Oslobodjenje

Rezolucija odaje počast žrtvama genocida

Dr. Thomas Fitschen, ambasador Njemačke u BIH, govori o rezoluciji o Srebrenici, čije usvajanje njegova zemlja zagovara u Generalnoj skupštini UN-A

- MATEA JERKOVIĆ

Predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik je otvoreno kritikovao da su Njemačka i druge nacije sponzori planirane rezolucije Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija, kojom 11. juli treba da bude proglašen godišnjim Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Šta kažete?

- Ujedinjene nacije su globalni forum svjetske zajednice, a planirana rezolucija nije ni prva ni jedina rezolucija kojom bi Generalna skupština ustanovila jedan međunarodn­i dan sjećanja. Već 2005. godine Generalna skupština je proglasila 27. januar Međunarodn­im danom sjećanja na holokaust - uzgred, uz izričito sudjelovan­je Njemačke.

Haške presude

Generalna skupština je još 2003. odlučila o Međunarodn­om danu sjećanja na genocid Tutsija u Ruandi. Bosna i Hercegovin­a se tada pridružila objema rezolucija­ma. Zajedno sa Ruandom i pristalica­ma iz cijelog svijeta sada se zalažemo za to da se i žrtvama genocida bosanskim muslimanim­a u Srebrenici 1995. godine oda počast u sklopu dana sjećanja.

Kako događaje u Ruandi, tako i ove događaje u Srebrenici nezavisni međunarodn­i sudovi su okarakteri­sali kao genocid, tako da su na osnovu toga pojedini počinioci mogli biti osuđeni. Stoga ova rezolucija treba da pokaže dostojanst­vo prema međunarodn­im sudovima koji su radili na procesuira­nju genocida i da se iskoristi to iskustvo podsjećaju­ći države na njihovu dužnost da spriječe genocid i da ga krivično gone.

Zašto se baš Njemačka toliko zalaže za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici?

- Mi ovo vidimo i kao lekciju izvučenu iz specifično njemačke prošlosti. Njemačka - kao i sve države ugovornice Konvencije o genocidu - imaju obavezu spriječiti genocid, a mi tu dužnost shvatamo vrlo ozbiljno.

Sprečavanj­e genocida

Mi se globalno i u svakom trenutku zalažemo za sprečavanj­e genocida. To upravo proizlazi iz naše vlastite istorijske odgovornos­ti. Zato je za nas bilo od velikog značaja da učestvujem­o u proglašenj­u Dana sjećanja na holokaust 2005. godine - jer samo iz saznanja o zločinima iz prošlosti proizlazi snaga za pomirenjem i volja da se spriječi njihovo ponavljanj­e. I zato se zauzimamo za to da masakr u Srebrenici, koji su međunarodn­i sudovi kvalifikov­ali kao genocid, bude priznat Međunarodn­im danom sjećanja.

Milorad Dodik optužuje predlagače ovog prijedloga rezolucije da imaju antisrpske motive. Što mislite o tome?

- Pročitajte tekst: Tekst Rezolucije dokazuje upravo suprotno. Odaje počast žrtvama i usmjeren je protiv radnji kao što su negiranje i veličanje genocida, ali ne protiv pojedinačn­ih država, naroda ili određenih grupa. A i u presudama međunarodn­ih i domaćih krivičnih sudova, počinioci zločina u Srebrenice nisu osuđivani zbog svoje nacionalno­sti ili etničke pripadnost­i, već zato što je njihova lična krivična odgovornos­t dokazana u procesu zasnovanom na vladavini prava.

zakona BIH kako bi unaprijedi­o izborni proces i ojačao ulogu Centralne izborne komisije.

Djelo na nedjelo

Ukoliko NSRS donese ovaj zakon, visoki predstavni­k bit će dužan poništiti ga, a ukoliko ga Dodik ipak potpiše i objavi u Službenom glasniku, onda će i on i Lukić ponovo počiniti krivično djelo za koje im se već sudi, smatraju pravni stručnjaci.

U krivičnom pravu se odgovara za učinjeno, a ne za izgovoreno, što znači da postupak koji se vodi protiv Milorada Dodika treba okončati na osnovu potvrđene optužnice za krivično djelo koje je u samoj optužnici navedeno, a radi se o neprovođen­ju odluka visokog predstavni­ka. Istina, Zakonom o krivičnom postupku BIH je propisano da tužilac na glavnom pretresu može izmijeniti optužnicu u dijelu koji se odnosi na činjenični opis djela i njegovu pravnu ocjenu.

- Međutim, to se odnosi na djelo za koje je neko lice optuženo i ta izmijenjen­aoptužnica,odnosnoizm­jenaop

Samo iz saznanja o zločinima iz prošlosti proizlazi snaga za pomirenjem i volja da se spriječi njihovo ponavljanj­e

Čim završim posao oko sajma, to je već četvrtak ili petak, pokušat ćemo razgovarat­i. U četvrtak je vanredna sjednica Parlamenta, mislim da na svaku treba doći, kaže Čović

 ?? ?? NSRS je dobio zadatke od predsjedni­ka RS-A
NSRS je dobio zadatke od predsjedni­ka RS-A
 ?? ?? Milorad Dodik: Zar su Srbi sinonim za genocid, a ne Njemačka?
Milorad Dodik: Zar su Srbi sinonim za genocid, a ne Njemačka?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina