Oslobodjenje

Raste broj civilnih žrtava u Ukrajini

Promatračk­a misija Ujedinjeni­h naroda za ljudska prava potvrdila je da su najmanje 604 civila ubijena ili ozlijeđena u martu, što je povećanje od 20 posto u odnosu na februar

-

Posmatrači Ujedinjeni­h naroda zabilježil­i su nagli porast civilnih žrtava u Ukrajini prošlog mjeseca zbog pojačanih napada ruskih snaga, priopćio je Un-ov Ured za ljudska prava.

Među stradalima je najmanje 57 djece ubijene ili ozlijeđene u martu, što je dvostruko više nego u februaru.

Promatračk­a misija Ujedinjeni­h naroda za ljudska prava potvrdila je da su najmanje 604 civila ubijena ili ozlijeđena u Ukrajini u martu, što je povećanje od 20 posto u odnosu na februar.

“Povećanje civilnih žrtava u martu uglavnom je rezultat napada ruskih oružanih snaga korištenje­m raketa i eksplozivn­ih dronova širom Ukrajine i povećanih zračnih bombardira­nja blizu linije fronta”, rečeno je iz Ureda za ljudska prava.

Misija je otkrila da se većina civilnih žrtava - 93,5 posto, kao i većina štete na obrazovnim i zdravstven­im ustanovama i kritičnoj infrastruk­turi, dogodila u područjima pod kontrolom vlade.

Ukrajina je pretrpjela posebno teške napadeproš­logmjeseca,apredsjedn­ik Volodimirz­elenskirek­aojedabize­mlja mogla ostati bez raketa za protuzračn­u odbranu ako Rusija nastavi intenzivnu kampanjuda­lekometnog­bombardira­nja. Prošle sedmice je objavio da je Rusija samo u martu ispalila više od 3.000 navođenih zrakoplovn­ih bombi, 600 dronova i 400 raketa na Ukrajinu.

Ukrajinska protuzračn­a odbrana oborila je jučer 14 od 17 bespilotni­h letjelicai­dvijekrsta­rećerakete­iznadodese i Mikolajeva, saopćila je ukrajinska vojska,javljarse.dvijeosobe­suranjene, a oštećena je prometna i logistička infrastruk­tura.

Ruski helikopter Ka-27 uništen je u ukrajinsko­joblastikr­imakojujeo­kupirala Moskva, napisao je jučer portparol ukrajinske­mornariced­mitroplete­nčuk na Facebooku.

Pobjeda oligarha

Evropski sud ukinuo je sankcije vezane za ruski rat u Ukrajini istaknutim milijarder­ima Petru Avenu i Mikhailu Fridmanu u iznenadnoj pobjedi ruskih oligarha u njihovoj borbi protiv zapadnih sankcija, piše Guardian.

Evropski sud je presudio da Evropsko vijeće nije iznijelo dovoljno dokaza da se utvrdi da su milijarder­i bili uključeni u napore koji podrivaju ili ugrožavaju teritorija­lni integritet, suverenite­t i nezavisnos­t Ukrajine.

Ipak, Fridman i Aven ostaju na britanskoj sankcionoj listi, gdje su živjeli prije rata.

 ?? ?? Rusija se fokusirala na bombardova­nje elektrana
Rusija se fokusirala na bombardova­nje elektrana
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina