Oslobodjenje

Zapad traži od Izraela da ne odgovori Iranu

Izrael ne bi trebao eskalirati situaciju na Bliskom istoku, jer je iranski napad za vikend bio dvostruki poraz, rekao je šef britanske diplomatij­e

-

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski šef diplomacij­e David Cameron pozvali su jučer Izrael na izbjegavan­je daljnje eskalacije sukoba s Iranom, javljaju svjetske novinske agencije.

Potpuni neuspjeh

Izrael ne bi trebao eskalirati situaciju na Bliskom istoku, jer je iranski napad za vikend bio dvostruki poraz, rekao je britanski ministar vanjskih poslova, prenosi Anadolija. U razgovoru za Sky News, David Cameron je rekao da je napad bio skoro potpuni neuspjeh.

“Nadamo se da neće biti uzvratnog odgovora, već da bi se fokus svijeta trebao prebaciti na Hamas. Još drže taoce. Ponuđen im je dogovor da zatvorenic­i mogu biti pušteni iz izraelskih zatvora u zamjenu za neke od talaca, i doći će do pauze u borbama. To je ono sljedeće što treba da se desi. I to je ono na šta se, nadam se, možemo fokusirati”, rekao je Cameron.

Ponovivši posvećenos­t Velike Britanije sigurnosti Izraela, Cameron je kazao da njegova zemlja podržava pravo Izraela na samoodbran­u. On je rekao da je uloga Velike Britanije u vojnim operacijam­a bila obezbjeđiv­anje aviona za podršku avionima američkih zračnih snaga kako bi Amerikanci mogli učiniti više nad nebom Izraela.

Upitan o pravu Irana da uzvrati na bombaški napad na ambasadu u Damasku 1. aprila, Cameron je rekao da postoji ogroman stepen razlike između onoga što je Izrael uradio u Damasku i 301 oružje koje je lansirala država Iran na državu Izrael.

Šef britanske diplomatij­e, također, smatra da je napad nepromišlj­ena i opasna stvar za Iran.

Humanitarn­a katastrofa

Cameron je govorio i o humanitarn­oj situaciji u Pojasu Gaze i istakao da je nepuštanje veće pomoći u

Gazi bila greška. Naveo je da je Velika Britanija izraelskim zvaničnici­ma prenijela da trebaju otvoriti granične prelaze kako bi humanitarn­i radnici mogli obilaziti Gazu.

Francuski avioni presreli su ono što su trebali tokom iranskog napada na Izrael, rekao je Macron.

“Već godinama imamo vojnu bazu u Jordanu za borbu protiv terorizma”, kazao je francuski predsjedni­k.

Na rubu litice

Visoki predstavni­k EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je jučer da je možda nekome u interesu izbijanje šireg regionalno­g rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavlja­nje vojnih djelovanja u Pojasu Gaze i pozvao je na deeskalaci­ju sukoba između Izraela i Irana. Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovaraju­ći na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku.

“Nalazimo se na rubu litice i moramo se odmaknuti”, kazao je Borrell.

Francuski avioni presreli su ono što su trebali tokom iranskog napada na Izrael, istakao je Macron

Odlučan odgovor

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski osudio je iranski napad bespilotni­m letjelicam­a i projektili­ma na Izrael te istaknuo da njegova zemlja treba pomoć saveznika kako bi se odbranila od prijetnji iz zraka, baš kao što je to učinio Izrael.

“Akcije Irana prijete cijeloj regiji i svijetu, baš kao što akcije Rusije prijete proširenje­m sukoba. Suradnja između dva režima u širenju terora mora naići na odlučan odgovor svijeta”, objavio je Zelenski na platformi X.

On je rekao da je svijet vidio da Izrael nije bio sam u svojoj odbrani, nego da su prijetnje na nebu uništavali i njegovi saveznici.

Napad nožem u crkvi

Nekoliko ljudi ranjeno je u napadu nožem u crkvi u Walkleyu, oko 30 kilometara zapadno od središnje poslovne četvrti Sydneya. Policajci su uhapsili muškarca i priveden je na ispitivanj­e. Žrtve napada zadobile su povrede koje nisu opasne za život i pružena im je hitna medicinska pomoć, priopćila je policija. Lokalni mediji izvijestil­i su da su čelnik crkve i nekoliko vjernika izbodeni nožem tokom službe u crkvi. Videosnimk­e incidenta koje kruže internetom prikazuju muškarca kako nasrće i ubada govornika.

 ?? / ANADOLIJA ?? Aerodrom u Tel Avivu ponovo je otvoren
/ ANADOLIJA Aerodrom u Tel Avivu ponovo je otvoren
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina