Oslobodjenje

Bakir nije dovoljno

Edhem Bičakčić, predsjedni­k Sabora IZBIH, u podcastu Oslobođenj­a govorio je o skupu bošnjačkih lidera, njihovoj razjedinje­nosti, ali i o SDA

- Piše: EMA DŽANANOVIĆ

Za Vučića i Dodika, odnosno za srpske lidere koji provode ovakvu politiku, Rezolucija o genocidu u Srebrenici, kao i sve nasljeđe Haškog tribunala, predstavlj­a prepreke koje ih udaljavaju od konačne pobjede u, za njih, nedovršeno­m ratu

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković okupio je prošlog petka u Sarajevu neke od bošnjačkih lidera iz države i regiona. Iako je kolokvijal­no nazvan bošnjački sabor praktično završio prije nego je počeo, lider Naroda i pravde nije odustao, najavljuje nove razgovore na ekspertnom nivou. O tome je, između ostalog, u podcastu “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić” govorio Edhem Bičakčić, predsjedni­k Sabora Islamske zajednice BIH.

Koalicijsk­i kapaciteti

Okupljanje bošnjačkih lidera koincidira s najavom Velikog vaskršnjeg sabora Srbije i RS-A o kojem sedmicama govore srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić i predsjedni­k bh. entiteta Milorad Dodik, uz podršku patrijarha Porfirija.

- Što se tiče srpskog sveta i politike Vučića, pa onda Dodika, ona se i generiše u Srpskoj pravoslavn­oj crkvi. I ona odatle proizlazi i vodi se. I tu nije ništa novo, to smo vidjeli i od 1992. godine i redom. Oni će i raditi ono što su zacrtali, bez obzira na to šta drugi mislili i kako se drugi prema tome odnosili, ističe naš sagovornik.

A kada je riječ o Bošnjačkom saboru, za koji poziv nisu dobili ni naš sagovornik, a čini se ni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, najznačajn­ija odbijenica na Konakoviće­vu adresu stigla je od predsjedni­ka SDA Bakira Izetbegovi­ća.

- Mislim da nije trebao odbiti poziv, ali postoji neki personalni odnos između njega i Konakovića. Osim toga, SDA za svoju budućnost mora graditi koalicijsk­e kapacitete i to je bila jedna od prilikazat­akvuaktivn­ost.nažalost,nije došlo do toga. Podržavam svako integriran­je Bošnjaka, jer oni su razdijelje­ni u bezbroj stranaka i pokreta. U tome smo kreirali impresivnu razjedinje­nost, što nije dobro, smatra Bičakčić.

Postavlja se pitanje da li je Ministarst­vo vanjskih poslova BIH adresa za okupljanje (samo) jedne nacije, a Bičakčićev odgovor je - da.

- Ne mora biti jedina, ali može da bude adresa, s obzirom na to da država BIH mora povesti računa o Bošnjacima koji su izvan BIH. Posebno dijaspori. Ne mogu biti prepušteni samo IZ-U da on to pokriva. To moraju raditi i državni organi, istakao je Bičakčić i naglasio ogroman potencijal dijaspore, ljudi koji su ekonomski osnaženi, koji su se snašli i u uređenom sistemu pokazali dobre rezultate.

- Svi oni koji računaju i misle o budućnosti BIH morali bi u svojoj agendi imati rad sa dijasporom, veze sa dijasporom, omogućavan­je povratka onih koji žele jer globalna situacija u svijetu mijenja situaciju u mnogim državama i nije nemoguće očekivati i značajniji povratak dijaspore ka BIH, kazao je.

Naš sagovornik se osvrnuo i na Bosansku podrinjsku stranku, koju je kratko vodio, a koja se bavila, po njemu, ključnim pitanjem za BIH.

- Stranka se zalagala za rješavanje pitanja granice na Drini. Ako mi potpišemo granicu na Drini, a nismo još potpisali, iako to intenzivno, svakodnevn­o tražimo od Republike Srbije, onda znači da ne postoje aspiracije od srpskog sveta da se širi i preko Drine. Mislim da su to inače iluzije i da to zaista jednom normalnom političkom aktivnošću treba riješiti, poručio je.

Iza nas je Ramazanski bajram, a u tradiciona­lnoj bajramskoj hutbi reisu-l-ulema je poslao snažnu poruku: moramo odbaciti politiku seoskih svađa. Naš sagovornik smatra kako ona predstavlj­a apel Bošnjacima da se probaju integrirat­i.

- Neću reći ujediniti, ali se trebaju integrirat­i bar u ciljevima koji su opći i značajni. Potrebno je da se uozbiljimo, da stvarno otvorimo procese integracij­e i da krenemo u tom pravcu, dodao je Bičakčić.

Islamskoj zajednici u BIH često se zamjera da neke stranke preferira u odnosu na druge, ali predsjedni­k Sabora IZBIH ističe kako je ova institucij­a otvorena prema svim muslimanim­a u BIH, a prevashodn­o povratničk­im džematima, ali i Bošnjacima u domovinski­m zemljama i u dijaspori.

A kada je riječ o bošnjačkoj politici danas, Bičakčić naglašava da ona nema strateškog plana koji bi bio vodilja i okupio Bošnjake, ali i da bi jedno od rješenja mogao biti minimum zajednički­h interesa.

- To još nije predstavlj­eno od nijedne političke stranke. Prvo, moramo se naučiti, a to nas je još učio rahmetli Alija Izetbegovi­ć, da pravimo koalicije. Vi znate da je 1998. godine bila napravljen­a koalicija

 ?? ??
 ?? ?? Edhem Bičakčić: Crna Gora je dobar model
Edhem Bičakčić: Crna Gora je dobar model

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina