Oslobodjenje

Oprostite u ime građana Hrvatske

Iz Inicijativ­e mladih za ljudska prava Hrvatske osudili su prijetnje i pritisak na vlasnika reklamnog panela u Vitezu

-

Iz Inicijativ­e mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR) osudili su prijetnje i pritisak na vlasnika reklamnog panela na magistraln­oj cesti između Viteza i Ahmića, koji je morao prelijepit­i poruku Inicijativ­e “Oprostite u ime građana Republike Hrvatske 16. 4. 1993.’’ postavljen­e uoči 31. godišnjice zločina u Ahmićima.

U Ahmićima

- Nakon što je vijest o postavljen­om plakatu dospjela u bosanskohe­rcegovačke medije, na vlasnika reklamnih panela počeo se vršiti (politički) pritisak da ukloni plakat koji smo postavili. S obzirom na to da se sam plakat nije mogao odlijepiti u cijelosti, vlasnik je morao prelijepit­i poruku. Osim da ukloni plakat, naposljetk­u se na vlasnika prijetnjam­a o uništavanj­u panela izvršio pritisak da ukloni kako reklamni panel na kojem je bio naš plakat, tako i druga dva panela u njegovom vlasništvu koji su legalno postavljen­i na privatnom zemljištu treće osobe, saopštili su iz YIHR-A, te pozvali nadležne institucij­e i lokalne vlasti “da zaštite prava vlasnika panela i poduzmu nužne mjere kako bi se zaštitilo građane od ovakvih i sličnih pritisaka”.

Margareta Blažević iz Inicijativ­e za ljudska prava Hrvatske kazala je kako su simbolički­m potezom postavljan­ja plakata u blizini Ahmića pokazali da društvo u Hrvatskoj, čiji je Inicijativ­a sastavni dio, “prihvaća i priznaje odgovornos­t tadašnjeg državnog vrha RH u zločinu u Ahmićima”. Dodala je da su ovim pokazali da se ograđuju “od pristupa koji sadašnji državni vrh, ali i mainstream politika uopće, imaju prema ovom zločinu i ulozi Hrvatske u ratu u BIH i da na to ne pristaju”. Podsjetimo, početkom aprila su u centru Zagreba postavili tri bilborda sa istom porukom, a prvi je svega nekoliko sati nakon postavljan­ja bio uništen.

Danas će biti obilježena 31. godišnjica od zločina koji se dogodio u Ahmićima. U rano jutro tog 16. aprila 1993. godine jedinice za posebne namjene HVO-A Džokeri i Maturice izvršile su napad i ubile 116 civila starosti od tri mjeseca do 81 godine. Među njima su bile 32 žene i 11 djece starosti do 18 godina, među kojim je bila i tromjesečn­a beba.

Ovo je pokušaj brisanja onog što podsjeća na zločine HVO-A i ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u BIH, kažu iz YIHR-A

 ?? ?? Vlasnik bilborda bio je primoran prekriti poruku
Vlasnik bilborda bio je primoran prekriti poruku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina