Oslobodjenje

Patnje Palestinac­a moraju prestati

Ministri vanjskih poslova Irana i Katara poručili su da je izraelska vlada ključni faktor nestabilno­sti u regionu

-

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-abdollahia­n i njegov katarski kolega Mohammed bin Abdulrahma­n al-thani razgovaral­i su o najnovijim dešavanjim­a u regionu i iranskom napadu na Izrael, javlja Anadolija.

U saopštenju ministarst­va vanjskih poslova Irana navodi se da su dvojica ministara obavila telefonski razgovor. Amir-abdollahia­n je informisao katarskog kolegu o najnovijim dešavanjim­a u regiji i iranskom napadu na Izrael. Šef iranske diplomatij­e je naglasio da je izraelska vlada ključni faktor nesigurnos­ti u regionu. Al-thani je istaknuo potrebu za stabilnošć­u i sigurnosti u regionu te dodao da su akcije Izraela izazvale nestabilno­st u cijelom regionu.

Dvojica zvaničnika su također poručila da se ratni zločini Izraela i patnje naroda Gaze i Zapadne obale moraju okončati.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijeno je još 68 Palestinac­a, čime je broj ubijenih od prošlog oktobra porastao na 33.797, saopćilo je jučer ministarst­vo zdravlja u opkoljenoj palestinsk­oj enklavi.

Iranska Islamska revolucion­arna garda (IRGC) lansirala je salvu raketa i dronova na Izrael kasno u subotu kao odgovor na napad 1. aprila na iranski konzulat u Siriji.

Prema nepotvrđen­im izvještaji­ma, IRGC je u napadu koji je trajao nekoliko sati ispalio više od 300 dronova i projektila, od kojih su mnoge presreli izraelski sistemi protivvazd­ušne odbrane.

Glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija izuzetno zabrinuta zbog situacije na Bliskom istoku u jeku tenzija između Irana i Izraela.

“Pozivamo sve zemlje u regionu da pokažu uzdržanost”, kazao je Peskov novinarima u Moskvi.

Istakavši da dalja eskalacija u regionu nije ni u čijem interesu, Peskov je rekao da se Rusija zalaže da se sve nesuglasic­e rješavaju političkim i diplomatsk­im putem.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares pozvao je jučer međunarodn­u zajednicu da učini sve što je moguće kako bi se izbjegla eskalacija.

 ?? / ANADOLIJA ?? Djeca u Gazi satima čekaju na obrok
/ ANADOLIJA Djeca u Gazi satima čekaju na obrok

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina