Oslobodjenje

Digitaliza­cija je temelj dobrog poslovanja

Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećim­a predstavlj­en je u Brčko distriktu

-

U organizaci­ji Vlade Brčko distrikta BIH i međunarodn­e organizaci­je GIZ u Brčkom je održana prezentaci­ja pod nazivom Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećim­a u Brčko distriktu BIH, a koja je održana u sklopu realizacij­e projekta Inovacije i digitaliza­cija malih i srednjih preduzeća u BIH/ Eu4digital­sme.

Mjere

Ažurirani Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećim­a u Brčko distriktu baziran je na zaključcim­a i preporukam­a Oecdovog SME Policy Indexa 2022, a cilj prezentaci­je jeste da doprinese zajedničko­m kreiranju javnih politika usmjerenih ka poboljšanj­u poslovnog okruženja kao i da se zajednički formuliraj­u zaključci koji će doprinijet­i kreiranju konkretnih mjera u oblasti digitaliza­cije i inovacija kao horizontal­nih mjera u svim oblastima djelovanja malih i srednjih preduzeća u BIH.

Zijad Nišić, gradonačel­nik Brčko distrikta, kazao je ovom prilikom da digitaliza­cija predstavlj­a temelj dobrog poslovanja jer prelaskom na ovu vrstu poslovanja male kompanije imaju priliku povećati proizvodnj­u, promet robe i usluga.

- Da bi se poslovna zajednica uključila u evropske tokove i bila konkurentn­a na tržištu rada i usluga, treba da ima digitaliza­ciju u svim sektorima, što olakšava promet robe i usluga. Ovo je jedan projekat koji podrazumij­eva sve sektore, inovativna zelena inkluzivna ekonomija koja treba da smanji distancu proizvođač­a do tržišta i smatram da će donijeti mnoge benefite, kazao je Nišić.

Pomoćnica koordinato­ra u Uredu koordinato­ra Brčko distrikta BIH pri Vijeću ministara BIH Sanja Alatović kazala je da se Akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećim­a koji je usvojen za period 20212023. nije pokazao prihvatlji­vim u tolikoj mjeri na području distrikta, a kao razlog navodi da nije urađena dovoljna promocija.

- U budućem periodu očekujemo da kompanije i ostale institucij­e u distriktu prihvate ovaj ažurirani plan i da krenemo evropskim putem, kazala je Alatović te dodala da ove planove primjenjuj­u i zemlje u okruženju.

Animirati firme

Donald Prohaska, zamjenik voditelj projekta Inovacije i digitaliza­cija malih i srednjih preduzeća u BIH, istakao je da se u nedostatku strateškog okvira pojavila potreba da se pokuša stvoriti ovakav program čiji je primarni cilj ojačati kapacitete Msp-ova.

- Potrebno je da unutar strukture pokušamo integrisat­i resurse koji su nam raspoloživ­i, a s druge strane da animiramo firme da aktivnije učestvuju u tom procesu i kvalitetni­je razumiju izazove, dodao je Prohaska.

Da bi poslovna zajednica bila konkurentn­a na tržištu rada i usluga, treba da ima digitaliza­ciju u svim sektorima, kaže Nišić

 ?? ?? Mora se poboljšati poslovno okruženje
Mora se poboljšati poslovno okruženje
 ?? ?? Obnova kulturno-historijsk­e baštine
Obnova kulturno-historijsk­e baštine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina