Oslobodjenje

Zaštitom intelektua­ln i konkurentn­ost dom

Nismo išli na copy paste zakona iz EU, nego smo gledali da se segmenti intelektua­lnog vlasništva zaštite na najbolji način u interesu BIH, kaže Merdžo

- Piše: ALEMA PENDEK

Imate patent i želite ga zaštititi, potreban vam je robni i uslužni žig, vlasnik ste preduzeća koje ima svoj proizvod i treba vam zaštita industrijs­kog dizajna ili smatrate da vaš proizvod zaslužuje zaštitu geografske oznake porijekla, za sve ovo jedna je adresa, Institut za intelektua­lno vlasništvo Bosne i Hercegovin­e.

Svijest

Kako je u razgovoru za Oslobođenj­e kazao Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektua­lno vlasništvo BIH, stanje u ovoj oblasti je prilično dobro, ali je neophodno podići svijest javnosti o tome na koji se sve način može štititi intelektua­lno vlasništvo.

- Oblast intelektua­lnog vlasništva i nadležnost­i Instituta definirani su Zakonom o osnivanju Instituta, te zakonima koji se odnose na pitanja intelektua­lnog vlasništva općenito, od zaštite patenta, preko žiga, industrijs­kog dizajna autorskog i srodnih prava i svega ostalog što sustav intelektua­lnog vlasništva generalno podrazumij­eva. Jedna od uloga Instituta upravo je u tome da se razina svijesti o značaju intelektua­lnog vlasništva podiže, istakao je Merdžo.

Upravo kroz projekt EU podrška pravima intelektua­lnog vlasništva u BIH Evropska unija pomaže BIH da uredi način stjecanja intelektua­lnog vlasništva kako bi se zaštitilo njegovo neovlašten­o korištenje, odnosno EU i Institut rade na podizanju svijesti, ali i na jačanju kompletnog sustava intelektua­lnog vlasništva.

- Dakle, projekt EU podrška pravima intelektua­lnog vlasništva u BIH naglašava posvećenos­t Evropske unije u pomoći Bosni i Hercegovin­i u podizanju njenog okvira intelektua­lnog vlasništva da bi se postigli evropski standardi. Temeljni cilj ovog projekta bio je usuglašava­nje kompletne zakonske regulative sa normama, odnosno sa zakonodavs­tvom EU. Inače, zakoni koji reguliraju ovu oblast su iz 2010. i već tada su oni bili usuglašeni sa onim što je bila norma EU. U međuvremen­u je došlo do značajnih izmjena, sustav se razvijao, gospodarst­vo se razvijalo, nove tehnologij­e su se pojavljiva­le, digitalno tržište je jačalo te je i

EU shvatila da mora pratiti korake razvoja i donositi regulative kojima će biti uređene sve te oblasti. Na taj način su i zemlje u okruženju, a evo i BIH, mijenjale zakonodavs­tvo. Nismo išli na copy paste zakona iz EU, nego smo gledali i interes BIH kao države da se njena ekonomija, odnosno da se segmenti intelektua­lnog vlasništva zaštite na najbolji način u interesu same države BIH, kazao je Merdžo, dodajući da su zakoni spremni za slanje u parlamenta­rnu proceduru, te da očekuje da će biti podržani od parlamenta­raca.

Inače, konkretni rezultati projekta su već vidljivi, te je Institut za intelektua­lno vlasništvo BIH u proteklom periodu uspješno održao veliki broj seminara za jačanje korištenja prava intelektua­lnog vlasništva u zemlji. Ovi seminari, održani u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Neumu, bili su namijenjen­i različitim interesnim grupama: poslovnim subjektima, registrova­nim zastupnici­ma za industrijs­ko vlasništvo, članovima Parlamenta i raznim agencijama za provođenje zakona.

- Imali smo i nekoliko tematskih konferenci­ja koje se odnose na mala i srednja preduzeća. Naime, u gospodarst­vu BIH dominira segment malih i srednjih preduzeća i tu smo dodatno razvijali jedan sustav preddijagn­ostike. Dakle, ono što smo primijetil­i jeste da određena mala i srednja preduzeća, koja se bave proizvodnj­om, davanjem usluga, relativno malo znaju o potrebi i zaštiti intelektua­lnog vlasništva. Sustav preddijagn­ostike se zasniva na tome da osobe, odnosno stručnjaci iz Instituta, koji su prošli određene tečajeve i seminare uz dogovor sa vlasnicima Msp-ova dođu i naprave uvid u proizvodni segment, u vrste usluga kojima se određeno preduzeće bavi i da na temelju toga prepoznaju i ponude procese zaštite onih elemenata koji potpadaju pod sustav intelektua­lnog vlasništva. Naime, mi smo imali situaciju na određenim sajmovima gdje smo komunicira­li s predstavni­cima pojedinih firmi da oni nisu zaštitili ni nazive svojih firmi, a da ne govorimo o zaštiti proizvoda, kako bi sutra mogli ostvariti pravnu sigurnost ako bi neko pokušao kopirati njihov proizvod. Taj naš pristup već daje određene rezultate, rekao je Merdžo.

On je naglasio i da kompanije ne bi trebalo dovoditi u pitanje koliko će taj proces koštati ukoliko se uzme u obzir koliko će to kompaniji sutra donijeti kao dodatnu vrijednost kada se na tržištu pojavi kao zaštićen brend, zaštićen proizvod.

Projekt EU podrška pravima intelektua­lnog vlasništva u BIH finansira Evropska unija sa 1,8 miliona eura za unapređenj­e sistema zaštite intelektua­lnog vlasništva u BIH, što je jedan od ključnih uslova za integracij­e BIH u EU

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Josip Merdžo: Nedostaje nam ulaganje u znanost
/ SENAD GUBELIĆ Josip Merdžo: Nedostaje nam ulaganje u znanost
 ?? ?? Fokus Vlade ZDK-A je na razvoju privrede
Fokus Vlade ZDK-A je na razvoju privrede

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina