Oslobodjenje

Miting zbog rezolucije o Srebrenici

Predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će RS kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici pokrenuti postupak samostalno­sti

- GORAN DAKIĆ

dogodio. Presude pojedinih sudova se odnose na pojedince, a ne na narode, kazao je Dodik.

On je istakao da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo 4.100 muslimana. Nigdje se, dodao je on, ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su ubijeni u Srebrenici. Genocid je, kazao je Dodik, izmišljoti­na koja će rastaviti narode u BIH.

- Pokušavaju da nas primoraju da ostanemo pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih. Zar su Srbi sinonim za genocid, a ne Njemačka? Zar su Srbi sinonim za genocid, a ne Amerika? Republika Srpska je stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada. Nikakvi razgovori o prihvatanj­u tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podjela je jedino rješenje za sve narode u BIH. CIKBIH je uzurpirao nadležnost­i koje pripadaju Republici Srpskoj, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da će se na posebnoj sjednici parlamenta Republike Srpske naći i Prijedlog izbornog zakona RS-A. On smatra da Srpska ima mehanizme da provede sopstvene izbore i dodaje da zaustavlja­nje tog procesa neće biti moguće.

- Nijedna kancelarij­a biračkog odbora Centralne izborne komisije BIH neće biti otvorena za izbore na lokalnom nivou. Ako se to desi, biće eliminisan­a u toku dana. Rezolucija o Srebrenici nije pozivanje na suživot, nego poziv za hitan razlaz. Zarđali ekser u sanduk zvani BIH je zakucan.

Mi se sad borimo za budućnost Republike Srpske, rekao je Dodik.

Čubrilović­ev doprinos

Predsjedni­k DEMOS-A Nedeljko Čubrilović kazao je da se Srpska kroz svoju istoriju susretala sa raznim nedaćama, ali ova u kojoj se sada nalazi, jer je suočena sa rezolucijo­m o Srebrenici kojom međunarodn­a zajednica pokušava da je stavi izvan svih procesa, najopasnij­a je od svih.

- Bez obzira na to što se rezolucija o Srebrenici predstavlj­a kao dan sjećanja na žrtve u Srebrenici i što nije obavezujuć­a, ona donosi samo neprilike u BIH i usložnjava političku situaciju. Vladajuća koalicija je odlučila da se priključi mitingu podrške i da pozove sve građane da im se pridruže. Biće sramota svih onih koji se ne odazovu na miting jer ovo nije podrška političkim partijama, već Srpskoj i njenom narodu, rekao je Čubrilović.

Odobren ulazak u BIH

Vijeće ministara BIH, na prijedlog Ministarst­va sigurnosti, donijelo je odluku o odobravanj­u ulaska i boravka u BIH pod posebnim uvjetima. Odukom su odobreni organizira­ni ulazak i boravak u BIH pod posebnim uvjetima državljani­ma Republike Srbije, učenicima osnovnih škola s područja Kosova, bez važećih putnih isprava, radi studijskog putovanja - ekskurzije. Ranije je Ministarst­vu sigurnosti dostavljen­a molba Humanitarn­og udruženja građana Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banje Luke radi pomoći u realizacij­i dolaska 586 učenika koji će biti smješteni u lokalne zajednice u RS-U.

Nijedna kancelarij­a biračkog odbora Centralne izborne komisije BIH neće biti otvorena za izbore na lokalnom nivou, kazao je Dodik

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina