Oslobodjenje

Al-arabiju prvi Superkup

Jedini gol na meču postigao je napadač Youssef Msakni u 58. minuti, a cijelu utakmicu za ekipu Sharjah odigrao je naš reprezenta­tivac Miralem Pjanić

- Piše: BOJAN MUSTUR, DOHA

Prošlog petka je u glavnom gradu Katara Dohi odigrano novo fudbalsko takmičenje Qatar-uae Super Cup. Sastali su se pobjednik prošlogodi­šnjeg Amir Cupa katarska ekipa Al-arabi i pobjednik Kupa predsjedni­ka UAE ekipa Sharjah, za koju nastupa naš dugogodišn­ji reprezenta­tivac Miralem Pjanić.

Prije početka same utakmice vidjeli smo spektakula­rno otvaranje sa videoproje­kcijama na zelenom travnjaku. Prethodnih godina organizato­ri sportskih i drugih događaja u Kataru su nas navikli na razne tehnološke inovacije i čuda, sve u cilju savršenog ambijenta i užitka za vjernu publiku.

Susret

Susret je počeo u 19 sati po lokalnom vremenu na stadionu Althumama na kojem su bila prisutna 17.362 navijača. Na istom ovom zdanju su do sada odigrane mnoge utakmice FIFA Arapskog (2021) i Svjetskog prvenstva (2022), te

Azijskog kupa održanog ove godine u januaru i februaru na kojem je domaći Katar sasvim zasluženo trijumfova­o.

Al-arabi je nastupio u najjačem sastavu sa najvećim zvijezdama, nekadašnji­m igračima PSG-A pročitao loptu i blokirao ono što bi mogao biti gotovo siguran gol. U petoj minuti sudijske nadoknade nakon drugog žutog kartona isključen je Verratti zbog povlačenja dresa Argentinca Sebastiána Tagliabuéa. Prekršaj je zahtijevao VAR provjeru za potencijal­ni jedanaeste­rac, ali je nakon dugog pregleda odlučeno da se ne svira penal.

Do kraja meča Sharjah je pokušavao da izjednači, ali bez većih uspjeha. Tako je katarski Al-arabi u svojoj historiji osvojio prvi internacio­nalni trofej, nakon izgubljeno­g finala Azijske lige šampiona za sezonu 1994/95.

Njegova ekselencij­a Jassim bin Rashid al-buainain, predsjedni­k Fudbalskog saveza Katara (QFA) i EXPO Stars League, te gospodin Mohammed Khalifa al-suwaidi, potpredsje­dnik QFA, uručili su pehar pobjedniku, te medalje za sve aktere ovog takmičenja. Treba naglasiti da je naš dugogodišn­ji reprezenta­tivac Miralem Pjanić pružio solidnu partiju za Sharjah, odigravši svih 90 minuta. Pred sam kraj meča, zbog protesta, dobio je žuti karton.

Uae-qatar Super Cup Shield

Ovaj veliki događaj ima za cilj da istakne značaj i saradnju između dviju susjednih zemalja, Katara i Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, te da prikaže ono najbolje u sportskom, odnosno fudbalskom smislu. Tako je u subotu na stadionu Rashid u Dubaiju sa početkom od 20.30 sati, u okviru prvog takmičenja Uae-qatar Super Cup Shield, odigran meč između šampiona emiratske ADNOC Pro League 2022/2023. Shabab al-ahlija i pobjednika Qatar Stars League 2022/2023. ekipe Al-duhaila. Gosti su poveli sjajnim golom Philippea Coutinha udarcem sa velike udaljenost­i u 36. minuti prvog poluvremen­a. Izjednačio je srbijanski internacio­nalac Luka Milivojevi­ć u 55. minuti, da bi pitanje pobjednika riješio Brazilac Igor Jesus udarcem glavom u 93. minuti za konačnih 2:1. Tako je domaći Shabab al-ahli nakon velike drame u završnici osvojio prvo izdanje Uae-qatar Super Cup Shielda.

 ?? / BOJAN MUSTUR ?? Slavlje pobjedničk­e ekipe
/ BOJAN MUSTUR Slavlje pobjedničk­e ekipe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina