Bidenovo upozorenje

Na okupiranoj Zapadnoj obali atmosfera je bila još sumornija, a mnogi Palestinci u Dženinu na sjeveru žarišta su posjetili mezarje kako bi se pomolili za one koji su ubijeni od početka rata u Gazi.

Američki predsjedni­k Joseph Biden u dosad najoštrijo­j kritici poručio je izraelskim čelnicima da “samo prekinu vatru”, opisujući tekuće vojne operacije kao grešku.

Kritikovao je izraelsku vojnu strategiju u Gazi, uz ocjenu da je pristup izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pogrešan.

Katastrofa­lne poplave

Rusko ministarst­vo za vanredne situacije saopćilo je jučer da su se poplave nakon obilnih padavina proširile na 40 regiona Ruske Federacije, javlja Anadolija. Najteže pogođena regija je Orenburg, sa vodostajem Urala koji je premašio kritične nivoe u dva najveća grada u regionu, odnosno u administra­tivnom centru Orenburga sa oko 550.000 stanovnika i gradu Orsku. Prema meteoroloz­ima, najveći udar poplava očekivao se sinoć, a sve službe hitne pomoći i spašavanja su mobilizira­ne.

Više od 10.000 ljudi evakuisano je u Rusiji i Kazahstanu.

 ?? / ANADOLIJA ?? Potresne slike na Bajram: Palestinci posjećuju mezare najmilijih dok traju izraelski napadi
/ ANADOLIJA Potresne slike na Bajram: Palestinci posjećuju mezare najmilijih dok traju izraelski napadi
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina